Main Content

Olympiáda v Riu sa blíži. Sú športovci v bezpečí pred vírusom Zika? (rozhovor)

streda, 30. marec 2016 10:24 | Autor: Silvia Petrašková

Olympiáda v Riu sa blíži. Sú športovci v bezpečí pred vírusom Zika? (rozhovor)
Olympiáda v Riu sa blíži. Sú športovci v bezpečí pred vírusom Zika? (rozhovor) | zdroj: © TASR

Kriminalita, drogy a násilie, boli pred i počas konania MS vo futbale v roku 2014 v Rio de Janeiro jedným z najväčším problémom domáceho obyvateľstva. Pred štartom LOH musí Brazília čeliť ďalším nepríjemnostiam, nebezpečnému vírusu Zika a baktériám v znečistenej vode.

Aké opatrenia sú pred týmito nástrahami vykonané, sú športovci v bezpečí? Na tieto otázky sme sa opýtali hlavného lekára slovenskej olympijskej výpravy Doc. MUDr. Branislava Deleja, PhD., MPH.

Celá Južná Amerika už niekoľko mesiacov žije pod hrozbou nákazy nebezpečným vírusom Zika, ktorý prenášajú komáre druhu Aedes aegypti. Ešte koncom minulého roka ste sa vraj osobne zúčastnil stretnutia lekárov olympijských tímov v Rio de Janeiro. Čo konkrétne bolo obsahom tohto meetingu? Prezraďte nám, je v súvislosti s týmto vírusom a augustovými LOH dôvod na nejaké väčšie obavy?

Koncom novembra som sa zúčastnil v Riu na seminári lekárov výprav Olympijských hier. Prešli sme športoviská, ubytovacie priestory v olympijskej dedine, vynikajúco pripravené nemocnice vybudované na tento účel, ktoré už fungujú a samozrejme sa spomínal aj problém s komármi. Vzhľadom k tomu, že niektoré športoviská a olympijská dedina sú na území bývalých močiarov, je tam zvýšený výskyt komárov. Hovorili sme o možnej ochrane proti ním a žiadali sme siete na okná a dodanie repelentov s čím organizátori súhlasili. Vtedy sa o víruse Zika ešte nehovorilo. Aj dnes po návšteve našej výpravy v Riu sa problém Zika nehodnotí ako problematický, je to skôr záležitosť medializovanej kampane.

Pripravuje slovenská olympijská výprava pred odchodom do Brazílie pred týmto vírusom nejaké bezpečnostné opatrenia?

Pre členov našej výpravy zabezpečíme účinné repelenty a každý bude o tejto problematike poučený. Na ubytovniach, uzavretých športoviskách a halách bude účinné zabezpečenie proti komárom. Tejto problematiky sa teda neobávame.

Ďalším problémom a to najmä pre športovcov súťažiacich v oblasti jachtingu v zátoke Guanabara, sa stala extrémne znečistená voda. Ide o tzv. surový odpad, je to voda z toaliet, spŕch a všetkého, čo ľudia púšťajú dolu kanalizáciou. V tejto znečistenej vode sa podľa vedcov z výskumného ústavu Oswalda Cruza objavila nebezpečná baktéria, ktorá môže ľuďom spôsobiť močové, zažívacie a pľúcne infekcie a je dokonca odolná voči antibiotikám. Máte o tejto baktérií nejaké podrobnejšie informácie?

Osobne sme si boli tento priestor pozrieť. Do tejto zátoky naozaj pribudli splašky z kanalizácií, čo v Riu nie je výnimka. Vybudovali tam však už čističky odpadových vôd a táto zátoka sa postupne čistí. Myslím si, že už dnes spĺňa parametre hygieny na možnosť vykonávania spomínaných súťaží.

Vy sám budete v Riu pôsobiť ako vedúci lekár slovenskej výpravy. Čo očakávate od tejto práce?

Pre mňa to budú už šieste Olympijské hry v úlohe vedúceho lekára výpravy. Od OH v Sydney v roku 2000 zabezpečujem nielen veľké OH, ale aj Olympijské hry mládeže a časť olympijských festivalov mládeže. Myslím, že mám dosť skúseností, no aj tak nič nepodceňujem. Na túto prácu sa vždy veľmi teším, vždy to je pre mňa nová výzva a vždy sa teším, keď túto prácu zvládneme s mojimi kolegami úspešne. Verím, že tomu bude tak aj tentoraz.