Main Content

Masér Petra Sagana: Pri svojej práci som aj akousi bútľavou vŕbou (Rozhovor)

piatok, 28. apríl 2017 12:01 | Autor: Silvia Petrašková

Masér Petra Sagana: Pri svojej práci som aj akousi bútľavou vŕbou (Rozhovor)
Masér Petra Sagana: Pri svojej práci som aj akousi bútľavou vŕbou (Rozhovor) | zdroj: facebook, TASR

Takáto pracovná ponuka sa len tak neodmieta! Mladý a talentovaný masér Peter Kalány prikývol na lákavú ponuku v tíme nášho najlepšieho slovenského cyklistu Petra Sagana a urobil dobre. Už vyše rok zbiera nielenže neoceniteľné skúsenosti, ale aj on sám svojou troškou dopomáha Petrovi k jeho skvelým výkonom. O svojej zaujímavej práci nám porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Peter, je o Vás známe, že ako malý chlapec ste vyrastali po boku slovenského cyklistu Michaela Kolářa. K cyklistike ste mali teda vždy veľmi blízko...

Áno s Mišom sa poznáme už odmalička. Keď prišiel domov na Slovensko z Kanady, bol som vlastne jeho prvý kamarát. Práve on ma priviedol do sveta cyklistiky a vďaka nemu môžem povedať, že som dnes tam kde som.

S Petrom Saganom sa poznáte už roky. Kedy a ako ste sa zoznámili?

Všetko to začalo vďaka cyklistike. Zoznámil ma s ním práve Mišo Kolář. Keď sme boli menší, často sme spolu chodievali jazdiť, hlavne na trate kde boli skoky.

Aký je Peťo v súkromní?

Peťo si svoje súkromie veľmi dobre stráži. Keďže dnes žije prevažne v Monaku, nie sme spolu tak často, ako keď ešte býval na Slovensku. Vždy keď príde domov, tak sa aspoň na chvíľu stretneme.

Akým spôsobom ste sa vlastne dostali do jeho tímu?

Malo to taký postupný priebeh. Zo začiatku som im chodil na Majstrovstvá Slovenska len vypomáhať. Minulý rok som sa dostal už do tímu Tinkoff  kde som začal najprv s tréningovým kempom, potom nasledovali preteky. V tíme boli s mojou prácou spokojní, tak ma neskôr zavolali na ďalšie preteky. Samozrejme veľká vďaka patrí najmä chalanom, ktorí sa za mňa prihovorili a našťastie to vyšlo.

Vraví sa, že masér v športovom tíme je aj menším psychológom. Je to pravda?

Áno,  je to pravda. Masér má byť vždy pozitívne naladený a túto energiu by mal dávať aj samotným pretekárom. Počas masáže som ako bútľavá vŕba, kedy sa mi každý pretekár môže zdôveriť. Tu sa im samozrejme snažím buď poradiť, alebo pozitívne naladiť, ak je to potrebné.

Vaša práca v tíme sa však netočí len okolo samotného masírovania. Peťovi na cestách zabezpečujete kompletný servis, ktorý zahŕňa stravu i pitný režim. Čo tvorí jeho jedálniček?

Počas samotných pretekov už máme svojho osobného kuchára, ktorý sa o našich jazdcov v tíme dôkladne stará. Máme už úplne nový kitchen truck, ktorý spolu s nami jazdí i na preteky. Peter a samotní pretekári majú rovnakí jedálniček. Raňajky sú veľmi bohaté na cukry, aby pretekári počas pretekov mali z čoho čerpať energiu. Veľmi obľúbenou potravinou je ryža, ktorá sa podáva v sladkej i slanej forme a samozrejme cestoviny.

O zábavu v tíme je u vás zrejme dokonale postarané...

V našom tíme vládne dobrá atmosféra. Ja osobne nemám s nikým žiaden problém, všetci si veľmi dobre rozumieme a ako tím ťaháme vždy za jeden povraz.

K Peťovi ste sa pripojili minulý rok, keď ešte pôsobil vo farbách Tinkoff-Saxo. Dnes všetci spoločne bojujete za jeden tím Bora-Hansgrohe. Ako si Vy osobne pochvaľujete túto zmenu? Ste v tíme spokojný?

Som veľmi spokojný  a na každý pretek sa vždy veľmi teším.