Main Content

Predpoveď slovenskej zostavy na domácich MS 2019: Stúpne o 2 roky kvalita nášho mužstva?

pondelok, 22. máj 2017 14:13 | Autor: Jakub Mihálik

Predpoveď slovenskej zostavy na domácich MS 2019: Stúpne o 2 roky kvalita nášho mužstva?
Predpoveď slovenskej zostavy na domácich MS 2019: Stúpne o 2 roky kvalita nášho mužstva? | zdroj: © TASR

Kvôli nesúhlasu NHL neuvidíme na budúcoročnej olympiáde to najlepšie zo slovenského hokeja. Ďalšou šancou, ako vidieť slovenský tím v “plnej zbroji” by mohol byť domáci šampionát v roku 2019. Predstavme si, že o dva roky sa neobjavia žiadne ospravedlnenky, všetky tímy NHL so slovenskými hokejistmi už budú mať po sezóne a pozrime sa na to, ako by mohla vyzerať slovenská zostava na majstrovstvách sveta poriadaných na Slovensku v roku 2019.

Brankári

O dva roky bude mať Peter Budaj už 37 rokov a nevedno, či ešte bude pokračovať v kariére. Navyše, do popredia sa tlačia viacerí mladí brankári, ako Denis Godla, Matej Tomek či Adam Húska. Práve posledne menovaný by mohol byť predstaviteľom novej generácie brankárov, ktorá by na domácom šampionáte začínala “ochutnávať” šampionátové prostredie. Adam by v tom čase mal mať po štúdiu a pôsobení v americkej univerzitnej NCAA a vo veku 22 rokov by mohol začať klopať na dvere NHL či AHL. V pozícii tretieho brankára by na turnaji zbieral skúsenosti. Tými oplýva dvojica Jaro Halák – Július Hudáček, ktorých tipujeme na naše opory v bráne. Jaro by na turnaji oslávil 34. narodeniny, Julo Hudáček bude v tom období 30-ročný, čo je ideálny brankársky vek. Táto trojica by skĺbila kvalitu, skúsenosti i kontinuitu smerom k budúcnosti.

Obrancovia

Zrejme nikto, ani samotný Zdeno Chára, ešte nevie, či v roku 2019 bude hrať hokej, no predstavme si, že po tom, čo mu v roku 2018 skončí zmluva v NHL, to ešte na rok vyskúša v Európe. Bude mať síce už 42 rokov, no s jeho fyzickým fondom by aj vtedy bol pre slovenský tím prospešný. Šampionát na domácom ľade? Ideálna rozlúčka s kariérou.

Ďalší obrancovia sú pomerne jasní. Andrej Sekera je našim najlepším obrancom, Martin Marinčin sa snáď do dvoch rokov vyprofiluje ako stabilný hráč NHL. Už budúci rok budeme musieť začať zapracovávať do tímu aj mladých nádejných hokejistov. Christian Jaroš je v tomto smere už skúsený, ďalším by mohol byť Erik Černák, ktorý v tom čase už zrejme bude hrávať v NHL. Na jej pomedzí by sa v roku 2019 mohol pohybovať Martin Feherváry, ktorý sa profiluje ako jeden z najväčších defenzívnych talentov Slovenska a má za sebou zápasy vo švédskej mužskej lige či na MS 18 a MS 20, hoci má ešte len 17 rokov. O dva roky bude mať 19 a to je ideálny čas na to, aby sme si začali “piplať” jedného z budúcich lídrov reprezentácie. Ďalších obrancov budeme vyberať z tých najlepších, čo máme v Európe. Gernát, Čajkovský či Ďaloga sú momentálne najnádejnejšie mená.

Útočníci

Keď sme sa naposledy predstavili na domácom šampionáte, mohli sme sa pochváliť hviezdami ako Demitra, Hossa či Gáborík. Práve obaja Mariánovia by na domácom ľade mohli naposledy dať pocítiť závan slávnej minulosti. “Hossička” bude mať vtedy 40 rokov, avšak ešte stále bude hráčom NHL, hoci už nie toľko produktívny ako kedysi. Tridsaťsedemročný Gabby bude takisto hráčom NHL, je však otázne, či ešte stále v Los Angeles, kde má kontrakt síce do roku 2021, no Králi sa ho budú v najbližších rokoch snažiť vymeniť do iného tímu. Tak, či onak, by však spolupráca dvoch Mariánov bola lahôdkou pre slovenských fanúšikov. A koho k nim na centra? Čo tak “hračička” Réway, ktorý by im to dával ako na podnose. Martin snáď nebude zápasiť so zdravotnými problémami a v tom čase 24-ročný hráč si vybojuje svoje miesto v NHL.

Ústrednymi postavami slovenského hokeja v NHL budú aj v tom čase Tomáš Tatar a Richard Pánik, preto nemôžu chýbať ani v našej ideálnej zostave. Centra by im mohol robiť ich niekdajší spoluhráč z tímu dvadsiatky, Marek Hrivík, ktorý je síce povolaním ľavý krídelník, no s pozíciou centra má skúsenosti aj v reprezentácii. V roku 2019 už bude jasné, či sa Marek presadil v NHL, alebo zamieril do Európy. Táto spolupráca by mohla byť tým najlepším, čo môžeme ponúknuť.

Už pri obrancoch sme načrtli, že najbližšie dva roky stojí pred reprezentáciou úloha zapracovať do tímu mladé vychádzajúce hviezdy. Jedným z najvýraznejších talentov ostatných rokov je Adam Ružička, statný center, ktorého tipujú na druhé kolo tohtoročného draftu. Adam by v roku 2019 mohol pôsobiť na pomedzí NHL a AHL a kvalitatívne by nemal mať problém presadiť sa aj na medzinárodnom ľade. Nedostatok centrov v slovenskom hokeji by mohli pomôcť vyriešiť mladí hokejisti, keďže viacero z nich sa ukazuje veľmi dobre. Jedným z nich je aj center Miloš Roman, ktorý takisto nemá zlé vyhliadky na NHL draft, hoci toho čaká až v roku 2018. Mladícka dravosť, kvalita a výhľad do budúcnosti by mohli hovoriť v prospech zaradenia týchto dvoch talentov do našej zostavy.

Marko Daňo a Tomáš Jurčo nie sú momentálne stabilní hráči NHL, no veríme, že do dvoch rokov si nájdu klub, v ktorom budú pravidelne hrávať. Obaja by mohli hrať na krídlach v tretej formácii našich. Aj vo štvrtej by sme dali prenosť nastupujúcim mladíkom. Už teraz si robí dobré meno v zámorí Radovan Bondra, ktorý by do dvoch rokov mal pôsobiť v NHL. Politika Chicaga je jasná, popri stabilných hviezdach dávajú príležitosť “lacným” mladíkom, čo by mohlo pomôcť Bondrovi k presadeniu sa v najlepšej lige sveta. Na ňu zaklopal už aj Peter Cehlárik v drese Bostonu a do roku 2019 by mohol byť jej stabilnou súčasťou.

Ak by sme teda mali vyskladať reprezentačné mužstvo Slovenska pre domáce majstrovstvá sveta v roku 2019, k hráčom, pôsobiacim poväčšine v NHL, by sme zaradili nastupujúcu generáciu mladíkov, ktorí sa ukazovali a ukazujú v reprezentačných výberoch do 20 a 18 rokov. Koniec koncov, sú budúcnosťou reprezentácie, ktorá domácim šampionátom odštartuje novú kapitolu.

Predpoveď ideálnej slovenskej súpisky na MS 2019:

v bráne:
Jaroslav Halák
Július Hudáček
Adam Húska

v obrane:
Zdeno Chára - Andrej Sekera
Martin Marinčin - Erik Černák
Christian Jaroš -Martin Feherváry
Martin Gernát - Michal Čajkovský

v útoku:
Tomáš Tatar – Marek Hrivík – Richard Pánik
Marián Gáborík – Martin Réway – Marián Hossa
Marko Daňo – Adam Ružička -  Tomáš Jurčo
Peter Cehlárik –Miloš Roman- Radovan Bondra

Náhradníci: Marek Viedenský, Libor Hudáček

Ako si predstavujete slovenský tím v roku 2019 vy? Napíšte zostavu do diskusie!