Main Content

ŠTATISTICKÉ POROVNANIE: Matthews alebo Laine? Kto si viac zaslúži Calder Trophy?

štvrtok, 27. apríl 2017 15:38 | Autor: Dávid Lech

ŠTATISTICKÉ POROVNANIE: Matthews alebo Laine? Kto si viac zaslúži Calder Trophy?
ŠTATISTICKÉ POROVNANIE: Matthews alebo Laine? Kto si viac zaslúži Calder Trophy? | zdroj: © TASR

Po nominácii na Calder Trophy sa v zámorí začali objavovať hlasy, že o víťazovi je prakticky rozhodnuté. Stať by sa ním mal Auston Matthews z Toronta Maple Leafs. Pri pohľade do štatistík to ale také jednoznačné vôbec nie je.

Na minuloročnom drafte sa stretli dve veľké hokejové osobnosti Auston Matthews Patrik Laine. Americká a fínska hokejová budúcnosť. Kým prvý skončil v štruktúrach Toronta Maple Leafs, druhý menovaný zakotvil rovnako v Kanade – konkrétne vo Winnipegu Jets.

Obaja predvádzali v nováčikovskej sezóne vynikajúce výkony a spoločne s obrancom Columbusu Blue Jackets Zachom Werenskim sa dostali do záverečnej nominácie na Calder Trophy určenú pre najlepšieho nováčika ročníka. Prinášame veľké štatistické porovnanie dvoch najväčších konkurentov, ktoré poukazuje na to, že Američan ani zďaleka nemal oproti Fínovi tak navrch, ako sa to prezentuje.

1. Počet bodov

Auston Matthews: 69 bodov
Patrik Laine: 64 bodov

Auston Matthews sa stal najproduktívnejším nováčikom sezóny so 69 kanadskými bodmi predovšetkým vďaka vydarenému finišu. Fín zaostal o 5 bodov, no faktom ostáva, že odohral o 9 stretnutí menej.

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE1:0

2. Počet gólov

Auston Matthews: 40 gólov
Patrik Laine: 36 gólov

Opäť identická situácia. Auston Matthews má síce v tejto štatistike naviac o štyri presné zásahy, no zabúdať netreba na to, že fínsky ostrostrelec absolvoval počas ročníka len 73 zápasov, čo je o 9 menej ako jeho konkurent.

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE2:0

3. Priemerný počet bodov

Auston Matthews: 0,84 bodu na zápas
Patrik Laine: 0,88 bodu na zápas

V priemere bodov na zápas i v priemere gólov na zápas sa viac darilo Fínovi. Laine zbieral priemerne 0,88 bodu na zápas, kým Matthews 0,84 bodu na zápas. Rovnako tak tomu bolo i v počte gólov. Fín strelil priemerne 0,49 gólu na zápas, kým Matthews strelil za zápas priemerne 0,48 gólu na zápas.

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE2:1

4. Priemerný počet bodov za 60 minút strávených na ľade

Auston Matthews: 2,86 bodov za 60 minút
Patrik Laine: 2,94 bodov za 60 minút

V porovnaní produktivity vzhľadom k strávenému času na ľade lepšie obstál opäť fínsky útočník Patrik Laine, ktorý za 60 minút na ľade pozbieral 3 body bez šiestich stoín. Mathtews zaostal o necelú desatinku s hodnotou 2,86 bodov za 60 minút strávených na ľade.
V počte strelených gólov za 60 minút na ľade obaja hokejisti skončili takmer narovnako, kým Laine strelil za 60 minút na ľade 1,65 gólu, Matthews dosiahol priemer 1,66.

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE2:2

5. Počet bodov v presilovej hre

Auston Matthews: 21 bodov (8+13)
Patrik Laine: 14 bodov (9+5)

Efektívnejším hokejistom pri presilových hrách bol nepochybne Auston Matthews, ktorý v nich pozbieral 21 kanadských bodov, čo je o 7 viac, ako jeho konkurent Laine, ktorý ale zaznamenal s deviatimi presnými zásahmi o jeden presilovkový gól viac ako Američan.

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE3:2

6. Tabuľka pravdy

Auston Matthews: +2
Patrik Laine: +7

Zaujímavé je porovnanie oboch hráčov v „tabuľke pravdy,“ kde sa viac darilo Patrikovi Lainemu, ktorý sezónu zakončil so siedmimi plusovými bodmi. Auston Matthews sa taktiež udržal nad nulou s dvomi „pluskami.“

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE3:3

7. Dôraz v hre

Auston Matthews: 21 hitov
Patrik Laine: 80 hitov

V dôraze na klzisku sa Auston Matthews nemôže rovnať Patrikovi Lainemu. Fín rozdal počas ročníka solídnych 80 hitov, kým Američan zložil k zemi čistým spôsobom súpera len 21-krát. Fyzická hra je preto veľkou výhodou Fína oproti Matthewsovi.

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE3:4

8. Defenzívna hra

Auston Matthews: 61 zblokovaných striel
Patrik Laine: 33 zblokovaných striel

Naopak, v defenzívnej hre sa viac darilo Austonovi Matthewsovi, ktorý v obrannej tretine neváhal zblokovať 61 streleckých pokusov súperov. Laine sa na toto číslo Američana ani zďaleka nechytá – na svojom tele počas sezóny zastavil 33 pukov.

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE4:4

9. Percentuálna úspešnosť streľby

Auston Matthews: 14,3%
Patrik Laine: 17,6%

Auston Matthews počas sezóny ohrozil súperových brankárov celkom 279 streleckými pokusmi, kým Patrik Laine vyslal na ochrancov svätyne 204 pukov. Menej je niekedy viac. Matthews síce strelil o štyri góly viac, no fínsky kanonier sa môže pýšiť omnoho lepšou streleckou efektivitou so 17,6% (10. najlepší výkon medzi hráčmi, ktorí v sezóne strelili aspoň 10 gólov). Matthews uspel so 14,3% svojich všetkých striel, čo „v preklade“ znamená, že každá 6,9-ta strela Američana skončila v bráne. Laine potreboval na strelenie gólu vystreliť na bránu 5,6 striel.

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE4:5

10. Odoberanie pukov

Auston Matthews: 76 odobraných pukov
Patrik Laine: 43 pukov

Odoberanie pukov je veľmi cenená herná činnosť, ktorá je neodlúčiteľnou súčasťou hokejovej komplexnosti. V tejto oblasti výrazne vyniká Auston Matthews, ktorý súperov pripravil o 76 pukov, zatiaľ čo Laine protihráčom „ukradol“ 43 pukov.  

AUSTON MATTHEWSPATRIK LAINE5:5

A takto by sa dalo pokračovať donekonečná. Laine strelil v sezóne viac hetrikov, Matthewsovi sa vcelku darilo na vhadzovaniach... Isté však je, že obaja hráči podávali počas sezóny vynikajúce výkony. Patrik Laine sa dokonca dokázal vysporiadať s otrasom mozgu kvôli ktorému vynechal takmer 10 zápasov. Obaja hráči sa nevyhli výpadkom formy, no zároveň si z viacerých zápasov urobili „one man show.“ Rozhodnutie o udelení Calder Trophy ani zďaleka nie je také jednoznačné ako sa zdá. V prospech Američana však hovorí jeden dôležitý fakt – „javorovým listom“ sa podarilo postúpiť do play-off, zatiaľ čo Laine s Winnipegom neuspel v boji o účasť vo vyraďovacej časti. Rozhodnúť tak môže takáto drobnosť. Verdikt je totižto jasný – ani jeden z hokejistov nad tým druhým nijak výrazne nevyčnieval a obaja predvádzali po celý ročník vynikajúce výkony.