Main Content

Nová Martina Moravcová? Na Slovensku nám rastie veľký plavecký talent (ROZHOVOR)

pondelok, 21. november 2016 12:16 | Autor: Silvia Petrašková

Nová Martina Moravcová? Na Slovensku nám rastie veľký plavecký talent (ROZHOVOR)
Nová Martina Moravcová? Na Slovensku nám rastie veľký plavecký talent (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Plavecký bazén je jej druhým domovom. Vo veku 18 rokov má na svojom konte hneď niekoľko pekných titulov a mnohom ďalších odvážnych cieľov do budúcna.

Na OH mládeže v Číne sa dostala až do finále. Úspech prišiel aj na juniorských ME v Dordrechte kde prepisovala dejiny slovenského plávania, keď v pretekoch na 50 metrov motýlik prekonala juniorský slovenský rekord a po 22 rokoch vybojovala pre Slovensko zlatú medailu. Mladá vychádzajúca hviezda slovenského plávania Barbora Mišendová nám o svojej nádejnej kariére porozprávala v nasledujúcom rozhovore.

K športu ťa tvoji rodičia viedli už odmala, no skôr ako si po prvýkrát skočila do vody, začínala si s gymnastikou a neskôr sa k nej pridal aj tenis. V deviatich rokoch ťa ale rodičia prihlásili do plaveckej prípravky a od tohto momentu bolo rozhodnuté. Čím si ťa tento šport získal?

Vodu som milovala už od malička. Pocit v nej ma napĺňal tým, čo ma baví. Mám radosť z toho keď sa mi vráti to, čo do toho dávam. Každé jedno víťazstvo a osobný rekord ma stále posúva do tvrdšej práce a motivácie zlepšovať sa.

V plaveckom klube v Spišskej Novej Vsi si sa naučila plávať všetky plavecké štýly. Ako 11-ročná si získala prvé medaily na majstrovstvách Slovenska a v 12 rokoch si si doplávala po svoj prvý slovenský titul. V úvode tvojej začínajúcej kariéry to bol zrejme dobrý štart...

Bol to vynikajúci štart. Keď som začínala plávať mojim snom bolo mať medailu z majstrovstiev Slovenska. Ako prvú som získala bronzovú, to ma neskutočne nakoplo získať titul a neskôr reprezentovať Slovensko. 

V roku 2013 si svoj materský klub v Spišskej Novej Vsi vymenila za Duklu Banská Bystrica. Máš v tomto klube vytvorené lepšie podmienky pre svoju kariéru?

Myslím si, že to bolo pre mňa správne rozhodnutie. Dukla mi poskytuje výborné podmienky na tréning a regeneráciu. Bazén, športovú halu, posilňovňu, štadión, regeneráciu a ubytovanie mám takmer v jednom komplexe. Zároveň ma finančne zabezpečuje v príprave, na sústredeniach a pretekoch.Vo vode trénujem desaťkrát týždenne. Ráno jeden a pol hodiny a poobede dve hodiny. Každý deň mám ešte suchú prípravu. Denne trénujem približne štyri hodiny.

V akých plaveckých štýloch najčastejšie súťažíš?

Mojou hlavnou disciplínou je motýlik, súťažím i v krauliarskej päťdesiatke a stovke. Doplnkovo plávam aj dvestovky.

Kde vidíš svoju najsilnejšiu stránku a v čom by si sa naopak chcela zlepšiť?

Mojou najsilnejšou stránkou je cieľavedomosť, vytrvalosť a zodpovedný prístup k tréningu. Zlepšiť by som sa chcela v mentálnom zvládaní niektorých situácii, tréningovom procese a v pretekoch. Chcem byť viac otvorenejšia, sebavedomejšia, pripravená povedať a zastať si svoj názor.

Myslím si, že ona by postupne mohla prebrať žezlo po mne. Ona má na to najväčšie predpoklady!“Aj takéto úžasné slová chvály ti adresovala naša najväčšia plavecká legenda Martina Moravcová. Myslíš si, že jej slová sa raz môžu naplniť?

Dosiahnuť také úspechy ako ona, nie je len tak jednoduché. Stojí za tým dlhoročná tvrdá práca a hodiny tréningu. Martinu som obdivovala stále. Mať medailu dokonca dve z OH je snom každého športovca. A ona to dokázala. Raz by som skutočne chcela byť ako ona.

Tvojim veľkým cieľom bolo skočiť si aj do olympijského bazéna v Rio de Janeiro...

Dostať sa do Ria bol môj obrovský sen, no nepodarilo sa mi to a B limit mi na to nestačil. Žiaľ, aj taký je šport. Veľmi ma to sklamalo, no na druhej strane namotivovalo trénovať ešte tvrdšie a ísť si za svojim snom.

Aké sú tvoje plány do budúcna?

Určite sa chcem dostať na OH. Keď mi nevyšlo Rio, tak je tu ďalší cieľ, Tokiu 2020. Mojim veľkým cieľom je plávať vo finále ME, čo chcem zvládnuť už budúci rok, plus sa chcem kvalifikovať na MS v dlhom bazéne. Tento rok ma čakajú ešte MS v krátkom bazéne v kanadskom meste Windsor. Práve na nich by som rada pokorila Martinin rekord na 50 metrov motýlik.