Main Content

Westbrookovi musíte fandiť. Takéto niečo sa nemusí zopakovať ďalších 50 rokov

piatok, 7. apríl 2017 13:45 | Autor: De Fa

Westbrookovi musíte fandiť. Takéto niečo sa nemusí zopakovať ďalších 50 rokov
Westbrookovi musíte fandiť. Takéto niečo sa nemusí zopakovať ďalších 50 rokov | zdroj: © TASR

Či už ste fanúšikom Russella Westbrooka alebo nie, jedno je isté - za to čo predvádza na palubovke v tejto sezóne si zaslúži obrovský rešpekt. Tieto slová chvály nehovorím len tak, treba si uvedomiť, že sme opäť svedkami niečoho naozaj historického.

Písal sa rok 1961 a dvadsaťtri ročný Oscar Palmer Robertson dokázal neuveriteľný kúsok, ktorý sa nepodaril doposiaľ prekonať žiadnemu hráčovi v NBA. V sezóne 1961/62 zaznamenal v priemere 30.8 bodov – 12.5 doskokov a 11.4 asistencií. Odohral neskutočných 79 zápasov a nikto mu odvtedy nepovie ináč ako „Big O“. Áno Oscar Robertson dokázal zaznamenať triple-double v priemere na zápas. V spomínanej sezóne ich dokázal dosiahnuť v 41 zápasoch, čo je takisto zatiaľ nepokorený rekord v počte triple-doublov za sezónu. No paradoxne ani takéto enormné čísla nestačili k tomu, aby táto, dnes už basketbalová legenda – člen siene slávy NBA, dokázal získať cenu pre najužitočnejšieho hráča ligy. Doslova z pred nosa mu ju uchmatol ďalší velikán Bill Russell a to ani radšej nezačnem rozoberať to, že v tú istú sezónu dokázal Wilt Chamberlain zaznamenať v priemere astronomických 50.4 bodov a 25.7 doskokov na zápas!

Oscar „Big O“ Robertson sa preto v nedávnom rozhovore pre stanicu ESPN vyjadril, že práve Russell Westbrook si zaslúži pokoriť jeho rekord a získať cenu MVP (Most Valuable Player). Taktiež samotného hráča podporuje v tom, aby prekonal jeho rekord v počte triple-double za sezónu. Westbrook ich má momentálne na konte rovných štyridsať a ešte šesť zápasov do konca základnej časti sezóny NBA.

Myslím si, že cenu MVP by mal vyhrať Westbrook. Časy sa zmenili a kedysi bolo veľmi ťažké vyhrať cenu MVP, pretože túto trofej mohol získať len ten, kto vyhral ligový titul, preto v mojich časoch dominoval Bill Russell s Celtics. Bláznivé na tom však bolo, že v jednu sezónu dokázal Wilt zaznamenať v priemere 50 bodov a 26 doskokov, nuž a ja triple-double, avšak Bill nás nakoniec preskočil, pretože jeho tím zvíťazil a naše nie. Teraz je to už iné. Veľa ľudí už chápe význam ocenenia pre najužitočnejšieho hráča ligy a rozumejú basketbalu lepšie ako pred mnohými rokmi.

Je naozaj česť, keď vám fandí taká legenda akou Oscar Robertson určite je. Preto aj ak ste doteraz mali nejaké predsudky nad tým, či Westbrookovi fandiť aj napriek tomu, že je vám nesympatický, nehrá vo vašom obľúbenom tíme, či sa vám nepáči jeho štýl hry, je nutné uvedomiť si rovnakú vec ako pri minuloročnej spanilej jazde tímu Golden State Warriors v základnej časti súťaže, keď dokázali prekonať rekord Chicaga Bulls a zaznamenať bilanciu 73-9. Možno už nikdy nebudeme svedkami niečoho podobného a preto netreba brať súčasnosť ako samozrejmosť ale užívať si ju plnými dúškami a fandiť tomu, že môžeme byť svedkami prepisovania histórie NBA.