Main Content

Pre Hamšíka je skôr už métou priblíženie sa k Zlatej lopte

streda, 22. marec 2017 16:23 | Autor: Filip Chudý

Pre Hamšíka je skôr už métou priblíženie sa k Zlatej lopte
Pre Hamšíka je skôr už métou priblíženie sa k Zlatej lopte | zdroj: © TASR

Očakávané sa stalo skutočnosťou, Marek Hamšík triumfoval v ankete Futbalista roka. No viac ako zbieranie domácich trofejí by potešilo, ak by sa priblížil aj k nejakej svetovej.

Komentár Filipa Chudého

Marek Hamšík sa stal rekordný šiestykrát najlepším futbalistom Slovenska, najnovšie za rok 2016. Popravde, ak by nedostal cenu práve za tento rok, potom celá anketa by sa mohla rozpustiť, lebo by bola absolútne zbytočná. Kým v nedávnej minulosti bola otázka, kto z dvojice Hamšík, Škrtel by mal vyhrať, teraz je už otázka inak položená, a to tak, že aký bude mať Hamšík náskok?

Pri všetkej úcte k ostatným našim futbalistom, jediné väčšie prekvapenie tohto ročníka ankety je také, že Hamšík nezískal plný počet bodov. Veď kto už akože zo slovenských futbalistov mal lepší rok 2016, resp. bol v ňom lepší? Odpoveď je jednoduchá – nikto!

Na nášho najlepšieho futbalistu súčasnosti sa nemôžeme pozerať len slovenskou optikou, pretože on má v súčasnosti také kvality a výkonnosť, že hovoríme o svetovom top futbalistovi. Takýto status nemá aktuálne žiaden iný náš hráč, hoci veľká časť má minimálne európske parametre. No hviezdu svetového formátu máme momentálne len v Hamšíkovi.

Preto nie je pre nás dobré zistenie, že sa kapitán SSC Neapol neocitol v zoznamoch najlepších hráčov sveta za minulý rok, či už 30-člennom na Zlatú loptu z dielne France Football, alebo v 23-člennom na hráča roka FIFA. Nikto netvrdí, že mal vyhrať, ale ocitnúť sa v nich mohol. Veď ak si pozrieme niektoré mená, tak Hamšík minimálne horší od viacerých nie je. Rozdiel skôr robia iné veci ako kvalita a výkonnosť, a to futbalové meno krajiny a veľkosť klubu. Slovensko proste nie je Nemecko, Francúzsko, Argentína, Portugalsko a pod., navyše ani Neapol nie je úplný veľkoklub. Takéto veci sú proste v marketingových veciach, akou svetové ankety bezpochyby sú, často pri rozhodovaní podstatnejšie.

Hamšík je aktuálne na vrchole výkonnosti, kde také ešte dva roky, možno o niečo viac, byť môže. Nie je to málo, ale už ani veľa času, preto ak sa nedostane na zoznam pre Zlatú loptu do konca tejto dekády, potom zrejme asi nikdy. Ak by sa mu to podarilo, čo mu prajeme, bol by to bezpochyby väčší úspech, ako ocenenie pre najlepšieho slovenského futbalistu, keďže pod Tatrami je teraz bezkonkurenčný.

Ako dlho takým zostane, to bude záležať hlavne od vývoja futbalových kariér stále ešte tvarovateľných hráčov. Viacerí mladí ukazujú síce perspektívu, ale Hamšíkova trieda je ešte stále na míle od nich vzdialená, no tvrdou prácou je možné všetko. Najlepším príkladom je samotný Marek Hamšík!