Main Content

Hororový scenár sa napĺňa: Aktualizované informácie o tom, kedy vypadneme

pondelok, 15. máj 2017 09:52 | Autor: Martin Gregor

Hororový scenár sa napĺňa: Aktualizované informácie o tom, kedy vypadneme
Hororový scenár sa napĺňa: Aktualizované informácie o tom, kedy vypadneme | zdroj: © TASR

Po nedeľňajších zápasoch je Slovensko ešte vo väčšom ohrození zostupu z elitnej kategórie majstrovstiev sveta v hokeji. Aktualizovali sme článok, aby sme sprehľadnili okolnosti, za akých sa zachránime a pri ktorých opustíme A-kategóriu.

Ako to funguje s vypadnutím?

Po konci skupinovej fázy bude známe poradie na 9. až 16. mieste. Z turnaja vypadnú dva najhoršie tímy (15. a 16. miesto), čo budú logicky mužstvá, ktoré sa umiestnia na posledných miestách vo svojich skupinách. Ak by však na 15. resp. 16. mieste tohto poradia skončilo Dánsko, ktoré nemôže vypadnúť, pretože je organizátorom budúcoročných MS, vypadol by namiesto neho tím, ktorý by skončil v konečnom poradí na 14. mieste.

Slovensko na základe týchto pravidiel môže vypadnúť aj v prípade, ak by v našej skupine neskončilo posledné. Stačí, aby skončilo na siedmom mieste (a pod nami bolo Dánsko) a v konečnej tabuľke bolo na 14. mieste. To by sa stalo v prípade, že by malo v konečnom zúčtovaní horšiu bilanciu ako Bielorusko (už určite siedmy tím druhej skupiny), ktoré má zatiaľ rovnaký počet bodov ako Slováci - štyri.

Po nedeľňajších zápasoch (na rozdiel od soboty) je Bielorusko v lepšej pozícii než my a aktuálne mu patrí 13. priečka, pretože má rovnaký počet bodov, no lepšie skóre. Slováci majú skóre 10:24 (-14), kým Bielorusi 11:24 (-13). A treba zdôrazniť, že Bielorusov čaká zápas s Nórskom, s ktorým môžu pokojne bodovať, kým Slovákov čaká veľmi silné Švédsko.

Aby sme sa zachránili na úkor Bieloruska, muselo by sa stať, že Bielorusi prehrajú s Nórskom aspoň o gól vyšším rozdielom než my prehráme so Švédskom a zároveň budú mať menej strelených gólov na celom turnaji než Slovensko.

Zachrániť sa na úkor Bieloruska je preto veľmi nereálne a my sa skôr musíme pozerať na posledné dve alternatívy, ktoré nás zachránia v A-kategórii. Po nedeľňajších zápasoch nám zostáva dúfať, že sa splní aspoň jeden z týchto 2 scenárov:

- Slovensko získa aspoň bod so Švédskom
- Taliansko nevyhrá s Dánskom v riadnom hracom čase

Ak by sa nenaplnila ani jedna z týchto dvoch možností a Bielorusi by napokon mali lepšiu bilanciu než my (spomínali sme v texte vyššie) Slovensko vypadne z elitnej kategórie, pretože vo svojej skupine skončí na siedmom mieste, pričom ôsmy Dáni ako organizátor MS 2018 vypadnúť nemôžu.

Prečo by skončilo Slovensko v skupine siedme?

Ak Taliani vyhrajú nad Dánskom v riadnom hracom čase a my prehráme so Švédskom, Slovensko, Taliansko a Dánsko budú mať zhodne po 4 body. Aby sa rozhodlo o tom, kto skončí na 6., 7. a 8. mieste v tabuľke skupiny, vytvorí sa minitabuľka troch.

Minitabuľka troch tímov je tabuľka, v ktorej sú zarátané len body zo zápasov medzi týmito mužstvami. Tabuľka by vyzerala za daných okolností nasledovne:

Minitabuľka troch:
1 (6. miesto) Taliansko – 4 body
2. (7. miesto) Slovensko – 3 body
3. (8. miesto) Dánsko – 2 body

(vysvetlenie: Taliani by mali 4 body za výhru nad Dánskom v riadnom hracom čase (3) a prehru so Slovenskom po predĺžení (1), Slováci by mali 3 body za výhru nad Talianskom po predĺžení (2) a prehru s Dánskom po predĺžení (1) a Dáni by mali 2 body za výhru nad Slovenskom po predĺžení)