Main Content

Do 27 rokov nevidel ani jeden zápas NHL. Teraz v nej hrá 17 minút za zápas

sobota, 29. október 2016 15:42 | Autor: Dávid Lech

Do 27 rokov nevidel ani jeden zápas NHL. Teraz v nej hrá 17 minút za zápas
Do 27 rokov nevidel ani jeden zápas NHL. Teraz v nej hrá 17 minút za zápas | zdroj: © TASR

Znie to neuveriteľne, ale do svojho príchodu do zámorskej profiligy, teda do veku 27 rokov, nevidel ani jeden zápas NHL. Nikdy sa o túto ligu príliš nezaujímal a jeho cieľom nebolo dostať sa do zámoria. Teraz však v najlepšej hokejovej lige sveta hrá priemerne 17 minút za zápas a pracovnou morálkou ohuruje celý tím.

Takmer každý mladý hokejista sníva o pôsobení v NHL. To však nebol prípad francúzskeho obrancu z predmestia Paríža. Yohann Auvitu sa narodil v Ivry-sur-Seine a ako sám priznáva, bolo to len nedávno, kedy NHL úplne ignoroval.

Nevidel som ani jeden zápas. Samozrejme, poznal som tie najväčšie hviezdy, ale nikdy som ich nevidel hrať,“ priznáva sa pre tsn.ca.

Auvitu od roku 2008 hokejovo vyrastal vo Fínsku, kde vyštudoval bakalársky stupeň vysokoškolského štúdia v odbore medzinárodný obchod. Cez juniorskú súťaž až po druhú najvyššiu ligu Mestis sa prepracoval do prvého tímu JYP Juväskylä, odkiaľ pred sezónou 2014/2015 prestúpil do HIFK Helsinki. Po príchode do tímu z hlavného mesta okamžite zažiaril, stal sa najlepším obrancom v štatistike plus/mínus a o rok neskôr s tímom dokráčal až do finále, vybojoval striebro, dostal sa do All-Star tímy Liigy, prevzal si ocenenie Pekka Rautakallio Award pre najlepšieho beka sezóny, so šiestimi gólmi a 13 bodmi opanoval štatistiky play-off na svojej pozícii a s ôsmimi plusovými bodmi kraľoval v „tabuľke pravdy“ celej lige.

Vynikajúco sa prezentoval aj na medzinárodnej scéne v drese francúzskeho národného tímu. Jeho skvelé výkony si všimli aj za morom, konkrétne v tíme New Jersey Devils, ktorý s ním 27. mája podpísal kontrakt. Auvitu bol pred podpisom kontraktu skeptický. „Povedal som mu: Pozri, ak ti to nepôjde, po dvoch alebo troch mesiacoch sa môžeš vrátiť domov,“ vysvetľuje generálny manažér „diablov“ Ray Shero a druhým dychom dodáva: „Pozrel sa na mňa a povedal: Nie. Ak mám prísť, nechcem to vzdať. Zmohol som sa len na Wow, už viem, že to je ten správny chlap. Skutočne zaujímavý chlapík.

Auvitu razom vysvetľuje svoj postoj k angažmánu v NHL: „Ak som sa zaviazal a vybral si príchod sem, prečo by som mal chcieť ísť po dvoch alebo troch mesiacoch do KHL? Ak by ma poslali na farmu, bola by to ďalšia skúsenosť. Učím sa tu, aj mimo ľadu, nezáleží kde. Myslím si, že aj v AHL by som sa toho veľa naučil. Je tu veľa rozdielov,“ skromne hovorí 27-ročný hokejista, ktorý dokáže hovoriť plynule piatimi jazykmi a so svojou priateľkou býva medzi sezónami v Rusku. Pred príchodom do letného kempu New Jersey v Severnej Amerike nikdy nebol.

Napriek tomu, že žiaril vo fínskej Liige, nepatril medzi výrazne hokejové osobnosti. V zámorskej profilige ale udivuje celú organizáciu Devils. Vďačí za to svojej pracovnej morálke, ktorá ho dostala tam, kde sa momentálne nachádza. Jeho hra je založená na doslova fanatickom trénovaní: „Hra Auvita sa zlepšila na všetkých úrovniach, a to vďaka jeho fanatickému prístupu k tréningu. Časť jeho pracovnej morálky pochádza z okolia Paríža, kde ste boli šťastní, keď ste mohli trénovať raz za týždeň. Keď sa prvýkrát dostal do reprezentácie, Yohann bol veľmi vážny a veľmi koncentrovaný na každý detail. Potreboval usmerniť, aby vôbec relaxoval. Nie je to tak dávno, no teraz chápete, prečo sa dostal do NHL,“ vysvetľuje neľahkú cestu Francúza jeho krajan Pierre-Edouard Bellemare, útočník Philadelphie Flyers.

V NHL v súčasnosti nájdete len troch Francúzov. Auvitu je jedným z nich. „Vo Francúzsku som ja a Antoine Roussel považovaní za „dríčov.“ Ale keď sa pozriete na tréning Yohanna, robí z vás lenivcov. Som hrdý, že sa mu podarilo dostať medzi nás do NHL,“ hovorí „letec“ Bellemare.

Auvitu sa s NHL dostal do priamej konfrontácie prvýkrát v Helsinkách, kde neformálne trénoval s viacerými hráčmi hrajúcimi v profilige. Neskôr sa mu podarilo prebojovať do prvého tímu cez prípravné kempy a v prípravných zápasoch bol dokonca najproduktívnejším hráčom tímu, keď si v piatich dueloch na konto pripísal šesť bodov za asistencie.

V novej sezóne nastupuje v druhom a občas v treťom obrannom páre a za zápas odkorčuľuje priemerne 17 minút a 7 sekúnd. Priestor dostáva aj na modrej čiare pri presilových hrách. S pozíciou v tíme sa ale Francúz neuspokojuje: „Ak by som sa uspokojil, znamenalo by to, že tu nepatrím. Pracujem na sebe každý deň. Nechcem mať postoj „Oh, wow, som tu a som so sebou spokojný.