Main Content

Nastala najťažšia chvíľa pod Kozákom, teraz sa ukáže naša sila!

pondelok, 5. september 2016 10:33 | Autor: Filip Chudý

Nastala najťažšia chvíľa pod Kozákom, teraz sa ukáže naša sila!
Nastala najťažšia chvíľa pod Kozákom, teraz sa ukáže naša sila! | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou vstup do kvalifikácie MS 2018, ktorý dopadol najkrutejším možným spôsobom. No nič katastrofálne sa nestalo, skôr teraz by sa mala ukázať skutočná slovenská sila.

Komentár Filipa Chudého

Slovensko delili od remízy s Anglickom len sekundy, ale tentoraz nám futbalový osud ukázal svoju odvrátenú tvár. Víťazný gól Angličanov prišiel v najhoršom možnom čase a za najhorších možných okolností, pretože prehrať gólom z poslednej minúty je to najkrutejšie, čo sa snáď vo futbalovom zápase môže stať. Teraz to bolo znásobené tým, že viac ako tretinu zápasu sme hrali bez nášho vylúčeného kapitána.

Po vylúčení Martina Škrtela sme stratili reálnu šancu na víťazstvo, ale nie na remízu. Srbský rozhodca Milorad Mažič si vylúčenie Škrtela obháji, pretože náš futbalista mu dal šancu, ktorú Mažič využil. No aj tak možno konštatovať, že Mažič neukázal cit pre hru. Dávať totiž karty iba jednému hráčovi, pričom „žltých“ súbojov bolo viac, navyše sa nehral nejaký tvrdý zápas, je trochu silná káva.

Vstup do kvalifikácie sme výsledkovo nezvládli, ale čo možno vyčítať hráčom? Žiadnemu hráčovi nemožno zazlievať, že by sa nesnažil, že by mu to bolo jedno. Áno, boli tam nejaké nepresnosti, ale tie boli spôsobené aj tým, že v tomto zložení sme hrali prvýkrát a asi aj naposledy.

My nemáme toľko hráčov ako Anglicko, aby sme nepocítili absenciu členov základnej zostavy. Našla sa veľká skupina tých, čo kritizovali za ostatné výkony Vladimíra Weissa a Juraja Kucku, no teraz snáď každý videl, že bez nich je to horšie. Keď k tomu pripočítame aj absencie Patrika Hrošovského a Ondreja Dudu, niet sa čo diviť, že v strede poľa nám viazla kombinácia. Ján Greguš sa snažil a v niektorých momentoch naznačil veľký potenciál, ale iné je do zápasov naskakovať, resp. hrať len prípravné stretnutia, no a iné hrať v základe kvalifikačný duel proti Anglicku, no určite nesklamal, skôr naopak. Na ostatné posty vzhľadom na okolnosti lepších hráčov nemáme.  

Prehra na úvod kvalifikácie je síce nepríjemná, ale netreba robiť paniku, stále máme pred sebou deväť (jedenásť) zápasov, ktoré ak zvládneme, sme v Rusku. Už najbližší októbrový dvojzápas veľa napovie o tom, ako táto kvalifikácia z nášho pohľadu dopadne, keďže nastúpime proti súperom, ktorí sú našimi priamymi súpermi v boji o postup, resp. barážovú pozíciu. Niežeby sme na Anglicko nemali, ale hneď prvý zápas nám ukázal, že postúpiť priamo bude ťažké.

No a najbližšie zápasy tiež ukážu, ako na tom naša reprezentácia bude nastavená v hlavách. V krátkom čase dostala totiž viacero úderov zo všetkých strán, ktoré by položili napríklad aj Anglicko. Je to za Kozákovej éry asi najťažší moment, ťažší ako bol ten po prehre s Walesom v úvode Eura, pričom v takých sa ukazuje sila tímu.