Main Content

Výkonný riaditeľ ÚLK: média prikladajú výtržnostiam na EURE príliš veľkú pozornosť (rozhovor)

štvrtok, 30. jún 2016 09:23 | Autor: Silvia Petrašková

Výkonný riaditeľ ÚLK: média prikladajú výtržnostiam na EURE príliš veľkú pozornosť (rozhovor)
Výkonný riaditeľ ÚLK: média prikladajú výtržnostiam na EURE príliš veľkú pozornosť (rozhovor) | zdroj: © TASR

Boli a sú to najmä možné teroristické útoky, ktorých sa organizátori EURA 2016 vo Francúzsku obávali. Nikto však nečakal, že problémy im budú robiť samotní fanúšikovia. Potyčky a výtržnosti v uliciach Francúzska sú počas futbalových zápasov na dennom poriadku. Dokáže si ešte krajina galského kohúta aj napriek tomu zachrániť svoj status usporiadateľa šampionátu? V rozhovore pre portál sport7.sk sme s touto a ďalšími otázkami oslovili Mgr. Michala Mertinyaka – výkonného riaditeľa Únie ligových klubov na Slovensku.

Čiernou škvrnou doterajšieho priebehu futbalových ME vo Francúzsku sú najmä ich vlastní fanúšikovia, ktorí sa na európskom šampionáte prezentujú nie práve príkladným spôsobom. Vyčíňanie anglických, ruských, či chorvátskych fanúšikov poznačilo doterajší priebeh turnaja. Aký je Váš názor na túto negatívu stránku ME?

Nemyslím si, že by konanie týchto „fanúšikov“ ovplyvnilo priebeh turnaja. Negatívne prejavy priamo v hľadisku sú skôr ojedinelý jav tohto veľmi dobre zorganizovaného turnaja. Samozrejme, nikoho neteší fakt, že tieto negatívne javy sa objavili v uliciach francúzskych miest a časť z nich aj na štadiónoch, konkrétne na zápase Ruska s Anglickom a Chorvátska s Českom. Tu je však dôležité zdôrazniť, že ide s ohľadom na počty jednotlivých fanúšikov, ktorí sú priamo vo Francúzsku o marginálnu skupinu fanúšikov. Pozitívom sú naopak obrovské tábory fanúšikov viacerých reprezentácii, ktoré sa prezentujú hlasným a najmä slušným fandením.

„Osud reprezentácie nám je ukradnutý, ide nám len o tom, ukázať Angličanom, že oni nie sú najväčší hooligans," vyhlásil jeden z ruských fanúšikov na adresu tých anglických. Bolo toto vyhlásenie dôkazom toho, že tento ich vzájomný konflikt mal aj iný, než len futbalový charakter?

Určite áno. Celkovo sa z tejto témy stala značne politická záležitosť a to nie je dobré. K futbalu to jednoznačne nepatrí. Futbal je fenomén, šport, ktorý sa hrá na celom svete. EURO 2016 má fantastické čísla sledovanosti, je sledované v Európe i po celom svete. UEFA už dlhodobo zdôrazňuje rešpekt ako základ svojej komunikačnej kampane. Futbal je hra o fair-play a rešpekte, no je škoda, že niekedy je aj takýmto spôsobom zneužitá na prezentáciu fanúšikov, ktorí sa o futbal nezaujímajú.

Podniká podľa Vás francúzska polícia v doterajšom priebehu šampionátu dostatočné kroky na elimináciu týchto konfliktov?

Na túto otázku je ťažké odpovedať. Nie je to jednoduchá situácia, určite robia predstavitelia francúzskej polície maximum preto, aby to zvládli.

Ruskí fanúšikovia status tých najväčších futbalových rebelov Angličanom len veľmi ťažko zoberú. Slovo hooligans je totiž s touto krajinou spojené už od konca  19. storočia. Samotné pomenovanie hooligans vzniklo zrejme podľa mena rodiny Hooliganovcov, ktorá žila v Londýne a bola známa svojou násilníckou povahou. Aký je Váš názor na filozofiu zmýšľania týchto anglických „fanúšikov"?

Ako som už spomenul, futbal je celospoločenský fenomén. Samozrejme z tohto dôvodu priťahuje pozornosť množstva fanúšikov, ktorí sa priamo na futbale realizujú rôznymi spôsobmi. Futbal je pre mnohých ľudí vášňou a pre svoj klub, či reprezentáciu sú ochotní urobiť čokoľvek, niekedy až za hranice akceptovateľného. K tejto téme je potrebné pristupovať naozaj komplexne, pretože chuligánstvo ako také malo aj svoje dôvody. Zlá organizácia stretnutí, usporiadateľská služba ako represívny orgán, policajné zložky, ktoré neriešili túto problematiku, to všetko vyvolalo reakciu u skupín fanúšikov, ktoré sa radikalizovali. Do tohto nastúpila problematika nových drog napríklad extáza a pod. Odporúčam si k tejto téme prečítať knihu Jamesa Bannona - Futbalová misia (Tajný medzi chuligánmi). Kniha podľa skutočnej udalosti podáva verný obraz nástupu chuligánstva v Anglicku a to aj s dôvodmi, ktoré som spomenul.

Veľkým paradoxom danej situácie je najmä to, že je to práve najvyššia anglická futbalová súťaž Premier League a jej fanúšikovia, ktorých fandenie a podpora na domácich štadiónoch je doslova výstavnou skriňou pre iných...

Aj Anglicko stále bojuje so svojimi problémami. Je mýtus, že v dnešnej dobe nie sú na futbale v Anglicku žiadne problémy. Stačí sa pozrieť na posledný zápas West Hamu na domácom štadióne proti Manchestru United, ale aj na predošlé pohárové zápasy Aston Villy s Birminghamom FC a pod. Dôležité však je, že v Anglicku zareagovali na dôvody vzniku týchto problémov na štadiónoch a začali sa riadiť heslom „safety - security – service“, teda 3S. Usporiadateľská služba nie je represívna zložka, komunikácie špeciálnych intelligence officerov z radov polície s klubmi je systematická a tak sa problémy marginalizujú. Fanúšikovia chcú v prvom rade chodiť podporovať svoj klub na štadión, určite ich nechcú sledovať z policajnej stanice.
 

V boji proti tento negatívnej stránke šampionátu sa rozhodol bojovať aj samotný francúzsky minister vnútra Bernard Cazenevue, ktorý nariadil zákaz predaja alkoholických nápojov práve v najnebezpečnejších zónach problematických fanúšikov. Je to podľa Vás správny krok? Myslíte si, že si Francúzsko kôli týmto konfliktom už dokonale pošpinilo svoj status usporiadateľa podujatia?

Nemyslím si, že je to tak. Francúzsko vláda šampionát na kvalitnej úrovni, hoci sa objavili tieto negatívne javy. Osobne som bol ako bežný fanúšik na zápase s Anglickom a v tomto prípadne tam nebol žiadny zákaz alkoholu vo fanzóne a ani žiadne konflikty fanúšikov. Naopak, panovala tam veľmi dobrá atmosféra, prajné prostredie, skupiny fanúšikov boli výrazne premiešané a navzájom spolu priateľsky komunikovali. Je na škodu veci, že niekoľko stoviek fanúšikov, takýmto spôsobom poškodilo inak kvalitný priebeh turnaja. Zopakujem to ešte raz v porovnaní so stovkami tisíc ľudí, ktorí sa prídu futbalom baviť, je to naozaj marginálna skupina, ktorej sa samozrejme venuje veľká mediálna pozornosť.