Main Content

REBRÍČEK: Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku

štvrtok, 26. máj 2011 15:31 | Autor: Jakub Vaverka

REBRÍČEK: Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku
REBRÍČEK: Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku | zdroj: foto SITA, sparak.sk, foto msk-za.blog.cz, mskzilina.sk, fcvion.

Po hokejovom rebríčku, ktorý mal u našich čitateľov veľký ohlas, prinášame rebríček troch najkrajších futbalových štadiónov v Corgoň lige.

Smutným faktom je, že  slovenské “chrámy” (alebo skôr kôlne?) sú až na pár výnimiek na tom veľmi biedne a ich stav často krát odrádza fanúšika prísť na tribúnu. Po bezpečnostnej stránke to tiež nie je vôbec ideálne a tak plnohodnotný, aspoň štvorhviezdičkový štadión, pre reprezentačné zápasy je na Slovensku stále len utópiou. Napriek tomu sa nám podarilo s prispením prižmúrenia jedného oka nájsť tri stánky, na ktorých domáci fanúšik nemusí krútiť hlavou pri pohľade na nekvalitný trávnik, odtrhnuté stoličky, či rozpadajúce sa tribúny.  

1. Štadión Pod Dubňom, Žilina

Katastrofická situácia so slovenskými štadiónmi sa Žiliny rozhodne netýka. Kompetentní pod Dubňom vedia vytvoriť na futbal dôstojné podmienky čoho dôkazom je aj štadión, ktorý bol neraz zrekonštruovaný. V Žiline nájde divák kultúrne a príjemné prostredie. Tribúny sú blízko k ihrisku a dobrý výhľad je z každého miesta. Tento stánok dôstojne hostil v posledných rokoch tímy ako Olympique Marseille, silné reprezentácie Čile, Nórska a Írska a dokonca dvakrát londýnsky veľkoklub FC Chelsea. Na štadión sa žiaľ zmestí maximálne len 11 tisíc divákov.

Žilinskému štadiónu sa dá vytknúť  jedine spomínaná nízka kapacita. Manažment MŠK však už neraz dokázal, že pracuje v úplne iných dimenziách ako väčšina corgoňligových klubov a preto nie je vylúčené, že sa možno už v najbližších rokoch dočká metropola stredného Slovenska ďalšej rekonštrukcie, prípadne výstavby moderného štadiónu (o tom sa hovorilo hlavne pred začiatkom finančnej krízy).
 

2. Štadión Antona Malatinského, Trnava

Na druhé miesto sme zaradili trnavský futbalový štadión, ktorý síce patrí do kategórie starších, no má  viacero plusov. Medzi tie najhlavnejšie patrí  kapacita, ktorá je 18 448 divákov a takzvaný anglický sklon tribún, čo znamená, že rovnako ako v Žiline aj v Trnave majú diváci hráčov takpovediac na dlani. Medzi hlavné negatíva tohto stánku, ktorý nesie meno po legendárnom Antonovi Malatinskom patrí zanedbaný vzhľad. Televíznemu divákovi neraz udrú do oči ako prvé, zničené, prípadne roky nenatreté, stoličky.  Ako sa však hovorí, aj jednooký je víťaz medzi slepými a preto má podľa nás Trnava napriek stavbe ešte z dôb dávno minulých stále druhý najlepší štadión na Slovensku.

Trnavčanom možno svitá na lepšie časy. Napriek tomu, že na Slovensku len veľmi pomaly utícha finančná kríza kompetentní stále dúfajú, že sa im podarí už čoskoro rozbehnúť ambiciózny projekt výstavby nového štadiónu. Rovnako ako pôvodný stánok má mať aj nová aréna kapacitu 18 tisíc divákov, no fanúšikovia sa budú tešiť na rozdiel od starého štadiónu aj z kompletne krytých tribún. Návrh vzhľadu nového pôsobiska hráčov Spartaku nájdete na ilustrácií pod týmto textom.


zdroj: trnava-live.sk

3. Futbalový štadiónu ViOn-u, Zlaté Moravce

Zlaté Moravce patria medzi najsympatickejšie tímy v našej lige. Nielen, že sa snažia hrať pekný ofenzívny futbal, no toto maličké mestečko s počtom obyvateľov nepresahujúcich 15 tisíc disponuje aj veľmi útlym a čistým štadióníkom. Malá kapacita (5000 divákov) síce nie je vôbec ohurujúca, ale na štadióne ViOn-u nájdete všetko čo potrebujete a aj z bezpečnostného hľadiska je tento stánok na pomerne vysokej úrovni.

Štadiónu ViOn-u sa dá uprieť len to, že okrem jednej hlavnej tribúny sú ostatné nekryté, no tento detail je absolútne pochopiteľný, keďže aj v súčasnej modernej dobe ešte mnoho veľkolepých futbalových štadiónov nedisponuje kompletne krytými tribúnami.

Zlatomoravecký štadión patrí na Slovensku medzi pozitívne zjavy. Keď si uvedomíme, že na naše corgoňligové štadióny málokedy zavíta viac než 5000 divákov môžeme smelo tvrdiť, že aj Slovan Bratislava by hrával domáce zápasy radšej na útlom štadióne Zlatých Moraviec, ako na absolútne nefutbalových Pasienkoch.

Otázka pre vás: Na ktorom štadióne by mala hrávať zápasy slovenská reprezentácia?
 

Odporúčané články