Main Content

Obháji Prievidza majstrovsky titul? (Rozhovor so Stanislavom Kropilákom)

sobota, 8. október 2016 12:30 | Autor: Viktor Štefaňák

Obháji Prievidza majstrovsky titul? (Rozhovor so Stanislavom Kropilákom)
Obháji Prievidza majstrovsky titul? (Rozhovor so Stanislavom Kropilákom) | zdroj: © TASR

Basketbaloví nadšenci stále nemôžu uveriť, že LeBron Jmaes priniesol do Clevelandu titul a porazil nadupaný tím Golden State Warriors. S menšou pomocou Kyrie Irvinga či Kevina Loveho. Suverénna dominancia hráčov USA vo vyraďovacej fáze olympijského turnaja v Riu ich naopak neprekvapila. Možno jediné účasť Srbov vo finále. A tam hrozivá prehra o 30 bodov.

Počas leta si naopak naši mužskí reprezentanti v kvalifikácii nevodili najlepšie. S jednou výhrou skončili v tabuľke skupiny F predposlední. Porazili iba tím Albáncov. Niektorí jednotlivci si ale mohli vyskúšať, aké je to hrať proti hráčom z NBA či lepších európskych klubov. Teraz by to mali využiť v sezóne. Do ktorej vstupuje ako favorit Prievidza. Okrem zmien v kádri prišla aj estetická. Zeleno čierna sa zunovala a nahradila ju bielo červená kombinácia. V závese je bratislavskí Inter, ktorému skončil po pre nich neúspešnej sezóne (bronz) trénerský tím a aj jeden z našich najlepších basketbalistov vôbec Martin Rančík. Ide trénovať mládež.

Komárno, Košice či Handlová sú tradiční kandidáti. Zaujímavé bude sledovať nováčika z Lučenca. Neznámou je Svit, ktorý "tam" ale vždy je. Liga prešla aj menšou úpravou vylosovania. Malý detail, nárast počtu účastníkov na 11 dopomohol k 4-kolovému systému a porcií 40 zápasov pre každý jeden tím. Hrať sú bude tradične streda sobota, od 18:00, s menšími výnimkami.

Ako vidí sezónu bývalá legenda slovenského basketbalu, teraz prezident Interu Bratislava Stanislav Kropilák sme zisťovali v krátkom rozhovore.

Nebude vám ľúto za európskou súťažou?

Osobne som aj rád, že sa „Európa“ hrať nebude. Nebolo to s našou ligou dobre zladené. Chalani mali toho veľa. Káder bol trošku iní a hráči neboli pripravení. Budem rád, ak budeme hrať dobre v lige a pobijeme sa tu v lige s tímami. Neprinieslo to želaný efekt. Navyše, stojí a padá to na partneroch a sponzoroch. Sami sme zvedaví na Prievidzu. Samozrejme, držíme im palce.

Cieľ Interu na ročník 20016/2017?

Ambícia je opäť titul. Nič iné ani nemôžeme stanoviť. Po dvoch neúspechoch z minulých sezón máme nižší rozpočet. Ale robíme s tým, na čo máme. Minimálne semifinále musíme hrať. Aj keď dnes je ťažké tipnúť top4 ligy.

Najväčšie zmeny v lete, ktorými prešiel tím? Je niekto, koho by ste v tíme radi videli a nepodarilo sa toho hráča dotiahnuť?

Do hráčskeho kádra hovorili najmä tréner Oliver Vidin a manažér Mišo Ondruš. aby to zladili. Nikde nie je napísané, že káder sa nemôže doplniť a zmeniť. Liga je dlhá, uvidíme aké budú výsledky a zdravotný stav hráčov. Budeme operatívne reagovať aj na základe rozpočtu.

Vymenil sa trénerský tím. Som rád, že Rado Rančík ostal. Trošku má mrzí odchod kapitána Kuffu. Podľa mňa neodovzdal maximum, na ktoré mal. Ale prajem mu všetko dobre v Komárne. Chalani sú makači, idú za tým cieľom spoločne, tvorí sa dobrá partia.

Aký sú podľa vás, po Radovi Rančíkovi, ďalší ťahúni?

Nie je tam hráč, ktorý bude veľmi bodovať. Rado by mal byť najlepší a druhý je otázny, pôjdeme zaradom. V príprave to bol raz jeden, potom druhý, raz zahraničný hráči, Mrviš. Teraz v príprave nehrali Bílik či Kozlík. Ako Rado povedal, bude dobre, keď sa to bude striedať. Od nikoho nechceme, aby dal každý zápas 25 bodov.

Ako ikona klubu, kde by ste radi videli Inter? Aký máte cieľ, hoci aj organizačný, na najbližšie roky?

Radi by sme sa vysporiadali s pozemkami pod halou. Aby patrila Interu alebo mestu. Tá totiž nie je naša a to nás brzdí v rozvoji infraštruktúry a komfortu pre hráčov a divákov.

Osobne chceme vybudovať tím, spojenie hráčov a funkcionárov, ktorí idú spolu na večeru po dobre odvedenej práci. Nechceme ísť za titulom cez mŕtvoly, ako sa hovorí. Chceme budovať vzťahy.