Main Content

Florbalový projekt Peaches IBK vychováva mladých reprezentantov

utorok, 21. marec 2017 11:25 | Autor: Jakub Vaverka

Florbalový projekt Peaches IBK vychováva mladých reprezentantov
Florbalový projekt Peaches IBK vychováva mladých reprezentantov | zdroj: Facebook Peaches IBK

Florbal sa stáva v posledných rokoch stále populárnejším športom, či už na Slovensku alebo v Česku. Projekt Peaches IBK, ktorý vznikol v roku 2015 sa snaží zoskupiť najkvalitnejších chlapcov z oboch republík a pomôcť im v ďalšom kariérnom raste.

Florbalový tím Peaches bol pôvodne iba českým turnajovým výberom. Jeho zakladatelia sa však rozhodli, že svoj káder rozšíria o početnú skupinu slovenských mladíkov, ktorí by tak mali väčší priestor na svoj kariérny rast. Kvalita florbalu v Česku je totiž na vyššej úrovni ako na Slovensku. Mali im čo ponúknuť.

Klub uzrel svetlo sveta v roku 2015 a jeho účelom je v súčasnosti združovanie najväčších slovenských a českých florbalových talentov. Peaches, alebo jednoducho Broskyne majú momentálne okolo päťdesiat registrovaných hráčov, ktorí sú rozdelení do troch kategórií (od roku 2000 až po rok 2002). PIBK sa nezúčastňuje žiadnej ligy, pravidelne ho však vídať na turnajoch, kde dostávajú priestor všetci chlapci.

O ambicióznom projekte prehovoril aktuálny manažér Peaches IBK Jonáš Kůra. „Som rád, že nemusím hľadať motiváciu, tá totiž prichádza sama. Najviac ma naplňuje, keď u chlapcov vidím obrovskú chuť do hry. Hovorím si, že pre tento šport robíme niečo dobré. O pozície v našom tíme sa zaujíma stále viac chlapcov, to nás motivuje ešte viac.“

„V kabíne nepanuje napätie, nie sme nervózni, dokonca ani pred finálovými zápasmi,“ hovorí hráč IBK Ivan Tomčo z Košíc. „Každý vie, že sa môže na kohokoľvek iného v tíme spoľahnúť. Na ihrisku aj mimo neho. K výborným výsledkom nás ženú aj fanúšikovia, veľmi nás motivujú. Nechceme nikoho sklamať.“

V Peaches nastupuje aj člen slovenskej juniorskej reprezentácie Ronald Gašparík. „Nálada v klube je super. Počas turnajov sa stretávame aj s tlakom, ale hru si snažíme predovšetkým vychutnávať. Všetko funguje ako má, na každý turnaj sa tešíme,“ hovorí jedna z najväčších slovenských florbalových nádejí.

Posledný turnaj, ktorého sa Peaches zúčastnili bol januárový Prague Floorball Cup, v júni by mal celok absolvovať Ostrava Cup. Aj napriek tomu, že „Broskyne“ nehrávajú pravidelne žiadnu slovenskú alebo českú súťaž, turnajová forma existencie prináša svoje ovocie. Drvivé percento členov Peaches IBK nastupuje v mládežníckych reprezentáciách Slovenska a Česka.