Main Content

Kondičný tréner Petry Vlhovej: Stále má potenciál zlepšovať sa! (ROZHOVOR)

pondelok, 5. december 2016 14:53 | Autor: Silvia Petrašková

Kondičný tréner Petry Vlhovej: Stále má potenciál zlepšovať sa! (ROZHOVOR)
Kondičný tréner Petry Vlhovej: Stále má potenciál zlepšovať sa! (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Nová sezóna Svetového pohára v alpskom lyžovaní sa pre našu talentovanú 21-ročnú lyžiarku Petru Vlhovú už naplno začala. V lete jej však predchádzala náročná príprava ku ktorej patrila hlavne kondičná časť tréningu. O tom ako konkrétne prebiehala sme sa porozprávali s jej osobným kondičným trénerom Šimonom Klimčíkom.

Čo všetko a kde stihla Peťa v lete v rámci kondičnej prípravy absolvovať?

Kondičnú prípravu sme absolvovali výlučne v domácich podmienkach na Liptove, kde si dovolím tvrdiť nám nič nechýba a podmienky pre tréning tu máme vynikajúce. Záver prípravného obdobia sme zakončili päťdňovým kondičným sústredením na Štrbskom plese. Počas prípravného obdobia absolvovala Peťa aj lyžiarske sústredenia v Litve, Rakúsku, Taliansku a Francúzsku.

Ako z Vášho pohľadu hodnotíte jej aktuálny kondičný stav a pripravenosť na novú sezónu? Nastal oproti minulému roku nejaký posun?

Aktuálneje Peťa na tom po kondičnej stránke slušne, čo dokázali aj testy, ktoré sme absolvovali pred začiatkom súťažného obdobia v Miláne. Pred začiatkom letnej prípravy sme urobili malé zmeny v najdôležitejších tréningoch, ktoré tvoria štruktúru športového výkonu v zjazdovom lyžovaní a táto zmena sa nám podarila, čo potvrdili testy aj jej pocity a je na tom lepšie ako minulý rok. Ako kondičného trénera ma teší to, že ma stále potenciál sa zlepšovať a môže byť na tom ešte lepšie!

Pracujete so športovcami z rôznych športových odvetví, ale prevažnú časť tvoria hokejisti a práve lyžiari. Niektorú časť prípravy vraj Peťa absolvuje aj s nimi. Zvláda to?

Je pravda, že Peťa absolvovala počas letnej prípravy tréningy aj s hokejistami, ktorí sa u mňa pripravovali, keďže hokej a lyžovanie sú si, čo sa týka štruktúry športového výkonu veľmi podobné športy. Po silovej stránke sa medzi nimi vôbec nestratila, dokonca niektorí by mali problém zdvihnúť to čo ona.

Existuje niečo, čo v rámci kondičnej prípravy skutočne nemusí?

Keby Peťa nelyžovala, asi by nebola ani atlétkou. (smiech) Behanie a skákanie nie je jej obľúbený tréning, ale za rok a pol čo spolu trénujeme sa zlepšila. Tu by som práve vyzdvihol tréningy s hokejistami, ktorí sú na tom pohybovo lepšie a Peťu motivujú a ťahajú. Ak jej má niekto robiť na tréningu sparing, musí byť lepší v tej danej činnosti aby ju ťahal, motivoval a tým sa bude zlepšovať.

Dôležitú časť tvorí určite i zdravá a vyvážená strava. Ako vyzerá jej jedálniček mimo a počas sezóny?

Stravu sme riešili minulú sezónu, vtedy mala Peťa nejaké to kilo navyše, čo by nevadilo, keby to bola aktívna svalová hmota. Cieľom nebolo nasadiť nejakú diétu, lebo to je krátkodobá záležitosť, ale nastaviť systém a zásady stravovania tak, aby to bola schopná dodržiavať počas celej sezóny. Samozrejme záleží, či sa nachádza v prechodnom, prípravnom, alebo súťažnom období. Jej strava je veľmi pestrá a vyvážená, nechýbajú v nej sacharidy, bielkoviny, tuky a samozrejme vitamíny a minerálne látky.

Aké sú jej najväčšie ciele v rámci už prebiehajúcej novej sezóny?

Pred sezónou sme si stanovili ciele, že v slalome sa chceme udržať v top 7 žien vo Svetovom pohári v obrovskom slalome sa dostať čo najrýchlejšie do top 30, čo sa nám už podarilo a vrcholom sezóny budú samozrejme MS v St. Moritz. Tu sa po jej doterajších skvelých výsledkoch nič iné ako medaila očakávať nedá. Ak bude Peťa pokračovať vo svojich výkonoch aj v obrovskom slalome, máme sa na čo tešiť.