Main Content

Fitness opasok na cvičenie: Možnosť ako si pomôcť, no zároveň aj ublížiť! (Rozhovor)

piatok, 10. marec 2017 16:10 | Autor: Silvia Petrašková

Fitness opasok na cvičenie: Možnosť ako si pomôcť, no zároveň aj ublížiť! (Rozhovor)
Fitness opasok na cvičenie: Možnosť ako si pomôcť, no zároveň aj ublížiť! (Rozhovor) | zdroj: archív Michael Achberger

Nájdeme ho skoro v každej posilňovni a predajniach s fitness pomôckami, no aj napriek tomu ho väčšina ľudí pri cvičení používa len veľmi zriedka. Hovoríme o tzv. fitness opasku. Je však skutočne vhodnou pomôckou pri našom cvičení? Pri akých cvikoch by sme ho mali najčastejšie používať? Na tieto a ďalšie zaujímavé otázky nám v krátkom rozhovore pre portál sport7.sk odpovedal fitness tréner Michael Achberger.

Akú funkciu pri cvičení zohráva tzv. fitness opasok?

Na používanie opasku pri cvičení existuje mnoho protichodných odpovedí. A dosť veľa negatívnych nálad ohľadom jeho používania sa objavilo aj v súvislosti s nástupom crossfitu. Opasky sa potom postupne prestávajú používať a mnohokrát úplne zbytočne.

Hlavnou funkciou používania opasku je zlepšenie stability a bezpečia pri silovom tréningu. Nezanedbateľnou výhodou je tiež využitie vnútrobrušného tlaku pre lepší výkon.

Je skutočne vhodnou prevenciou proti možným zraneniam?

Pokiaľ myslíme bezpečnosť pri maximálnych výkonoch, tak určite áno. Pokiaľ zvýšite tlak v bruchu, potom je opasok lepší pre stabilizáciu celej oblasti, ktorá prispieva k bezpečnejšiemu prostrediu pre chrbticu. Pri vysokých výkonoch dochádza k veľkému nárastu tlaku v bedrovej časti, čo môže vyvolať vznik bolesti v chrbtici a degeneratívne poškodenie chrbtice. Opasok nám teda tlmí tlak pri vyššej záťaži.

Existujú pri jeho zlom používaní nejaké riziká?

Pri nesprávnom používaní opasku sa môže zhoršiť vhodné motorické učenie. Pri náročných a komplexných cvikoch sa vyžaduje správna aktivácia a koordinácia mnohých svalov ako transverzus externus v spolupráci s ďalšími svalmi. Je dôležité sa naučiť vhodne a efektívne využívať bránicu a teda náš dych. Prílišné a skóre používanie opasku môže práve toto narušiť. Bohužiaľ to nie je problém len začiatočníkov, ale aj skúsených powerlifterov. Pás by sa teda nemal používať pri učení techniky cviku, teda pri učení pohybových vzorov a ani pri menších váhach. Nosiť opasky pri mnohých cvičeniach a sériách môže byť samozrejme kontraproduktívne. Opasky sú vyrobené pre ťažký silový tréning, nie pre kulturistické napumpovanie svalov. Neustále nosenie opaskov môže narušiť funkciu brušných svalov. Tí, ktorí  majú vysoký krvný tlak, by si mali dať veľký pozor na používanie opasku, tu hrozí dokonca riziko infarktu.

Pri akých cvikoch je vhodné tento opasok používať?

Odporúčam používať opasok len pri komplexných veľkých cvikoch. Mŕtvy ťah, drepy a rôzne druhy tlakových cvičení, benchpress, tlaky v sede na ramená a podobne Taktiež je dobré opasok použiť pri príťahoch činky v predklone, nadhode – premiestnenie, trhu. Ale len pri maximálnych výkonoch. Pri cvikoch ako sú predkopávanie, bicepsové zdvihy, ale aj rôzne cviky na strojoch  je opasok nevhodnou pomôckou.

Ako by sme ho mali správne používať?

V prvom rade treba vybrať správny opasok. Najčastejšie sa vyberá opasok kulturistický vpredu užší, vzadu širší. Opasok treba utiahnuť tesne, ale nie úplne maximálne. Príliš tesný opasok môže vyvolať dýchacie ťažkosti a zvýšenie krvného tlaku. Utiahnutie tiež možno spôsobí nepríjemné otlačeniny tkaniva okolo pása. Ak sa vám s opaskom zle dýcha a cítite bolesť, tak je príliš utiahnutý. Po sérii opasok uvoľnite do voľnej polohy prípadne ho odložte.

Na trhu s fitness pomôckami už existuje dnes široký sortiment tohto tovaru. Ako si z bohatej ponuky vybrať ten najvhodnejší?

Poslednú dobu sa začali predávať opasky modernejšieho typu vyrobené z nylonu a podobných materiálov s penovým jadrom a zapínaním na suchý zips. Ich výhodou je, že sa veľmi dobre skladujú. Takéto opasky zohrievajú aj oblasť krížov a udržuje ich v teple.

Ďalšou kategóriou sú kožené opasky so zapínaním na sponu v rôznych šírkach a prevedeniach ako je opasok pre powerlifeterov rovnako široké po celej dĺžke. Pre bežného cvičenca nie sú vhodnou voľbou. Odporúčam kupovať len zaručene značkové, tradičné produkty. Opasok chráni vaše zdravie a použitie lacnejšieho materiálu môže mať fatálne dôsledky.