Main Content

14-ročný supertalent Žiliny po Bayerne aj v Ajaxe. Aký zanechal dojem? (Rozhovor)

utorok, 14. február 2017 10:54 | Autor: Silvia Petrašková

14-ročný supertalent Žiliny po Bayerne aj v Ajaxe. Aký zanechal dojem? (Rozhovor)
14-ročný supertalent Žiliny po Bayerne aj v Ajaxe. Aký zanechal dojem? (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Po Bayerne Mníchov prišla ďalšia výzva, pozvánka na skúšku v jednej z najslávnejších a najkvalitnejších futbalových akadémii na svete v holandskom Ajaxe Amsterdam. 14-ročný talent MŠK Žilina Patrik Jakubík nám o svojej ďalšej cennej futbalovej skúsenosti porozprával v krátkom rozhovore.

Po tréningovom kempe v Bayerne Mníchov si nedávno absolvoval tréningovú skúšku v akadémii Ajaxu Amsterdam. Patrik, akým spôsobom a kedy ti prišla pozvánka do tejto slávnej holandskej akadémie?

Ešte minulý rok v jari sa bol na mňa v Žiline pozrieť skaut z Ajaxu. Bolo to na zápase prvej ligy proti Prešovu, no o jeho príchode som vôbec nevedel. Potom sa bol na mňa pozrieť ešte na turnaji v Hradci Králove a ďalšom zápase prvej ligy proti Žiaru nad Hronom. Následne som dostal pozvánku na týždenný pobyt v akadémii Ajaxu Amsterdam.

Ako počas šiestich dní v Ajaxe prebiehal tvoj tréningový program?

Do Amsterdamu sme prileteli v nedeľu večer spolu s trénerom rezervy MŠK Žilina Jaroslavom Kentošom a zo Stars and Friends bol so mnou aj Richard Csontó. V pondelok som absolvoval zdravotné testy v utorok a štvrtok som mal tréning s Ajaxom U14. V piatok nasledoval individuálny tréning s top skupinou Ajaxu U14, U15 a U16. V stredu sme mali voľno a v sobotu podvečer sme sa už vracali späť do Bratislavy.



Fotogaléria: 14-ročný Patrik Jakubík
navštívil akadémiu Ajaxu Amsterdam

(zobraziť celú galériu)

Aký bol tvoj program mimo tréningov?

Veľa voľného času sme nemali, no šili sme sa pozrieť aj na tréning iných mládežníckych mužstiev Ajaxu. V utorok sme boli na zápase Európskej ligy U19 a absolvovali sme i prehliadku samotného štadióna.

Akadémia Ajaxu Amsterdam patrí medzi jednu z najznámejších a najkvalitnejších na svete. Je úroveň tréningov a jej práce s mládežou skutočne na tak vysokej úrovni ako je o nej známe?

Áno, akadémia Ajaxu je skutočne na takej úrovni ako sa o nej hovorí. Pri tréningoch mládeže je všetko prepracované do najmenších detailov. Každá herná činnosť je sledovaná  aj niekoľkými trénermi. Na tréningoch sú traja až štyria tréneri. Všetko je tam oveľa rýchlejšie, každý hráč je na mimoriadne vysokej úrovni.


Fotogaléria: 14-ročný Patrik Jakubík
navštívil akadémiu Ajaxu Amsterdam

(zobraziť celú galériu)

V akadémii si však nebol sám. Okrem teba tam bol i talentovaný Artur Gajdoš, hráč AS Trenčín...

Kým som do Ajaxu prišiel, Artur už v akadémii niekoľko dní pôsobil. Určite bolo dobré, že sme sa tam stretli. Keďže pobyt v akadémii už niekoľkokrát absolvoval, pomohol mi tak s mnohými vecami.

Patrik, máš za sebou ďalšiu cennú futbalovú skúsenosť vo svojej mladej ešte stále len začínajúcej kariére. Bol si so svojim celkovým pôsobení v Ajaxe nakoniec spokojný?

Pobyt v akadémii Ajaxu bol pre mňa obrovskou skúsenosťou. Bol som veľmi spokojný a myslím si, že aj odozvy boli dobré, takže moje pôsobenie tam splnilo nakoniec svoj účel. No samozrejme toto ešte nič neznamená, ešte stále musím na sebe veľa pracovať, aby som stále napredoval. V závere by som touto cestou chcel veľmi pekne poďakovať samotnej MŠK Žiline za to, že mi tento pobyt v akadémii Ajaxu Amsterdam umožnila absolvovať.