Main Content

Historický úspech nášho lyžovania: Slovenské kvarteto vybojovalo medailu!

utorok, 14. február 2017 13:44 | Autor: TASR

Historický úspech nášho lyžovania: Slovenské kvarteto vybojovalo medailu!
Historický úspech nášho lyžovania: Slovenské kvarteto vybojovalo medailu! | zdroj: © TASR

St. Moritz 13. februára (TASR) - Slovenské zjazdárske kvarteto získalo na MS v súťaži tímov striebornú medailu.

O historický úspech vo švajčiarskom St. Moritzi sa postarali Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Matej Falat a Andreas Žampa. Vo finále proti Francúzsku sa zrodila remíza 2:2 a v súčte dvoch najlepších časov oboch pohlaví bol súper lepší celkovo o 8 stotiniek. Bronz vybojovalo Švédsko výsledkom 3:1 proti Švajčiarsku.

Z celkovo štyroch paralelných jázd obe elitné slalomárky vyhrali všetky. Falat dve, ale jeho senzačné výkony v prvých dvoch kolách boli zásadné pre úspech tímu. Žampa nevyhral ani jednu jazdu, ale jeho čas pomohol rozhodnúť semifinálovú remízu 2:2 proti Švajčiarsku. "S týmto sme nepočítali, hoci sme si verili, že by sme mohli urobiť dobrý výsledok. Ale toto je ozaj skvelé, to sme nečakali. Naše dievčatá boli úžasné," povedal pre ORF Falat. Tréner Timotej Zuzula zdôraznil: "Je to veľký úspech nášho športu. Na Slovensku lyžuje veľa ľudí, ale my sme vlastne privátny tím, ktorý nemá také podmienky ako veľké zjazdárske tímy. O to väčšiu radosť pociťujeme z takéhoto úspechu."

Vo finále Vlhová zdolala najprv Tessu Worleyovú o 22 stotín a potom Alexis Pinturault vyrovnal proti Žampovi (+0,28 s). Velez-Zuzulová zavŕšila svoju utorňajšiu paralelnú suverenitu zdolaním Adeline Baud-Mugnierovej o 2 desatiny a v záverečnom súboji Falata zdolal Mathieu Faivre o 4 stotinky. Odstup nebol rozhodujúci, iba bod a fakt, že Pinturault a Mugnierová mali súčet časov (43,58 s) lepší o 8 stotín ako Velez-Zuzulová a Žampa.

"Je to pekná súťaž, lebo je to o tíme. Všetci sme podali výborné výkony, navzájom sme si pomohli k veľkému úspechu," vyznal sa Pinturault. Worleyová konštatovala: "Je to krásne, získali sme medailu. Vo finále to bolo ozaj veľmi tesné. Sme o to šťastnejší, že sme získali zlato."