Main Content

Veľký talent MŠK Žilina navštívil Bayern Mníchov. Stretol sa s Javim Martínezom (Rozhovor)

utorok, 8. november 2016 11:51 | Autor: Silvia Petrašková

Veľký talent MŠK Žilina navštívil Bayern Mníchov. Stretol sa s Javim Martínezom (Rozhovor)
Veľký talent MŠK Žilina navštívil Bayern Mníchov. Stretol sa s Javim Martínezom (Rozhovor) | zdroj: archív Patrik Jakubík

Talentovaný 14-ročný futbalista MŠK Žilina Patrik Jakubík absolvoval nedávno so svojim otcom a asistentom trénera Ladislavom Kubalíkom trojdňový pobyt v nemeckom FC Bayern Mníchov. O svojom nezabudnuteľnom futbalovom zážitku sa Patrik podelil aj s našou redakciou v krátkom rozhovore.

Ešte v lete si ťa na turnaji v Hradci Králové všimol skaut Bayernu Mníchov, ktorý vyhľadáva talenty na Slovensku v Česku i Maďarsku. Na základe tohto interesu ťa klub pozval k sebe na krátky trojdňový pobyt. Aká bola tvoja prvotná reakcia na túto pozvánku?

Už v Hradci Králové na konci turnaja sa so mnou rozprával skaut z Bayernu Mníchov. O pozvaní do akadémie som sa dozvedel asi dva týždne pred odchodom do Mníchova. Samozrejme som sa veľmi tešil, lebo takáto možnosť sa nenaskytne každý deň.

V Bayerne Mníchov si mal možnosť spoznať chod klubu, zoznámiť sa s jeho systémom práce a v neposlednom rade si tam absolvoval i niekoľko tréningových jednotiek s tímom U14. Aká bola úroveň hráčov s ktorými si mal možnosť si zahrať?

Najväčší rozdiel medzi hráčmi na Slovensku a v Bayerne bol v tom, že na Slovensku v každom tíme vynikajú len niekoľkí hráči, ale v Bayerne sú všetci hráči na veľmi vysokej úrovni. Na tréningoch sa všetko robilo precízne a vo väčšej rýchlosti a tempe. Tam boli často hráči na ihrisku už pol hodinu pred tréningom a tréner sa im už vtedy venoval. Druhý deň sme mali doobeda špeciálny tréning s koordinačným trénerom.



zobraziť celú galériu
(7 fotiek)

Veľkým zážitkom bolo pre teba určite i stretnutie so španielskym futbalistom v službách nemeckých Bavorov Javim Martínezom. Ako k tomuto stretnutiu vôbec došlo?

Toto stretnutie bolo skôr náhodou. Keď sme tretí deň boli vo fanshope, všimol si ho skaut Bayernu Peter Varsík, ktorý celý tento pobyt v Bayerne zabezpečoval a o všetko sa staral. On poprosil Javiho o spoločnú fotku.

Okrem iného si navštívil aj tréningovú jednotku A-tímu s jeho viacerými hviezdami...

Je to pravda. V druhý deň sme boli na tréningu A-tímu, bol to naozaj veľký zážitok vidieť hviezdy Bayernu naživo, aj keď niektorí hráči chýbali, keďže sa hrali reprezentačné zápasy.

Počas pobytu v Mníchove ste neobišli ani domáci futbalový štadión. Ako sa ti páčilo na Allianz Aréne?

Allianz Aréna bola úžasná, dostali sme sa takmer všade. Boli sme v šatniach v miestnosti, kde sa konajú tlačové konferencie a v podchode, kde vychádzajú hráči na trávnik.

Patrik, splnil tento pobyt tvoje očakávania?

Určite áno. Videl som fungovanie jedného z najlepších klubov v Európe, získal som nové skúsenosti a doprial by som to každému mladému hráčovi, lebo je to rozhodne nový impulz do tréningu. Určite by som rád poďakoval vedeniu MŠK Žilina, že ma na tento pobyt bez problémov pustili a hlavne skautovi Bayernu Petrovi Varsíkovi, ktorý sa o všetko staral a zabezpečoval celý pobyt v Mníchove.