Main Content

Na Slovensku sa črtá jeden z najkrajších futbalových príbehov tejto jari

nedeľa, 26. február 2017 12:56 | Autor: Filip Chudý

Na Slovensku sa črtá jeden z najkrajších futbalových príbehov tejto jari
Na Slovensku sa črtá jeden z najkrajších futbalových príbehov tejto jari | zdroj: © TASR

Príbeh Leicesteru z minulej sezóny a jemu podobné príbehy oslovujú futbalový svet. Jeden podobne pútavý sa teraz črtá aj na Slovensku, kde sa tiež outsideri vzbúrili a šokujú futbalovú verejnosť.

Komentár Filipa Chudého

Futbal a celkovo šport sú fascinujúce veci aj preto, že píšu niekedy také príbehy, nad ktorými dumajú filmoví scenáristi veľmi dlhý čas, pričom futbalovo-športový život ich píše prakticky sám.

Do jarnej časti Fortuna ligy odštartovali najlepšie Slovan a Senica. V prípade belasých sa niečo také čakalo, veď komu by sa malo dariť viac, ak nie tomu, kto mal podľa všetkého najlepšiu zimnú prípravu v našich končinách, resp. práveže nie v nich, ale v teple. Lenže v prípade Senice ide pomaly o šok, keďže Záhoráci mali všetko, len nie ideálnu zimnú prípravu.

O klubových finančných problémoch sa vie, podobne, ako aj o chýbajúcich výplatách. Nie je tajomstvom ani to, že klub je na predaj, pričom záujem oň prejavili v zahraničí, no zatiaľ sa nič nedotiahlo do konca. Všetky negatívne skutočnosti narušili zimnú prípravu Záhorákov, ktorých mohlo upokojiť maximálne to, že nebudú hrať o záchranu, keďže susedia z Myjavy to za nich vyriešili.

Seničanov v zime opustili okrem zahraničného odpadu, ktorý nezmyselne na jeseň presadzovali, aj viacerí talentovaní odchovanci, keďže tí radšej vsadili na finančnú istotu, ako možnosť, že by prípadne dostali poriadnu ligovú šancu, keďže v kádri veľa hráčov nebolo. Aj preto Záhoráci pomaly nemali s kým hrať prípravné zápasy, nebyť testovaných hráčov, museli by nastúpiť asi aj tréneri, aby ich bolo aspoň jedenásť, generálku dokonca ani nehrali. A aby vedeli zaplniť nomináciu na prvé jarné kolo, ešte krátko pred jeho štartom zháňali posily, kde sa len dalo, čiže hlavne u mužstiev so silnejšími kádrami, ktoré boli ochotné poslať hráčov na hosťovanie.

Výsledok už všetci poznáme. Záhoráci najprv porazili Žilinu 2:0, pričom jej nedovolili ani len vystreliť na bránu a v druhom jarnom kole šokovali aj Trnavu, ktorú porazili tiež na nulu. Nedostali tak ešte ani len gól, pričom krátko pred začiatkom jarnej časti mali k dispozícii len jedného obrancu. Ak si k tomu pridáme, že predtým ťahali v lige 14-zápasovú sériu bez výhry, počas ktorej väčšinou prehrávali, sú ich súčasné výsledky pomaly na neuverenie.   

A hoci je to len začiatok jarnej časti, pričom sa môže stať, že táto pozitívna výsledková vlna nebude mať dlhé trvanie, už aj teraz sa dá hovoriť o jednom z najkrajších príbehov jarnej časti.

Toto je totiž mužstvo bez budúcnosti. Už teraz je isté, že po konci sezóny sa z veľkej časti rozpadne, keďže niektorí hráči sa vrátia do materských klubov a poslední mohykáni starej senickej gardy sa zrejme tiež poberú preč. Dokonca je otázne, či to pre Senicu náhodou nie je posledná polsezóna medzi elitou, pretože ak sa nenájde nový sponzor, rozpočet, hoc aj úsporný, sa bude na novú sezónu ťažko skladať. A ako sa Senica do ligy dostala, čiže kúpou licencie, tak sa z nej môže aj pobrať. Ako ukázal prípad Myjava, hladných vlkov minimálne v druhej lige je dosť.

No teraz je tu ešte prítomnosť, počas ktorej značná časť senického kádra vie, že toto je pre nich zrejme posledná šanca, ako sa presadiť do veľkého futbalu a mienia sa o ňu pobiť. Oni neprišli za zárobkom, veď na Záhorí momentálne pomaly ani žiaden nie je. Najväčší ligoví outsideri sa akoby vzbúrili, pričom chcú ukázať, že aj keď im nikto neveril, oni sa nemienia vzdať. Takého príbehy nielen kinematografia miluje, pričom slovenský ligový futbal môže len tešiť, že niečo také sa odohráva práve u nás. Na čo vyzdvihovať podobné príbehy z iných krajín, keď doma máme tiež pekné príbehy, ktoré sú možno ešte aj krajšie, navyše sú naše!