Main Content

Do talianskeho Udinese prestúpil ďalší Slovák. S klubom podpísal trojročný kontrakt (Rozhovor)

pondelok, 20. február 2017 10:38 | Autor: Silvia Petrašková

Do talianskeho Udinese prestúpil ďalší Slovák. S klubom podpísal trojročný kontrakt (Rozhovor)
Do talianskeho Udinese prestúpil ďalší Slovák. S klubom podpísal trojročný kontrakt (Rozhovor) | zdroj: archív T. Filipiak

Klub najvyššej talianskej futbalovej súťaže Udinese Calcio podpísal trojročnú zmluvu s mladým slovenským obrancom Tomášom Filipiakom, ktorý bol doteraz hráčom Slovana Bratislava. O svojich čerstvých dojmoch po prestupe do talianskeho klubu nám 17-ročný talentovaný futbalista porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Tomáš v prvom rade prijmi moju srdečnú gratuláciu k úspešnému prestupu do talianskeho Udinese. Aké sú tvoje čerstvé pocity po podpísaní nového kontraktu?

Ďakujem veľmi pekne. Pocity sú úžasné, je to tu všetko na vysokej úrovni, od prvého momentu čo som sem prišiel bolo o mňa postarané. Sú tu veľmi priateľskí a starostliví ľudia. Na nové prostredie si postupne začínam zvykať a čoskoro by som mal dostať i svojho vlastného učiteľa taliančiny. Verím, že sa čím skôr všetko administratívne dotiahne do konca, aby som už mohol vybehnúť na svoj prvý zápas.

Čo si od prestupu do tohto talianskeho klubu sľubuješ?

Chcem najmä futbalovo napredovať a stále sa zlepšovať. Ako som už spomínal, všetko je tu na vysokej úrovni, som presvedčený, že Udinese mi pre môj futbalový rast môže poskytnúť veľa možností. V Taliansku sa mi od prvej chvíle veľmi páči. S klubom som podpísal trojročnú zmluvu a teraz sa už chcem sústrediť len na futbal.

Prezraď nám, akým spôsobom sa zrodil tvoj prestup do Talianska?

Klub ma sledoval už dlhšiu dobu. Na kvalifikácii v Severnom Írsku, kde sme si s reprezentáciou vybojovali postup do Elite Round, si ma všimli skauti z Udinese, ktorí ma ďalej sledovali aj na prípravnom dvojzápase v Maďarsku. V januári ma následne zavolali na zdravotné testy a koncom mesiaca som podpísal zmluvu. Od začiatku februára už zarezávam v plnom tréningovom procese.

Stal si sa druhým Slovákom, ktorý v tomto klube bude pôsobiť. Okrem teba tam už od septembra pôsobí o rok starší Filip Vaško, ktorý za tento klub hráva v jeho juniorskej súťaži Primavera...

S Filipom sa poznáme už dlhšie, lebo sme proti sebe nastupovali aj v zápasoch prvej ligy. Pomáha mi rýchlejšie sa adaptovať na nové prostredie, ale i so samotným jazykom a za to som mu veľmi vďačný. Viem, že mal veľmi úspešnú jesennú časť sezóny a v novom roku  už stihol debutovať i za prvé mužstvo, čo je v tak mladom veku veľký úspech. Hádam sa aj mne podarí to isté. Som veľmi rád, že mám v klube svojho krajana, ktorý je pre mňa veľkou inšpiráciou, či už po ľudskej, alebo futbalovej stránke.

Tvojim doterajším futbalovým pôsobiskom bol ŠK Slovan Bratislava, no hrával si aj za MŠK Žilinu. Ako si na pôsobenie v týchto kluboch spomínaš?  

Na oba kluby spomínam len v dobrom. Od pôsobenia v Žiline až po moje účinkovanie v Slovane som urobil veľký futbalový progres. Sú to kluby s najlepšími podmienkami pre futbalový rast mládeže na Slovensku. V oboch kluboch som mal veľmi úspešné sezóny. Hneď v prvej sezóne v MŠK Žiline nám na penalty ušiel titul majstra Slovenska, zhodou okolností práve proti Slovanu Bratislava. V druhej sezóne sme si so Žilinou vybojovali majstrovský titul v kategórii U15 a medzitým sme sa stali i halovými majstrami Slovenska. V mojej poslednej sezóne na Slovensku sa nám na Slovane podarilo už v predstihu vybojovať titul majstra Slovenska v kategórii U16. Pre mňa to znamená skutočne veľmi veľa, že som mohol byť súčasťou týchto dvoch azda najlepších klubov na Slovensku. No najväčšie ďakujem patrí najmä mojim rodičom, ktorí kôli môjmu prestupu obetovali veľmi veľa svojho voľného času a stáli pri mne po celý čas a naďalej ma veľmi podporujú.