Main Content

Cíger bol nútený urobiť zmeny v nominácii. Na MS pripadá v úvahu 8-10 brankárov

pondelok, 27. marec 2017 18:05 | Autor: TASR

Cíger bol nútený urobiť zmeny v nominácii. Na MS pripadá v úvahu 8-10 brankárov
Cíger bol nútený urobiť zmeny v nominácii. Na MS pripadá v úvahu 8-10 brankárov | zdroj: © TASR

Bratislava 27. marca (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger privítal na prvom sústredení v záverečnej príprave na MS dokopy 15 hráčov, ďalších sedem sa pridá v utorok.

Oproti pôvodnej nominácii musel urobiť viacero zmien. Hneď na úvod prípravy na šampionát prišla "jóbovka", keďže skúsený center Tomáš Marcinko musí ísť na operáciu kolena a určite nebude štartovať v Kolíne nad Rýnom a Paríži. "Je to veľká škoda, už potom, ako skončil v klube, sme mali informáciu, že na tom nie je stopercentne a dnes sa potvrdilo, že musí na operáciu. Máme málo centrov, budeme hľadať ďalej. Hokej prináša aj takéto veci," povedal reprezentačný tréner.

Na úvodnom zraze v Bratislave sa v pondelok nehlásila štvorica pôvodne nominovaných zo Sparty Praha, ktorá má ešte klubové povinnosti. Chýbali aj Libor Hudáček, Samuel Fereta a aj donominovaný Patrik Meier z Nových Zámkov. V kádri nebude ani obranca Oldrich Kotvan. "Sparťania tu nie sú z klubových dôvodov. Majú tam ešte nejaké povinnosti, sedenia, debaty o budúcnosti. Snažili sme sa to s vedením Sparty dohodnúť, ale rešpektujeme to. Pozitívne je, že trénujú a sú v kontakte s ľadom. Tento týždeň s nimi ešte nemôžeme počítať, až na budúci. Povinnosti v Plzni majú ešte Tomáš Hrnka a Peter Čerešňák, tí sa pridajú v utorok. Problém s letenkami mal aj Libor Hudáček, ktorý príde taktiež v utorok. Takže postupne sa budeme dávať dokopy," uviedol Cíger. K tímu sa v utorok pripoja aj Maier a Fereta, Matej Paulovič a Miroslav Preisinger.

Otázny je stav Mareka Ďalogu, ktorý má problémy s rukou a až tréningy na ľade ukážu, aké reálne sú jeho šance zotaviť sa do začiatku MS.

Naopak, prišiel reprezentačný kapitán Vladimír Dravecký, ktorý taktiež nefiguroval v pôvodnej nominácii. "Dobré je, že máme kapitána. Teší ma, že cestou nezablúdil a prišiel vysmiaty," uviedol Cíger. Do nominácie sa dostal aj útočník Popradu Patrik Svitana.

Cíger bude tvoriť nomináciu na MS za pochodu a verí, že nebude veľa hráčov, ktorí budú mať problémy so zraneniami. "Veľa hráčov je stále v play off. Neostáva nám nič iné, len improvizovať, čakať každý deň, ktoré mená nám pribudnú. Verím, že postupne sa nám to nejako nahromadí," uviedol.

Potešiteľný fakt je, že realizačný tím si môže vyberať z množstva kvalitných brankárov, ktorí v prebiehajúcej sezóne podávali či stále podávajú výborné výkony. "Takáto konkurencia nás len teší a verím, že sa chlapci o tie miesta dobre pobijú a hlavne, aby to vyšlo na majstrovstvách sveta a boli oporami tímu," povedal tréner brankárov Peter Kosa. Niečo vyše mesiaca pred MS pripadajú do úvahy až desiati. "Už dlhšie máme osem až desať brankárov, s ktorými počítame. Teraz budeme sledovať českú extraligu, fínsku ligu i zámorie. Pomaly sa to zužuje, záležať bude na momentálnej športovej forme," dodal.

Cígera príjemne prekvapil skúsený Dravecký, ktorý po vypadnutí Třinca z play off českej extraligy uprednostnil spoločný tréning pred oddychom. "Pôvodne som si chcel dať ešte týždeň voľno, ale rozhodol som sa, že bude lepšie, keď odídem z Třinca a prídem na iné myšlienky. Veľmi ma vypadnutie mrzí, ale treba sa pozerať dopredu," uviedol Dravecký, ktorý si v pondelok ešte oddýchol, no v utorok už skočí na ľad.

Slováci odohrajú pred šampionátom osem prípravných stretnutí v rámci série Euro Hockey Challenge. Prvý dvojzápas absolvujú 6. a 8. apríla, keď v Odense a Aalborgu nastúpia proti domácim Dánom. Vzhľadom na to, že veľa kandidátov na štart na MS má ešte klubové povinnosti, Cíger doplnil káder aj niekoľkými mladíkmi, s ktorými sa počíta do budúcnosti. Pôjde teda o spoločnú prípravu reprezentačného A-tímu a Olympijského výberu SR, ktorý nastúpi 7. a 8. apríla v Krynici proti Poľsku.

Nominovaní hráči absolvujú jeden až dva tréningy denne. "Dôležité je udržať chalanov v tempe a zapracovať ich, ťažko teraz robiť nejaké nácviky alebo pätice," dodal Cíger.

 

Káder SR "A" a Olympijského výberu Slovenska v prípravnom kempe v Bratislave (27.-31. marca):

brankári: Július Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov, ČR)

obrancovia: Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Ivan Švarný (Kärpät Oulu, Fín.), ČR), Ľubomír Dinda (HK ŠKP Poprad), Marek Ďaloga (HC Slovan Bratislava/KHL), v utorok prídu: Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň, ČR), Samuel Fereta (HC Slovan Bratislava), Patrik Maier (HC Nové Zámky)

útočníci: Martin Bakoš (Červená hviezda Kchun-lun, Čína/KHL), Michael Vandas (HC Vítkovice, ČR), Andreas Štrauch (HK Poprad), Peter Lichanec (HK Poprad), Adam Lapšanský (Ravensburg Towerstar, Nem.), Samuel Takáč (LHC Lyons, Fr.), Stanislav Horanský (SC Langenthal, Švaj.), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR), Patrik Svitana (HK Poprad), v utorok prídu: Libor Hudáček (Örebrö HK, Švéd.), Tomáš Hrnka (HC Škoda Plzeň, ČR), Matej Paulovič (HC Nové Zámky), Miroslav Preisinger (HC Plzeň)

realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), Július Šupler (konzultant), Rastislav Ladecký (výstrojový manažér), Viktor Fábik, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Ľuboš Ondrejka (masér), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Roman Ulehla (team manažér)

 

Program zápasov SR v rámci Euro Hockey Challenge 2017:

Dánsko - SR (6. apríla v Odense a 8. apríla v Aalborgu)

SR - Švajčiarsko (13. apríla v Trenčíne a 15. apríla v Žiline)

SR - Fínsko (19. apríla v Košiciach a 21. apríla v Bratislave)

Nórsko - SR (28. a 29. apríla v Hamare)