Main Content

Slovensko potvrdilo, že môže byť čiernym koňom Eura

pondelok, 30. máj 2016 09:03 | Autor: Filip Chudý

Slovensko potvrdilo, že môže byť čiernym koňom Eura
Slovensko potvrdilo, že môže byť čiernym koňom Eura | zdroj: © TASR

Naša futbalová reprezentácia dosiahla výborný výsledok, keď zvíťazila na pôde úradujúcich majstrov sveta. Pritom nešlo o žiadne dielo náhody. Opäť sme tak potvrdili, že môžeme byť čiernym koňom európskeho šampionátu.

Komentár Filipa Chudého

Slovensko vyhralo na pôde úradujúcich majstrov sveta 3:1. Výsledok, ktorý letí do sveta. Ten to síce možno bude vnímať ako senzáciu, ale my dobre vieme, že toto už žiadna senzácia nie je. Dokonca ťažko hovoriť o tom, či sa jedná vôbec o vyslovene prekvapivý výsledok, keďže naša reprezentácia takto „prekvapuje“ už pomaly jednu špičkovú reprezentáciu za druhou.

Už pred zápasom sme napísali, že Slovensko v Nemecku neprehrá. Síce mohlo, ak by Nemci dotiahli svoje šance v úvode, ale na to sa už história pýtať nebude. My sme mali v zápase tri šance a dali sme z nich dva góly, no a k tomu ešte Hamšíkov výstavný kúsok, ale to ťažko vôbec rátať za šancu, to bola proste genialita hráča, ktorý jedným dotykom s loptou zmenil dejiny stretnutia.

Niekto síce môže povedať, že Nemecko nehralo v plnej sile, ale to nás absolútne nemusí trápiť, to je problém Nemcov. Ale aj tí hráči, čo proti nám hrali, sú v očiach futbalového sveta určite výrazne pred našimi, hoci realita je trochu iná. Naši futbalisti na trávniku potvrdili, že nezaostávajú ani za hráčmi, ktorí hrávajú vo svetových veľkokluboch, resp. čoskoro za nich budú svetové veľkokluby platiť desiatky miliónov eur.

Samozrejme, teraz v žiadnom prípade nemôžeme chodiť s nosom nahor, pretože úplná top nemecká špička je od nás reálne lepšia, ale to neznamená, že by sme neporazili ani tú. Ukázali sme to proti Španielom, ktorí prišli s tým najlepším, čo majú, ich herný štýl nás navyše absolútne nesedí, ale aj tak sme ich porazili. My takéto reprezentácie nemôžeme pravidelne porážať, ale môžeme ich poraziť, pričom si dovolíme povedať, že aj viackrát ako raz z desiatich pokusov, čo je asi najotrepanejšia veta pri takýchto konfrontáciách. No iba za predpokladu, že budeme hrať tak, ako v ostatných rokoch hráme.

Táto naša generácia hráčov porazila všetkých troch ostatných majstrov sveta, pričom stále úradujúci majstri sveta a aj Európy s nami nedávno prehrali. To je jasný dôkaz toho, že sa môžeme merať s každým.

Už po postupe na Euro sme napísali, že vo Francúzsku nebude reprezentácia, ktorej by sme sa mali báť, ale bude tam 23 národných výberov, ktoré sa musia báť nás. My sme naozaj maximálne nepríjemný súper pre každého. Máme kostru mužstva, ktorá je dlho spolu, je takmer dokonale zohratá, máme prepracovanú defenzívu, rýchly prechod do útoku, hráčov silných na lopte, aj takých, čo sú ostrí ako britva. K tomu silné individuality, ideálne vekové zloženie mužstva, ktoré má už skúsenosti a pritom stále chuť niečo dokázať. A v neposlednom rade máme proste tím na čele s výborným trénerom, ktorý vie z neho dostať maximum.

Na Eure bude viacero čiernych koní turnaja, ale my máme všetky predpoklady na to, aby sme spomedzi nich cválali najlepšie. V žiadnom prípade nie sme ani v širšom okruhu favoritov turnaja, ale mužstvom, ktoré v turnaji výrazne prehovorí, byť môžeme. Kam nás pozícia čierneho koňa turnaja dostane, je síce otázne, ale už teraz je isté jedno, ak budeme hrať tak, ako hráme, potom nás čaká krásne futbalové leto.