Main Content

Český rozhodca hrdinom. Mal lepší postreh než televízne kamery (Video vnútri)

štvrtok, 12. január 2017 14:18 | Autor: Dávid Lech

Český rozhodca hrdinom. Mal lepší postreh než televízne kamery (Video vnútri)
Český rozhodca hrdinom. Mal lepší postreh než televízne kamery (Video vnútri) | zdroj: © TASR

Vo svete športu sa čoraz viac dbá na správne posudzovanie sporných momentov. Rozhodcom sú v tom veľkou pomocou moderné technológie. Tie ale len nedávno dokázal senzačne predčiť florbalový rozhodca v Česku, ktorý mal omnoho lepší postreh ako televízne kamery. Ako jediný totiž videl regulárny gól.

Zápas českej najvyššej florbalovej súťaže medzi tímami z chvostu tabuľky z Pardubíc a Liberca priniesol divákom veľmi zaujímavé momenty. Zápas sa skončil napokon 7:7 a o deľbe bodov rozhodli až samostatné nájazdy.

Pardubice v poslednej tretine premrhali trojgólový náskok a keď došlo na nájazdový rozstrel, tréner Koubek sa rozhodol dať priestor 18-ročnému mladíkovi Janovi Savickému, ktorý ani nenastúpil do zápasu. „Tréner za mnou prišiel a spýtal sa, či si verím. Najprv som váhal, ale nakoniec som si povedal, že to nemôžem odmietnuť,“ komentoval situáciu Savický pre florbal.cz.

Backhandová kľučka pred televíznymi kamerami bola azda doposiaľ životným kariérnym úspechom mladého florbalistu. Najväčšou hviezdou zápasu sa ale nestal 18-ročný hráč či autor hetriku Valeš. Najväčšie uznanie si vyslúžil rozhodca Petr Černý.

42-ročný veľskúsený arbiter, ktorý v minulosti pískal majstrovstvá sveta či niekoľkokrát finále ligy, ako jediný v hale videl gól. A nemýlil sa. Po odraze lopty z brány a domnienke mnohých, že šlo o brvno, Černý bez váhania naznačil, že gól platil. Potvrdil to aj poukázaním na vnútornú tyčku brány.

Pri tomto verdikte mu ale nebolo všetko jedno. „V tú chvíľu som si bol istý. No keď som sa pozrel na toho chlapca z Pardubíc a ten sa neradoval, tak som si hovoril „sakra“... Naviac aj brankár Liberca sa pýtal, či to nebolo brvno.

Samotný exekútor nájazdu vôbec nevedel či sa mu podarilo skórovať. Skúsený rozhodca si tak vôbec nebol istý svojím verdiktom: „Človek má vždy pochybnosti, takže keď sme potom šli k stolíku časomiery, poprosil som kolegu Jirka Janouška, aby sa nejak nenápadne spýtal komentátorov, ktorí to videli v televízii určite aj opakovane. Lenže komentátor Martin Kozák na nás už z diaľky krútil hlavou. Tušil som, že je zle,“ opisuje svoju situáciu pre florbal.cz Černý.

Komentátorom a divákom pri televíznych obrazovkách rozlúsknuť túto situáciu nepomohlo ani päťnásobné zopakovanie celej situácie. Priaznivci Liberca sa cítili ukrivdení. Všetko to ale zmenilo video zverejnené na sociálnej sieti Facebook, kde Český florbal zverejnil spomalené zábery nájazdu, ktoré dokázalo, že rozhodca sa nemýlil.

Český rozhodca si vyslúžil obrovské uznanie, a to aj v komentári pod článkom, kde mu hold vzdal aj jeden z fanúšikov pod prezývkou „PetroF,“ ktorý svojimi výpočtami dosvedčil, že počin Černého, ktorým „dobehol“ aj pokročilú techniku, bol jednoducho fenomenálny:


(zdroj: florbal.cz)