Main Content

Výborný žreb Ligy majstrov, ktorý môže budúcnosti futbalu len pomôcť

nedeľa, 19. marec 2017 14:07 | Autor: Filip Chudý

Výborný žreb Ligy majstrov, ktorý môže budúcnosti futbalu len pomôcť
Výborný žreb Ligy majstrov, ktorý môže budúcnosti futbalu len pomôcť | zdroj: © TASR

Tento týždeň sa skompletizovala osmička štvrťfinalistov Ligy majstrov, ktorú piatkový žreb spároval do nových dvojíc. Z nich je zrejmé, že by mohol vo futbale zavanúť nový vietor.

Komentár Filipa Chudého

Štvrťfinálový žreb Ligy majstrov dopadol z hľadiska blízkej budúcnosti futbalu veľmi dobre. Je totiž priam isté, že vďaka nemu zavanie v úplnom závere tejto najprestížnejšej svetovej klubovej súťaže aspoň trochu nový vietor.

Dominantná trojica minulých rokov, ktorú tvoria Real Madrid, Bayern Mníchov a FC Barcelona totiž bude minimálne čiastočne roztrhnutá, pričom veľká väčšina futbalového sveta si praje, aby bola roztrhaná úplne na franforce, vzhľadom na dramatický záver jedného nemenovaného osemfinále.

Je síce trochu na škodu, že dve aktuálne najlepšie svetové mužstvá sa stretnú už teraz vo štvrťfinále, ale kto chce vyhrať Ligu majstrov, musí čeliť tým najväčším výzvam. Ak chce Real Madrid ako prvý obhájiť trofej v milionárskej súťaži, nemôže plakať, že dostal možno najväčšieho favorita súťaže Bayern Mníchov. Bavorský klub má totiž zrejme najlepšieho trénera súčasnosti, ktorý presne vie, ako sa má vyhrávať Liga majstrov. Aj preto sú Bavori papierovo o chlp pred ostatnými, pričom ak prejdú cez Real, čakať ich budú už len ľahšie prekážky. No to neznamená, že Bayern by túto súťaž aj vyhral.

Niečo do toho totiž bude môcť smelo povedať aj víťaz súboja Juventus Turín – FC Barcelona, čiže najlepšia obrana tohto ročníka vyzve najlepší útok. Je nepísaným pravidlom, že väčšinou máva navrch defenzíva, hoci „stará dáma“ nie je betonársky tím, práve naopak, skôr by sa dala charakterizovať ako inteligentné mužstvo. To situáciu pre Barcu iba sťažuje, navyše talianske mužstvo z taktiky neprepadne, ako to urobilo PSG v osemfinálovej odvete. Za dôležitého predpokladu, že rozhodcovia budú pískať absolútnu rovinu, by mohol taliansky šampión zvíťaziť, Barcelona si už totiž šťastie vyčerpala na dlhší čas dopredu.

Ďalšie dva štvrťfinálové duely síce ani zďaleka nie sú tak atraktívne, ale pre futbal je len dobre, že v semifinále uvidíme aj dva menšie kluby, čo sú oproti gigantom bez urážky aj Atletico Madrid s Borussiou Dortmund, čiže favoriti svojich súbojov. No hlavne Atleticu táto rola nesedí, pre nich by bola bez zveličovania ľahších súperom Barcelona ako Leicester City. Preto „líšky“ určite šancu majú, čo by bol ďalší pekný príbeh, aj keď toto štvrťfinále by malo priniesť asi najmenej pre oko labužníka pozerateľný futbal.

Za to ten najpútavejší by mohla priniesť ofenzívna prestrelka medzi Dortmundom a AS Monako, veď nič iné, ako gólové hody, sa ani nečaká. „Kniežatá“ môžu uspieť len vtedy, ak dajú čo najviac gólov, lebo iné zbrane na tejto úrovni vzhľadom na vek ešte nemajú. No ak už do pekla, tak na peknom koni, pričom ak strelci Dortmundu nebudú mať deň, ako napr. v Lisabone, Monako šancu určite má.

V každom prípade sa môžeme tešiť na zaujímavé štvrťfinále Ligy majstrov, pričom pokračovaniu gólových rekordov by sa nikto nenahneval. A bonusu v podobe roztrhnutia elitného tria by sa niekto veľmi nenahneval, pre futbal by to bola dobrá správa, možno by sa tým objavili na futbalovom výslní aj nové mená, nie stále len tie isté.