Main Content

Vynikajúce preteky F1 v Číne. Fantastický výkon mladíka Verstappena

nedeľa, 9. apríl 2017 10:05 | Autor: TASR

Vynikajúce preteky F1 v Číne. Fantastický výkon mladíka Verstappena
Vynikajúce preteky F1 v Číne. Fantastický výkon mladíka Verstappena | zdroj: © TASR

Šanghaj 9. apríla (TASR) - Britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Číny motoristickej F1.

Na 54. víťazstvo kariéry pretavil pole position, ktorú si o deň skôr vybojoval v kvalifikácii. Druhý skončil Nemec Sebastian Vettel na Ferrari, tretí finišoval Holanďan Max Verstappen na Red Bulle. V Šanghaji sa odštartovalo na schnúcej trati a s výnimkou Carlosa Sainza (Toro Rosso) na prechodných pneumatikách. Na prvých troch miestach sa v úvodných zákrutách nič nezmenilo, aj keď Valtteri Bottas sa s Mercedesom tlačil na Vettela. V treťom kole počas fázy virtuálneho bezpečnostného vozidla, keď piloti musia dodržiavať maximálnu povolenú rýchlosť a nesmú predbiehať, išli viacerí vrátane Vettela po suchú zmes. Hamilton si po suché pneumatiky prišiel až za prítomnosti bezpečnostného vozidla po tom, ako si haváriu zo soboty zopakoval Antonio Giovinazzi (Sauber).

Trojnásobnému majstrovi sveta vyšla taktika dokonale, keďže pohodlný náskok si udržal aj po ďalších zastávkach v boxoch v 35. (Vettel), resp. 36. (Hamilton) kole a na čele dokrúžil až do konca 56. kola. Nenaplnil sa scenár otváracej VC Austrálie, kde Hamilton napriek postaveniu na pole position prehral s nemeckým rivalom. Vettel sa na druhé miesto prepracoval cez tímového kolegu Kimiho Räikkönena i oboch jazdcov Red Bullu, najmä jeho súboj s Danielom Ricciardom "koleso na koleso" konečne zdvihol divákov zo sedadiel. Verstappen sa stal skokanom pretekov, na pódium sa vyšvihol zo šestnástej pozície po smolnej kvalifikácii. Naopak, vôbec sa nedarilo McLarenu, Fernando Alonso ani Stoffel Vandoorne nedokončili.

Tretie podujatie sezóny je v Bahrajne na programe už o týždeň 16. apríla.