Main Content

VIDEO: United po zápase v Anderlechte v sľubnej postupovej pozícii

piatok, 14. apríl 2017 00:05 | Autor: TASR

VIDEO: United po zápase v Anderlechte v sľubnej postupovej pozícii
VIDEO: United po zápase v Anderlechte v sľubnej postupovej pozícii | zdroj: © TASR

Bratislava 13. apríla (TASR) - Futbalisti Manchestru United remizovali vo štvrtkovom úvodnom štvrťfinálovom zápase Európskej ligy UEFA 2016/2017 na pôde Anderlechtu Brusel 1:1.

Ajax Amsterdam si poradil doma so Schalke 04 po dominantnom výkone 2:0. Španielska Celta Vigo na domácom trávniku zdolala belgický KRC Gent 3:2. Štart zápasu v Lyone posunuli pre výtržnosti o 45 minút, nakoniec v ňom triumfoval domáci Olympique nad Besiktasom Istanbul 2:1.

United nastúpili bez brankárskej jednotky Davida de Geu. Tréner Jose Mourinho dal opäť príležitosť Sergiovi Romerovi. Hostia boli od začiatku lepší a už v prvom dejstve si vytvorili niekoľko dobrých gólových možností. Už v 17. minúte napálil Jesse Lingard do žrde a vzápätí mieril v dobrej možnosti Marcus Rashford tesne vedľa bránky. Manchester sa dostal do vedenia v 37. minúte, keď domáci brankár iba vyrazil strelu aktívneho Rashforda a do odkrytej siete ju pohodlne dorazil Henrich Mchitarjan. Ten istý hráč mohol pridať druhý gól v 55. minúte, ale jeho volej z vnútra šestnástky mieril vedľa pravej žrde. Manchester dominoval aj v ďalších minútach, no gólovú poistku nepridal, čo ho nakoniec poriadne mrzelo. V 86. minúte totiž strelil hlavou vyrovnávajúci gól Leander Dendoncker. Bola to jediná strela domácich na bránku.

Ajax Amsterdam bol na vlastnom ihrisku od úvodu aktívnejší a nemecký tím sa iba bránil. Prvú šancu mal v 11. minúte Donny van den Beek, no brankár jeho strelu zneškodnil. V 23. minúte sa už skóre menilo. Alessandro Schöpf zložil v pokutovom území Amina Younesa a nariadený pokutový kop bezpečne premenil Davy Klaassen. Kapitán Ajaxu sa postaral aj o druhý zásah v sieti Schalke. Ten prišiel po veľkej chybe hostí v obrane, keď nechali Klaassena v šestnástke úplne nepokrytého a ten nezaváhal. V 71. minúte vybehol v drese hostí na ihrisko útočník Klaas-Jan Huntelaar, ktorý pôsobil dlhé roky práve v Ajaxe. Holanďania neustále pokračovali v tlaku a v 77. minúte mohli zvýšiť na 3:0, no devätnásťročný mladík Donny van den Beek trafil iba do brvna. Ajax tak v európskych klubových súťažiach natiahol domácu sériu bez prehry na dvanásť zápasov.

Celta Vigo prehrávala s Genkom už po desiatich minútach, keď inkasovala z kopačky Jeana-Paula Boëtiusa, no v priebehu 23 minút prvého polčasu dokázala otočiť na 3:1. O góly sa postarali Pione Sisto, Iago Aspas a John Guidetti. V 67. minúte znížil striedajúci Thomas Buffel, no Genk už vyrovnať nedokázal.

Besiktas sa ujal vedenia po pätnástich minútach, keď sa presadil Ryan Babel. V druhom polčase boli aktívnejší domáci futbalisti a nakoniec sa tešili z víťazstva, keď duel otočili v priebehu 83. až 85. minúty. O góly sa postarali Corentin Tolisso a Jeremy Morel, ktorý využil obrovskú chybu brankára Fabriho.

Výtržnosti fanúšikov na štadióne v Lyone spôsobili, že organizátori posunuli plánovaný štart (21.05 h). Duel sa nakoniec začal so 45-minútovým meškaním o 21.50 h. Odveta je na programe o týždeň vo štvrtok na horúcej istanbulskej pôde. Incident na tribúnach nasledoval po vzájomných bitkách chuligánov z oboch fanúšikovských táborov, ktoré sa udiali už predtým v uliciach mesta. Krátko pred výkopom vybehli na trávnik diváci, aby sa ochránili pred delobuchmi a pyrotechnikou, ktoré prileteli zo sektoru hostí.

 

prvé zápasy štvrťfinále Európskej ligy UEFA 2016/2017:

Ajax Amsterdam - FC Schalke 04 2:0 (1:0)

Góly: 23. a 52. Klaassen (prvý z 11m), ŽK: Klaassen, Neres - Kehrer, Stambouli, rozhodoval: Karasov (Rus.)

 

Celta Vigo - KRC Genk 3:2 (3:1)

Góly: 15. Sisto, 18. Aspas, 38. Guidetti - 10. Boetius, 67. Buffel, ŽK: Castagne, Trossard, Schrijvers (všetci Genk), rozhodoval: Turpin (Fr.)

 

RSC Anderlecht Brusel - Manchester United 1:1 (0:1)

Góly: 86. Dendoncker - 37. Mchitarjan, ŽK: Obradovič - Mchitarjan, Carrick, Fosu-Mensah, rozhodoval: Brych (Nem.)

 

Olympique Lyon - Besiktas Istanbul 2:1 (0:1)

Góly: 83. Tolisso, 85. Morel - 15. Babel, ŽK: Rafael, Lacazette, Fekri, Jallet, Valbuena - Marcelo, Arslan, rozhodoval: Lahoz (Šp.)