Main Content

Postup na MS máme vo vlastných rukách, preto ho držme ďalej!

sobota, 25. marec 2017 16:09 | Autor: Filip Chudý

Postup na MS máme vo vlastných rukách, preto ho držme ďalej!
Postup na MS máme vo vlastných rukách, preto ho držme ďalej! | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia vstúpi do tohto roka zostra, keď ju čaká súboj, ktorý môže veľa naznačiť ohľadom postupu na svetový šampionát. Jedine výhra nás priblíži k Rusku, preto jednoducho vyhrajme!

Komentár Filipa Chudého

Keďže januárový zápas s Ugandou bol našťastie nakoniec len neoficiálny, až teraz čaká slovenskú futbalovú reprezentáciu zápasový vstup do nového roka. Hráme na pôde outsidera našej kvalifikačnej skupiny z Malty, pričom nielen kvôli tomu nás nič iné ako víťazstvo zaujímať nemôže.

Kým základ postupu v minulej kvalifikácii bol v skvelom štarte, keď sme triumfovali na Ukrajine a doma so Španielskom, v tejto sa stal na úvod presný opak. S najsilnejšími súpermi  v skupine sme prehrali, najprv doma s Anglickom a následne aj v Slovinsku. A nielenže prehry v oboch prípadoch zo záverov stretnutí boli kruté, ešte aj naša hra nebola bohviečo. Keď sa do toho pridali známe problémy, zdalo sa, že situácia sa dostáva pomaly do beznádeje, lenže naši chlapci to nedovolili. Následne sme rozprášili Škótsko a Litvu a situácia sa zmenila, no ani zďaleka nevyriešila.

Týmito dvomi výhrami sme totiž len udržali naše reálne postupové šance, no tie sú vďaka dvom spomínaným prehrám v úvode kvalifikácie stále na hrane. Aktuálne nám totiž v skupine F patrí až tretie miesto, čiže nepostupové. Ak sa chceme dostať do Ruska, čo je aj náš cieľ, potom sa musíme dostať minimálne o jednu priečku vyššie a zvládnuť následnú baráž. No cesta týmto smerom vedie jedine cez víťazstvá, zvlášť v súbojoch s outsidermi.

V nedeľu náš čaká súboj na Malte, v júni zas v Litve. Ak nechceme začať na jeseň používať veľké matematické prepočty, že kto z našich súperov by musel zaváhať, čo nám v minulosti navyše ani raz nevyšlo, potom nemôžeme myslieť na nič iné, len na šesť bodov z tejto dvojice stretnutí. Áno, ľahkí súperi už nie sú, ale kto chce postúpiť na svetový šampionát, ten musí ísť do takýchto destinácií po tri body, tu naozaj niet čo riešiť.

Slovenská reprezentácia má v tejto chvíli postup vo svojich rukách, čo bude stopercentne platiť aj naďalej len v prípade víťazstiev. Dokonca ak vyhráme všetky zvyšné zápasy kvalifikácie, určite postúpime, prinajhoršom cez baráž. No čo i len jedna remíza, hlavne proti outsiderom, by túto situáciu mohla zmeniť, čo by sme nemali pripustiť.

Dobre totiž vieme, že oba slovenské postupy sa zrodili hlavne vďaka výborným štartom do kvalifikačných skupín, ktoré sme cez zimnú prestávku viedli a do konca to už nejako dobojovali. Teraz sme zimovali tretí a musíme súperov naháňať. V septembri nás čaká možno aj zlomový dvojzápas so Slovinskom a Anglickom, pričom by bolo veľmi ťažké doháňať ďalšie prípadné straty práve v týchto dueloch, je totiž rozdiel musieť vyhrať s týmito súpermi, ako napríklad s Maltou.

Tá síce nebude ľahkým súperom, ale ten zápas bude taký ťažký, aký si ho ťažkým spravíme my. Naša reprezentácia má takú silu, že ak správne k povinnostiam pristúpi, bude koncentrovaná a nič nepodcení, Malťania môžu betónovať koľko chcú, nemajú šancu na úspech. Tento zápas je len o nás, my rozhodneme o víťazovi a porazenom.