Main Content

Podbrezová si zrejme neuvedomuje, kam v slovenskom futbale patrí!

streda, 26. apríl 2017 12:09 | Autor: Filip Chudý

Podbrezová si zrejme neuvedomuje, kam v slovenskom futbale patrí!
Podbrezová si zrejme neuvedomuje, kam v slovenskom futbale patrí! | zdroj: © TASR

Vedenie podbrezovského klubu rozvírilo hladinu slovenského klubového futbalu, keď vyhodilo trénera, ktorý ich dostal na pozíciu, o ktorej zrejme ani nesnívali. V slovenskom futbale sa vyhadzuje už aj za dobre odvedenú prácu!

Komentár Filipa Chudého

Písal sa september 2015 a futbalisti ŽP Šport Podbrezová boli na poslednom mieste tabuľky s chudobnými piatimi bodmi. Vedenie klubu sa rozhodlo odvolať Zdenka Frťalu, ktorého nahradil v tom čase tréner VSS Košice Marek Fabuľa. Ten onedlho zaznamenal prvé víťazstvo s mužstvom v Žiline, pričom do konca jesene ho vytiahol o jednu priečku vyššie, ale stále bolo poriadne namočené do záchranárskych prác. Lenže situáciu zvládli na Horehroní bravúrne. Na jar 2016 patrili medzi príjemné prekvapenia súťaže, keďže v jarnej tabuľke skončili na piatom mieste a celkovo ôsmy, čiže na dovtedy historicky najvyššej pozícii pre Podbrezovú.

Železiari pod vedením Mareka Fabuľu ukázali herný potenciál, ich hra mala myšlienku a systém. Že to nebola náhoda sa potvrdilo na jeseň 2016, keď Podbrezová zimovala na druhom mieste. Pod Fabuľovým vedením obsadila v pomyselnej ligovej tabuľke len za výsledky v roku 2016 tretie miesto, s minimálnou stratou na prvý Slovan. Pričom ak by v poslednom zápase minulého roka proti Prešovu vyhrala aspoň 2:0, čo bolo vzhľadom na vývoj reálne (nakoniec remíza 1:1), stala by sa vďaka získaným bodom a skóre najlepším slovenským klubom za kalendárny rok 2016!

No už na konci jesene sa začala séria, ktorá trvá až doteraz. Podbrezová nevyhrala 10 zápasov, pričom v polovici z nich remizovala. Práve to je fakt, kvôli ktorému sa podľa klubovej stránky odhodlalo vedenie na trénerskú zmenu. Fabuľovi nepomohlo ani to, že Podbrezová je na treťom mieste tabuľky a v celej sezóne má lepšie výsledky ako napr. minulý majster Trenčín.

Na jednej strane sa dá pochopiť snaha podbrezovských funkcionárov dať mužstvu nový impulz v boji o pohárovú Európu, ale pri všetkej úcte je chrapúnske vyhodiť trénera, ktorý sa vôbec o ten boj šokujúco postaral. Pred sezónou vedenie klubu pritom vyslovilo ako prioritu záchranu a ambíciou bolo zopakovať ôsme miesto.

Fabuľa proste doplatil na svoju kvalitne odvedenú prácu. Ak by bol s mužstvom po jeseni kdesi v strede tabuľky, žiadneho padáka by nedostal, práve naopak, Horehronci by ešte považovali za pozitívne, že by dosiahli historicky najlepšie umiestnenie a tréner by dostal od nich pochvalu.

Vedenie Podbrezovej si akosi neuvedomuje, že kam ich klub patrí. Hrajú najvyššiu súťaž len tretiu sezónu, ale správajú sa, akoby mali vo vrecku už niekoľko titulov. Karol Praženica je ich šiestym trénerom vo Fortuna lige, pretože netreba zabúdať, že ich v dvoch kolách po Moresovi viedol Auxt, hoci oboch zakrýval licenciou Benko. Podobným štýlom ako Fabuľu kopli do zadku aj ich prvého trénera Kentoša, ktorý ich dostal do ligy. Naozaj trochu veľa na doslovne dedinský klub, hoc s profesionálnym štatútom.

Marek Fabuľa odviedol na Horehroní výbornú prácu, dostal z hráčov čo mohol , hoci na jar idú pod svoje možnosti, no to preto, že on ich latku posunul vyššie. Veľa ľudí, dokonca aj z futbalovej brandže mu vyčíta defenzívny štýl, ľudovo povedané betón, lenže on ho nikdy s Podbrezovou nehral! On s ňou hral inteligentný futbal, keď herný štýl postavil na hráčov, akých mal. A pritom v ňom bolo veľa moderných prvkov. Za to, že mali najlepšiu defenzívu, to z nich ešte nerobí betonárov!

Fabuľa si určite rýchlo nájde nového zamestnávateľa, pričom je vysoko pravdepodobné, že si polepší. Možno aj Podbrezová si vďaka trénerskej zmene pomôže, hráči sa na chvíľu preberú a bude z toho Európska liga. Obom stranám to doprajeme, za túto sezónu by si to určite zaslúžili. No z dlhodobého hľadiska urobila Podbrezová hlúposť, príde totiž aj nová sezóna, nové problémy, pričom len pod Fabuľom doteraz pre ňu neboli vyslovene záchranárske.