Main Content

Slovenský šport dostal ďalšiu facku! Komu vadí koncepčná práca?

nedeľa, 2. apríl 2017 17:34 | Autor: Filip Chudý

Slovenský šport dostal ďalšiu facku! Komu vadí koncepčná práca?
Slovenský šport dostal ďalšiu facku! Komu vadí koncepčná práca? | zdroj: © TASR

VŠC Dukla Banská Bystrica, čiže domovský klub viacerých špičkových slovenských športovcov, má na ich smútok ďalšieho riaditeľa. Ale prečo odvolali toho, kto mal výborné športové výsledky?

Komentár Filipa Chudého

Richard Galovič je jeden z najlepších športových funkcionárov na Slovensku. Bez zveličovania sa dá povedať, že nebyť jeho, nemalo by Slovensko toľko medailí z olympiád, keďže hlavne tie vodnoslalomárske nesú jeho výrazný rukopis. Preto keď sa v lete 2015 stal riaditeľom Vojenského športového centra (VŠC) Dukla Banská Bystrica bola to výborná správa pre náš šport. V tomto centre je totiž orientovaná značná časť najlepších slovenských športovcov v individuálnych športoch.

Kto i len okrajovo sledoval jeho prácu, ten vie, že Galovič si okamžite vysúkal rukávy a začal robiť vo VŠC poriadok. Do popredia sa dostala kvalita športovcov a ich perspektíva pred kvantitou. Inak povedané, ten kto má výsledky, resp. talent, ten dostal výborné podmienky na prípravu, no a ten, kto si len držal teplé miestečko bez zodpovedajúcich výsledkov, ten dostal padáka.

No hlavne Galovič nastavil systém práce, ktorý už začína prinášať výsledky. Matej Tóth, Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Paulína Fialková a ďalší prežívali práve pod jeho manažovaním najlepšie výsledky v kariére. Náhoda? Ani náhodou! VŠC Dukla má v športovej oblasti hlavu aj pätu. A tradičná slovenská odmena pre Galoviča nenechala na seba dlho čakať. Ministerstvo obrany mu dalo padáka!

Dôvodom má byť neefektívne použitie finančných prostriedkov štátneho rozpočtu a porušenie zákona o rozpočtových pravidlách a zákona verejnom obstarávaní. Podľa ministerstva nejde o politické rozhodnutie. Samotný Galovič chybu pri verejnom obstarávaní priznal. No už sa ozývajú hlasy spochybňujúce jeho odvolanie, pričom keď si to porovnáme s inými kauzami na Slovensku, ide doslovne o maličkosť.

Zo športového hľadiska je dôležité, že za Galoviča sa postavili všetci špičkoví športovci a tréneri, ktorí vo VŠC Dukla pôsobia, keďže sú s jeho prácou spokojní. Dokonca legendárny Slavomír Kňazovický ponúkol svoju hlavu s dodatkom, že to on urobil chybu, nie Galovič. Petra Vlhová chce využiť situáciu a Galoviča osloví s ponukou, aby bol jej športový manažér a pomohol jej v napredovaní.

Galovičovým nasledovníkom sa stal atletický tréner Roman Benčík, čo je už siedmy riaditeľ tohto VŠC od roku 2009. A možno je aj náhoda, že tí sa menili hlavne vtedy, keď sa menili aj vlády, resp. ministri...

Hlavne v tomto najnovšom prípade je nepochopiteľné, že ľudia z ministerstva sa neopýtali samotných športovcov na názor na ich riaditeľa, veď VŠC Dukla je štátno-vojenská organizácia slúžiaca športovcom. Preto sa nemôžu čudovať, že samotní športovci a široká verejnosť to považuje skôr za politické rozhodnutie. Ak by nefungovala VŠC Dukla zo športového hľadiska, potom sa dá táto výmena pochopiť, lenže dial sa pravý opak, začala konečne zodpovedne a koncepčne fungovať! Že by to niekomu vadilo?