Main Content

Nástup videorozhodcu vo futbale vyvoláva vlnu odlišných názorov (ROZHOVOR)

piatok, 20. január 2017 11:06 | Autor: Silvia Petrašková

Nástup videorozhodcu vo futbale vyvoláva vlnu odlišných názorov (ROZHOVOR)
Nástup videorozhodcu vo futbale vyvoláva vlnu odlišných názorov (ROZHOVOR) | zdroj: YouTube FIFA

To o čom sa len špekulovalo sa postupne stáva realitou. Dlhoočakávaný vstup moderných technológii do sveta futbalu vo forme využívania tzv. videorozhodcu je momentálne v štádiu testovania.

Na MS vo futbale v roku 2018 by však mal byť tento moderný systém rozhodcom už plne k dispozícii. Aký bude mať vplyv na samotný priebeh futbalového stretnutia? Opýtali sme sa riaditeľa Asociácie rozhodcov Slovenského futbalového zväzu pána Mgr. Miroslava Jaška.

Počas nedávnych MS klubov v Japonsku mali rozhodcovia k dispozícii po prvýkrát možnosť využiť tzv. Video Assistant Referees (VAR) – videozáznam na posúdenie sporenej situácie počas priebehu futbalového stretnutia. Aký je Váš osobný názor na zavedenie tejto novinky do sveta futbalu?

Futbal je dynamický sa rozvíjajúci šport. Veľakrát ľudské oko nemôže zachytiť miesto priestupku, či sa jednalo o zakázanú hru rukou, alebo lopta zasiahla inú časť tela, napríklad stehno pri strele na bránu. A práve tieto momenty rozhodujú o výsledkoch futbalových stretnutí. Rozhodca sa musí rozhodnúť v momente, jeho pozičné postavenie nemusí byť práve vtedy najlepšie a takéto sporné momenty rozhodujú o postupoch, či zostupoch. Preto si myslím, že je správne zaoberať sa otázkou, ako si pomôcť technikou pri sporných situáciách. Som zástancom zavedenia tejto novinky do praxe, opakujem však, že treba nájsť správny spôsob, ako Video Assistant Referees uplatňovať v praxi. Mne by sa napríklad pozdávala možnosť, že tréner má jednu možnosť v priebehu stretnutia požiadať o skontrolovanie situácie pomocou videotechniky, ak by mal pravdu, že rozhodnutie bolo nesprávne, táto možnosť by mu zostala, ak nie, už by ju nevedel využiť v priebehu stretnutia. VAR však môže byť uplatnený len tam, kde možnosť záznamu je možná okamžite vedľa hracej plochy, tak ako to bolo v Japonsku a s veľkým množstvom kamier, takže v rámci Slovenska je to asi zatiaľ nerealizovateľné.

Nie všetci však videorozhodcu vítajú. Hlavne bývalí šéfovia svetového a európskeho futbalu Sepp Blatter a Michel Platini sa týmto futbalovým inováciám dlho bránili. Tvrdili, že v prípade používania videa v sporných situáciách by došlo k spomaleniu hry. Spokojný nie je anistredopoliar španielskeho futbalového klubu Real Madrid Luka Modrič, ktorý tvrdí, že zavedenie videozáznamov by len vnieslo do hry veľa nejasností. Majú pravdu?

Ako som už uviedol, používanie videorozhodcu by mohlo byť len v niektorých prípadoch a nie často. Ak by sa využil maximálne dvakrát za zápas, nepovažujem to za spomalenie hry, veď aj pri ošetrovaniach sa hra preruší a premárnený čas je nadstavený na konci príslušných polčasov. Čo môže byť horšie, keď hráč na bránkovej čiare pri strele z dvoch metrov vyrazí loptu rukou, pričom rozhodcovi sa môže zdať, že loptu zasiahol napríklad stehnom, alebo naopak a buď nariadi nesprávne pokutový kop, alebo naopak ho nenariadi a tento jeho chybný verdikt ovplyvní celé stretnutie. Takže skontrolovať danú situáciu do jednej minúty sa mi zdá absolútne v poriadku a práve toto môže pomôcť k tomu, aby neboli nejasnosti v hre.

Futbal je oproti iným športom ako tenis, či ľadový hokej v otázke využívania moderných technológii stále len v akomsi období praveku. Na tento fakt už v minulosti doplatili mnohé dôležité futbalové stretnutia, ktorých sporné situácie mali a neboli hlavným rozhodcom zápasu odpískané. Myslíte si, že ak by sa systém VAR dostal do futbalovej praxi omnoho skôr k spomínaným chybám by vôbec nemuselo dôjsť?

Áno, myslím si to. Kto si neskúsil rozhodovať futbalový zápas, nevie sa vžiť do kože rozhodcu, nevie aké je niekedy náročné urobiť správne rozhodnutie. V závere roku 2016 skúsil komentátor jednej z českých televízii rozhodovať modelované situácie ako asistent rozhodcu a s úsmevom skonštatoval, že do niektorých verdiktov „sa trafil“. Takže technológie by určite mali byť k dispozícii na posúdenie sporných situácii. Jedna z nich napríklad môže byť to, kde sa priestupok stal, pred pokutovým územím, alebo v pokutovom území. Pri rýchlosti hry, je ťažné určiť, či to bolo dva, či tri centimetre pred čiarou pokutového územia, alebo už na čiare, alebo vnútri pokutového územia. Takúto situáciou by pomoc cez video pre rozhodcu vyriešilo do niekoľkých sekúnd a rozhodnutie by bolo správne. Navyše by to pomohlo i imidžu hry, veď môže byť, že za priestupok pred pokutovým územím by bol „len“ priamy voľný kop, ale v mnohých prípadoch i vylúčenie červenou kartou v prípade pokutového kopu však len napomínanie žltou kartou. Predstavte si, že takáto situácia by nastala v siedmej minúte stretnutia. Nesprávne nariadenie priameho kopu a vylúčenie ovplyvní celý charakter zostávajúceho času stretnutia tým, že jedno mužstvo bude hrať o hráča menej.

Prvým zábleskom vstupu moderných technológii do futbalu bolo zavedenie technológie Goal Control, ktorá kontroluje, či lopta prešla, alebo neprešla bránkovou čiarou. Táto vymoženosť modernej doby však oproti novinke VAR zožala u futbalovej verejnosti doteraz nanajvýš pozitívne ohlasy...

Zavedenie Goal Control je jednoznačne skvelá vec. Sám ako rozhodca som niekedy zapochyboval, či lopta prešla bránkovou čiarou. Náš súčasný najlepší rozhodca Ivan Kružliak rozhodoval stretnutie vo Wembley, kde Goal Control technológia je už inštalovaná a povedal mi, že je to skvelá vec. Keď je dosiahnutý gól, hodinky mu začnú signalizovať dosiahnutie gólu, ten následne uzná a nie sú žiadne pochybnosti. Určite skvelá vec. Myslím si, že Únia ligových klubov by sa zavedením tohto systému v našej prvej lige mala minimálne zaoberať.

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino ráta s využitím VAR už na MS 2018 v Rusku. Akými technickými vybaveniami by štadióny museli disponovať, aby sa táto odvážna myšlienka mohla v praxi i reálne uskutočniť?

Prezident Infantino podľa mňa rozmýšľa veľmi pozitívne. Na MS je na jednom stretnutí k dispozícii niekoľko desiatok kamier, takže tam nebude problém s využitím technológie videozáznamu. Na používanie videozáznamov rozhodcami by ste mali mať na stretnutí omnoho viac kamier, ako je to v súčasnosti v našich súťažiach. Nevidím žiadny problém, aby sa využívali videozáznamy v stretnutiach skupinových fázach Ligy majstrov a Európskych ligách. K tomu je potrebné ovládanie videosystému priamo pri hracej ploche, aby čas kontroly rozhodnutia nepresiahol jednu minútu, bola by to určite nákladná záležitosť. Infraštruktúra slovenských štadiónov sa zlepšuje, takže je len otázkou času, kedy technické možnosti štadiónov umožnia zavedenie videorozhodcu. Viem, že časť našich klubov má problémy so zháňaním financií pre svoj riadny chod. Ak sa však myšlienka videorozhodcu uplatní v praxi v medzinárodných súťažiach ako MS, Liga majstrov, Európska liga, budú sami hľadať financie a tlačiť na to, aby systém videorozhodcu mohol byť uplatňovaný aj v slovenskej najvyššej futbalovej súťaži, aby zlé rozhodnutia rozhodcov v čo najmenšej miere rozhodovali o výsledku futbalových zápasov.