Main Content

Najslávnejšia hokejová bitka oslavuje 30. výročie. Konala sa v Piešťanoch

streda, 28. december 2016 16:17 | Autor: Dávid Lech

Najslávnejšia hokejová bitka oslavuje 30. výročie. Konala sa v Piešťanoch
Najslávnejšia hokejová bitka oslavuje 30. výročie. Konala sa v Piešťanoch | zdroj: thehockeynews.com

Mladí hokejisti Kanady a Sovietskeho zväzu sa v roku 1987 počas MS do 20 rokov konaných v Piešťanoch postarali o jednu z najzahanbujúcejších udalostí v hokejovej histórii oboch krajín. Zúrivú hromadnú bitku plnú krvi a zranení ukončilo až zhasnutie svetiel v piešťanskej aréne.

11. ročník juniorských majstrovstiev sveta v hokeji sa konal v roku 1987 v Československu v Piešťanoch, Trenčíne, Nitre a Topoľčanoch. Celky Kanady a Sovietskeho zväzu ho ale nedohrali. „Javorové listy“ vstupovali do posledného hracieho dňa turnaja, ktorý sa hral systémom „každý s každým“ ako druhý celok tabuľky. Víťazstvo im malo zaručiť zisk strieborných medailí, výhra o 5 a viac gólov by z Kanaďanov urobila juniorských majstrov sveta.

Motivácia bola obrovská, zvlášť keď si tím spoza „veľkej mláky“ mal skrížiť hokejky s rivalom zo Sovietskeho zväzu, ktorý ovládol 7 z prechádzajúcich 10 svetových šampionátov. Kanada v druhej tretine viedla 4:2, no v čase 26:07 sa zápas ukončil.

Nervozitu v zápase odštartovala už „sekera“ Pavla Kostičkina na Theorena Fleuryho. Ten následne keď otvoril skóre zápasu, neváhal sa postaviť do stredu klziska oproti sovietskej striedačke a popritom naznačovať streľbu guľometom. Silná káva. Provokačných incidentov v zápase pribúdalo a hromadná bitka visela vo vzduchu. Keď sa strhla, ozhodcovia si s rozzúrenými mladíkmi nevedeli dať rady a preto poprosili organizátorov, aby v hale zhasli všetky svetlá.

„Jatky“ v Piešťanoch trvali vyše 20 minút. Mnohí hráči si obnovili či privodili zranenia rôzneho druhu. Od vybitých zubov až po natrhnuté ramená či zlomené nosy a zakrvavené tváre. Vedenie IIHF okamžite konalo, uskutočnilo núdzovú chôdzu, na ktorej odsúhlasilo vylúčenie oboch tímov z turnaja. A to celkom radikálne, vymazané boli všetky štatistické údaje hráčov oboch strán. Ako keby tie tímy ani nikdy neexistovali. Víťazmi turnaja sa tak stali Fíni, striebro získalo Československo, z bronzu sa radovali Švédi a štvrté miesto obsadili hráči USA.

Znechutení Kanaďania sa prakticky okamžite po incidente rozhodli opustiť Európu. Cítili sa ukrivdení. Jednou z konšpiračných teórií bolo, že Sovieti hromadnú bitku vyvolali len preto, aby Kanaďanom znemožnili získať celkové prvenstvo. Ruská strana sa pre zmenu bránila. Kanadský tréner mal údajne udrieť sovietskeho asistenta trénera do brucha.

Pamätám si na zranenie Valerija Zelepukina, ktorému sa oddelilo rameno od kľúčnej kosti. Len tak kľačal na jednom kolene a kanadský hokejista, už si nepamätám kto, ho udieral päsťami. Náš tím nevedel, čo má robiť a rozhodcovia toho veľa nezmohli. Valerija zbili a jeho ruka mu len tak visela vedľa tela,“ cituje slová Rusa Sergeja Fjodorova thehockeynews.com.

Kanada vtedy na MSJ vyskladala azda najtvrdší tím histórie juniorského hokeja. Väčšina hráčov pozbierala v juniorke aspoň 100 trestných minút a prezentovala sa dôraznou fyzickou hrou. Trénerom bol Bert Templeton prezývaný „Dirty Bert“ a jeho asistentom bývalý policajt Pat Burns. Sovieti si tvrdosť súpera dobre uvedomovali.

Šatňu mladíkov navštívil aj Anatolij Tarasov, „otec veľkej červenej mašiny.“ „Povedal nám ‚ak ste zastrašení Kanaďanmi, mali by ste skončiť s hokejom.‘ Keď sme vyšli zo šatne, bolo to ako keby sme boli pripravení ísť do vojny. Už pri rozkorčuľovaní na nás Kanaďania pokrikovali a takmer sme sa pobili pred nástupom na zápas. Po turnaji sme mali telefonát zo Sovietskeho zväzu. Pýtali sa, čo sa stalo, samozrejme, nepovedal som, že to bolo kvôli Tarasovovi. Nemohol som to povedať. Nebola to jeho chyba. Boli sme príliš mladí a nevedeli sme sa ovládať,“ spomína si Alexander Galchenyuk, otec krídelníka Montrealu Canadiens Alexa.

O rok neskôr sa juniorské majstrovstvá sveta v hokeji konali v Rusku. Kanada turnaj ovládla a získala trofej pre fair-play tím za najnižší počet trestných minút. „Punch-up in Piešťany“ sa zúčastnili hviezdy ako Theoren Fleury, Pierre Turgeon a Brendan Shanahan na kanadskej strane či Alexander Mogiľnyj a Sergej Fjodorov na strane ruskej.

Nechcem sa ospravedlniť za to, čo sme urobili, a tiež nechcem, aby to odsúdili. Nemyslím si, že niekto z našich trénerov predvídal, čo sa stane. Môžem povedať, že je to len produkt obdobia, v ktorom sa hral zápas. Bolo tam množstvo chlapcov, ktorí preskočili cez mantinel a nemali úmysel biť sa. Nie je to chyba ruských hráčov, že nevedeli do čoho idú. Nepozerám sa späť s tvrdením, že to bol najpyšnejší moment kanadskej histórie, no tiež sa nepozerám späť s pocitom zahanbenia,“ spomína si na 30 rokov starý slávny incident Brendan Shanahan, prezident organizácie Toronta Maple Leafs a bývalý viceprezident hokejových operácií NHL, ktorý počas tejto funkcie zastával aj rolu riaditeľa pre hráčsku bezpečnosť zámorskej profiligy.