Main Content

Kittel s rekordným 5. víťazstvom na klasike Scheldeprijs. Sagan pracoval v závere pre kolegu

streda, 5. apríl 2017 17:05 | Autor: TASR

Kittel s rekordným 5. víťazstvom na klasike Scheldeprijs. Sagan pracoval v závere pre kolegu
Kittel s rekordným 5. víťazstvom na klasike Scheldeprijs. Sagan pracoval v závere pre kolegu | zdroj: © TASR

Schoten 5. apríla (TASR) - Nemecký cyklista Marcel Kittel obhájil prvenstvo na stredajšej belgickej klasike Scheldeprijs a zároveň získal už rekordný piaty triumf.

Jazdec stajne Quick Step-Floors sa presadil v záverečnom špurte hlavnej skupiny na 202 km dlhej trati z mesta Mol do Schotenu. Na druhej priečke skončil Talian Elia Viviani z tímu Sky a tretí bol Francúz Nacer Bouhanni z Cofidisu.

Trojica slovenských pretekárov v dresoch Bora-Hansgrohe Peter Sagan, Michael Kolář a Erik Baška rozbehla záver pre svojho kolegu Pascala Ackermanna z Nemecka, ktorý nakoniec obsadil piate miesto.

Tradičnú belgickú klasiku rozhodli v uplynulých rokoch hromadné dojazdy a rovnaký priebeh sa predpokladal aj v 105. ročníku. Ten neodštartoval tradične v Antverpách, ale na počesť domáceho jazdca Toma Boonena v jeho rodnom meste Mol. Tridsaťšesťročný "Tornado Tom" sa totiž v prebiehajúcej sezóne lúči s bohatou kariérou a tak sa na podujatí predstavil poslednýkrát. Pri tejto príležitosti zamával štartovou vlajkou jeho starý otec Raymond Boonen. Cieľ bol po 202 km ako vždy v Schotene.

Krátko po štarte sa od pelotónu oddelila sedmička jazdcov Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Marco Mathis (Kaťuša-Alpecin), Christophe Premont (Verandas Willems-Crelan), Stijn Steels (Sport Vlaanderen-Baloise), Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert), Julien Stassen (WB Veranclassic Aqua Protect) a Eugert Zhupa (Wilier-Triestina). Po 40 km si vypracovali vyše štvorminútový náskok a na tejto hranici ho pelotón v ďalšom priebehu udržiaval. Hlavné pole začalo zvyšovať tempo až po 70 km a postupne sťahovalo náskok lídrov. Osemdesiat kilometrov pred finišom klesol asi na 2:30 minúty. Sedmička jazdcov prišla prvýkrát na úsek mačacích hláv (58 km do cieľa) s náskokom niečo pod dve minúty. Keď na Broekstraat nabehol aj pelotón. prišlo k hromadnému pádu, ktorý spôsobil jeden z jazdcov Lotto NL Jumbo. Peter Sagan síce v páde nefiguroval, no krátko na to sa stiahol do zadnej časti hlavnej skupiny, kde si počkal na sprievodné auto svojho tímu, ktoré šoféroval športový riaditeľ Bory Ján Valach. O chvíľu však bol späť v balíku.

To už náskok vedúcej skupiny rýchlo klesal a 19 km pred cieľom pohltil pelotón aj posledných z unikajúcich. Všetko tak smerovalo k záverečnému špurtu. Tímy bojovali o vedúce pozície, pričom štyri km pred koncom prišlo ešte k jednému veľkému pádu, v ktorom sa ocitli asi 12 pretekári, no ani jeden z trojice Slovákov. O chvíľu sa z čela odpojil Sagan, ktorý rozbehol záver pre svojich spolujazdcov Kolářa, Bašku a Ackermanna. V dlhom špurte sa tešil z triumfu rekordný víťaz pretekov Marcel Kittel, pre ktorého to bol už jeho piaty triumf na Scheldeprijs.