Main Content

Hodnotenie Cígera: Jedného obrancu označil za geniálneho, do Ameriky kvôli hráčom z NHL nepôjde

nedeľa, 12. február 2017 09:29 | Autor: TASR

Hodnotenie Cígera: Jedného obrancu označil za geniálneho, do Ameriky kvôli hráčom z NHL nepôjde
Hodnotenie Cígera: Jedného obrancu označil za geniálneho, do Ameriky kvôli hráčom z NHL nepôjde | zdroj: © TASR

Nitra 12. februára (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger nemal svojim zverencom čo vytknúť.

Na domácom Slovakia Cupe síce prehrali finálový zápas so Švajčiarskom 3:4, no podľa slovenského kormidelníka je pozitívom nasadenie i herná disciplína. Zároveň priznal, že na hráčoch už vo finále bolo cítiť únavu z náročného programu.

Slováci mali za sebou dva zápasy s Olympijským tímom Ruska, po ktorých nastúpili na finále Slovakia Cupu proti Švajčiarsku. Helvéti domácemu tímu nič nedarovali a už v prvej tretine si vytvorili náskok, ktorý sa napokon ukázal ako rozhodujúci. Vedenie 2:0 neskôr navýšili a slovenskému tímu už nedovolili vyrovnať. "Ešte som nezažil, že by sme proti Švajčiarom odohrali ľahký zápas. Je to súper, ktorý vám nedá ani kúsok priestoru. Aj teraz boli agresívni a rýchli až do konca zápasu. Na našich hráčoch bolo cítiť, že majú toho dosť. V závere už nemali sily otočiť zápas," uznal Cíger kvality súpera.

Švajčiari, podobne ako ostatné tímy, nemali na turnaji najsilnejší káder, no na mladých reprezentantoch bolo vidieť, že hrávajú kvalitnú súťaž. "Sú to všetko hráči, ktorí hrajú najmä vo švajčiarskej lige a proti takým sme vždy hrávali. Všetci sme videli, že to neboli hráči, ktorí by odhadzovali puky, ale naopak dokázali niečo vymyslieť. Švajčiari nám nedali priestor, nepustili nás takmer do ničoho. Snaha tam však bola, takže chalanom nemám čo vyčítať," poznamenal tréner Cíger.

Jeho zverencom vo finálovom zápase nechýbalo nasadenie, no viac síl v dôležitých momentoch mal súper. "Bolo cítiť, že hráči už toho mali dosť. Vidieť to bolo napríklad na situácii pred štvrtým gólom, keď Andrej Kudrna urobil niečo, čo by inak zrejme nespravil. To všetko vyplýva z únavy, keď hlava vo veľkej záťaži urobí niečo nesprávne. Hráči mali za sebou ťažké zápasy, k tomu neľahké cestovanie," poznamenal reprezentačný kormidelník.

Podľa 47-ročného trénera nikto zo slovenského tímu výrazne nevyčnieval ani nesklamal. "My musíme hrať tímovo a zvykať si na to. Toto je naša cesta. Našou prioritou musí byť disciplína, minimum chýb a hrať celý zápas naplno," poznamenal Cíger vyzdvihujúc silu kolektívu. Na tú trénerský štáb vsadil aj netradičným krokom, keď namiesto jedného kapitána zvolil troch nositeľov "áčka."

Zdeno Cíger sa pozitívne vyjadril o výkonoch viacerých hráčoch, pozornosť pútal najmä obranca Martin Gernát. "Je to geniálny hráč. Dobre hral už na Nemeckom pohári. Je na ňom vidieť sebavedomie, k tomu výborne korčuľuje. Obrancov, ktorí sa neboja niečo vymyslieť a sú efektívni, potrebujeme," priznal Cíger.

Slovakia Cup bol tretím turnajom slovenského tímu počas sezóny, ktorej vrcholom budú majstrovstvá sveta v Kolíne a Paríži. Na šampionáte by slovenský tím mohlo posilniť aj niekoľko hráčov z NHL. Reprezentační tréneri v minulosti chodievali osobne do zámoria, aby sa s krajanmi v NHL stretli a porozprávali sa ich snahe reprezentovať, tentoraz budú situáciu riešiť cez Skype. "Bol plán, že pôjdem do Ameriky. Napokon sme sa dohodli, a vedia o tom už aj samotní hráči, že budeme komunikovať cez Skype," dodal Cíger.