Main Content

Freediverka Katarína Linczenyiová: 'Freediving je výnimkou v ''rodine'' extrémnych športov

pondelok, 5. december 2016 14:33 | Autor: Viktor Štefaňák

Freediverka Katarína Linczenyiová: 'Freediving je výnimkou v ''rodine'' extrémnych športov
Freediverka Katarína Linczenyiová: 'Freediving je výnimkou v ''rodine'' extrémnych športov | zdroj: archív Katarína Linczenyiová

Bratislavská rodáčka Katarína Linczenyiová je v svetovej špičke freedivingu. Áno, nemáme more ani oceán. No tento detail ju neodradil vydať sa na dráhu profesionálnej športovkyne v tejto netradičnej disciplíne. Čo všetko musí pre svoj šport obetovať, ako vyzerá jej príprava, aký má vzťah so stresom a prečo veľa medituje nám prezradila v krátkom rozhovore.

Katka, skús nám v úvode povedať, ako sa Slovenka stane prvotriedna freediverka?

Pre mňa je to veľmi jednoduché vysvetliť, aj keď pre bežného Slováka je to asi nepredstavitelné. Od malička som milovala more a vodu. Milovala som príbehy Jacqua Cousteaua a môj najobľúbenejší časopis bol National Geographic. Výkony a príbehy outdoorových športovcov boli pre mňa vždy zdrojom veľkej inšpirácie do života. Keď som mala 9 rokov, urobila som môj prvý ponor s prístrojom a časom som sa dostala až k voľnému potápaniu, freedivingu. Ak má človek pre niečo naozajstnú vášeň, tak sa nedá zastaviť ťažkosťami na ceste za cieľom.

Nemáme more ani oceán. Dá sa napriek tomu trénovať aj u nás?

Je potrebné zdôrazniť, že profesionálna príprava atléta, akým je aj závodný freediver, nespočíva len z potápania v mori, kde máme potrebnú hĺbku. Drvivá časť mojej prípravy spočíva z cvičenia v posilňovni, behu v lete a bežkovania v zime, plaveckého tréningu v bazéne a tiež tréningu jógy, strečingových cvičení a tréningu mentálnej kontroly.

Do toho ešte nesmiem zabudnúť veľmi dôležitú regeneráciu. Toto všetko je u nás na Slovensku k dispozícii v najväčšom atletickom centre v Európskej Únii, v X-Bionic Sphere v Šamoríne, kde trénujem 5 krát do týždňa. Vďaka X-Bionic mám pre svoju prípravu naozaj luxusné podmienky, ktoré si môže želať každý profesionálny aj amatérsky športovec.

Skús nám priblížiť, v čom je Tvoj šport najnáročnejší?

Venovala som sa viacerým športom, ako napr. behu, jazdectvu, ale aj bojovým umeniam, tancu alebo surfingu. Freediving je šport, ktorý je výnimkou v „rodine“ outdoorových alebo ak chcete extrémnych športov, pretože počas freedivingu nechceme mať v tele adrenalín alebo iné stresové hormóny. Inak povedané, musí sa naučiť byť absolútne kľudný a zrelaxovaný v situáciách, ktoré na prvý pohľad vyzerajú veľmi nebezpečne. Relaxácia v tomto športe nie je potrebná, ale nevyhnutná.

Ako veľmi je dôležitá mentálna príprava?

Môj osobný názor je, že v hĺbkovom freedivingu je z viac ako 70 % výkon závislý od mentálnej pripravenosti, v porovnaní s fyzickou. Vaše telo môže byť fyzicky aj fyziologicky absolútne pripravené na hlboký ponor. Ak v hlave ale nemáte presne ujasnené, prečo, ako a kedy sa čo bude diať, tak sa Vám ponor nepodarí.

Tvoje výkony, 90 m na jeden nádych, sú unikátne. Aký tip by si dala nám "smrteľníkom", keď sa chceme zlepšiť vo vydrží pod vodou?

Freediving je šport, v ktorom sa zlepšenie, aj ten najkrajší pocit z ponoru, dostavuje pomalou cestou, pomalým progresom. Ide ale hlavne o to, že v dnešnej dobe ľudia zháňajú informácie na internete, stávajú sa „samo-učiteľmi“ a chodia na rýchlo kurzy. Je to nebezpečné a neefektívne. Každý, kto má záujem nazrieť do sveta freedivingu, by mal absolvovať poriadny začiatočnícky kurz s certifikovaným inštruktorom. A samotné tipy? Myslím si, že neexistujú.

Freediving je pomerne neznámy šport. Vedia sa najlepší atléti uživiť len "potápaním"?

Takmer každý outdoorový alebo extrémny atlét, ktorý už závodí, nie len freediver, ale aj horolezec, surfér a podobne, je raz postavený pred situáciu, kedy si uvedomí, že ak miluje svoj šport a chce sa naďalej v profesionálnej rovine rozvíjať, možno chce reprezentovať krajinu, potrebuje dostatočne finančné zdroje, ktoré nemusí mať. Takýto špecifický športovec stojí pred voľbou a má dve možnosti.

Varianta A, kedy sa rozhodne nepokračovať v dráhe profesionála a jeho šport sa mu stane hobby popri inej práci. Toto ale môže byť pre športovca veľmi deprimujúce a malo by to byť smutné aj pre krajinu, ktorú reprezentoval, respektíve mohol.

Varianta B je, že sa pustí na dráhu profesionálneho extrémneho atléta. To ale znamená vstup do úplne iného sveta, ktorý takéhoto človeka privíta väčšinou fackou. To treba ustáť. Zrazu sa atlét musí naučiť aj iné veci ako vyhrávať závody, obetovať všetko čo má (financie, čas s rodinou a priateľmi, iné záujmy) športu, ktorý naozaj miluje.

Musí sa naučiť do určitej miery porozumieť médiám, biznisu, marketingu, sponzoringu, financiám, musí získať nevyhnutné schopnosti v oblasti komunikácie, verejného prejavu a vystupovania. Takýto športovec zo začiatku nemá pri sebe agenta, ktorý by toto zabezpečil. Nakoľko sa nejedná o „mainstream“ šport, ako napríklad futbal alebo hokej, kde je samozrejmé že tím alebo jednotlivca niekto zastupuje. Extrémny športovec sa musí spojiť s ľuďmi, ktorí týmto veciam rozumejú a ktorí dokážu vytvoriť tím, ktorý atléta podporí. Mohla by som ešte pokračovať. Ale nie každý outdoorový športovec má na toto všetko chuť, schopnosti alebo nervy. Nakoľko tento proces môže trvať veľmi dlho, hovoríme o rokoch.

Niektorí extrémni športovci sa stanú ambasádormi rôznych firiem, ktoré prostredníctvom ich príbehu a osoby vyrozprávajú zase svoj príbeh, a to naozaj unikátnym spôsobom. Stanú sa tvárami rôznych kampaní a projektov. Iní outdooroví športovci si veľa krát založia vlastne firmy, stanú sa inštruktormi, môžu hrať vo filmoch, dokumentoch, v TV reláciách, viesť expedície, písať knihy. Niektorí sú veľmi úspešnými motivačnými spíkrami, ktorí pomocou svojho príbehu inšpirujú ostatných ľudí. Každý outdoorový športovec si musí nájsť vlastnú cestu.

Ako je to u Teba?

Ja osobne sa freedivingom živím. Takže áno, je to možné. Stále ale ani ja nie som v štádiu, kedy by som si mohla dovoliť ísť na Majstrovstvá sveta. Minulý rok som mala ísť na Majstrovstvá sveta, kde som mala veľké šance vyhrať zlato. Na tú súťaž som trénovala roky. Z finančných dôvodov sa to uskutočniť nepodarilo. Nad týmito skutočnosťami ale nemá význam zalomiť ruky a pofrflať si. Treba to začať konštruktívne riešiť a hľadať možnosti sponzoringu aj tu u nás, v centrálnej Európe.

Prejdime s populárnej téme stres. O Tebe je známe že sa venuješ stres manažmentu. Je veľký nápor byť bez kyslíka 90 m pod vodou? Ako ho prekonávaš?

Áno, už dlhší čas sa venujem tématike stresu. Tento rok sa mi podarilo úspešne vytvoriť program, ktorého cieľom je nielen oboznámiť ľudí s problematikou stresu, ale aj ľudí naučiť praktické techniky zvládania stresu. Byť v hĺbke sám, na jeden nádych, je pre mňa krásny pocit uvoľnenia, relaxácie a vnútornej pohody. Stres v tejto situácii môže veľmi rýchlo nastať.

Napríklad sa zľaknem, keď na konci lana otvorím prvýkrát oči a uvedomím si, že čo keď to hore už nezvládnem. Strach je prirodzený. V tomto prípade mi táto neopodstatnená myšlienka môže vyvolať stres, ktorý môže byť fatálny. Človek si musí uvedomiť, že to čo spôsobuje stres, nie je samotná situácia, ktorú väčšinou viníme, ale myšlienky, ktoré jej prisudzujeme.

Akú jednoduchú rádu máš pre nás pri odstránení napätia a tlaku?

Svojim klientom vždy hovorím, aby sa skúsili zastaviť, keď cítia stres alebo tlak. Je dôležité rozoznať, čo nás stresuje a ako. Môže napríklad nastať situácia, ktorá mňa vôbec nevystresuje, ale iného človeka áno, lebo o nej bude inak premýšľať. Preto považujem za veľmi dôležité si uvedomiť, aké myšlienky mi prebehnú v mysli, keď cítim stres. Skúste si to všimnúť a potom sa na tie myšlienky pozrieť s nadhľadom. Sú napríklad logické? Stres je komplexný problém, takže jednoduchý trik na jeho zvládnutie nemám.

Máš nejakú rannú rutinu?

Takmer každé ráno začínam deň s pohárom horúcej vody a hodinou jogy a meditácie. Ak nemám čas, tak si vždy nájdem zhruba 20 min na rannú meditáciu. Časovo to ohraničené nemám. Každé cvičenie je trocha iné. Nielenže sa po celý deň cítim oveľa lepšie, ale z dlhodobého hľadiska má táto pravidelná rutina krásne viditeľné pozitívne výsledky. Milujem meditáciu, v rôznych podobách. Aj taký hlboký ponor je na jednej strane ťažká drina, ale môže byť aj príjemnou meditáciou.

Plánuješ aktivity aj mimo freedivingu?

Výsledkom môjho snaženia má byť v spolupráci s profesionálnou americkou a slovenskou agentúrou športová konferencia. Mala by spojiť 3 hlavné mestá Budapešť, Bratislavu a Viedeň. Na konferencii by mali vystúpiť známe svetové tváre. Už onedlho vyjde vízia konferencie, ktorú chcem predstaviť trochu bližšie v nasledujúcich týždňoch.