Main Content

Poznáme štvrťfinálové dvojice Európskej ligy. Zaujímavý súper pre Spartu Praha!

piatok, 18. marec 2016 13:05 | Autor: TASR

Poznáme štvrťfinálové dvojice Európskej ligy. Zaujímavý súper pre Spartu Praha!
Poznáme štvrťfinálové dvojice Európskej ligy. Zaujímavý súper pre Spartu Praha! | zdroj: © TASR

Nyon 18. marca (TASR) - Futbalisti FC Liverpool narazia vo štvrťfinále tohtosezónnej edície Európskej ligy na Borussiu Dortmund, ktorú ešte v uplynulej sezóne trénoval ich súčasný kouč Jürgen Klopp.

Český zástupca Sparta Praha nastúpi proti Villarrealu, obhajcu trofeje FC Sevilla čaká španielske derby s Athleticom Bilbao. Prvé zápasy sú na programe vo štvrtok 7. apríla, odvety o týždeň neskôr.

Štvrťfinálové dvojice určil otvorený žreb, čo znamená, že mohli na seba naraziť aj kluby z rovnakej krajiny. Prvý vyžrebovaný tím bude mať v prvom vzájomnom zápase výhodu domáceho prostredia. V osudí sa ocitli tri španielske kluby na čele s obhajcom FC Sevilla, ďalej FC Villarreal a Athletic Bilbao. Česť ostrovných mužstiev hájil len FC Liverpool, ktorý vyradil v osemfinálových dueloch najväčšieho rivala Manchester United po výsledkoch 2:0 a 1:1. Z anglických zástupcov neuspel ani Tottenham, suverénnej Borussi Dortmund strelil v dvojzápase iba jeden gól, pričom inkasoval až päť.

Po 32 rokoch sa do štvrťfinále európskeho pohára číslo dva prebojovala Sparta Praha, ktorá spolu s Liverpoolom od základnej skupiny tohtosezónnej edície ešte neprehrala. Neúspešný dvojzápas v podaní "rudých" zo sezóny 1983/1984 proti Hajduku Split si pamätá súčasný kouč Zdeněk Ščasný. Sparta môže proti Villarrealu vyrovnať rekord mestského rivala Slavie, ktorý sa v roku 1996 prebojoval do semifinále vtedajšieho Pohára UEFA, no podľahol v ňom francúzskemu Girondins Bordeaux.

Španielsky klub FC Sevilla, ktorý vlani získal rekordnú štvrtú trofej v prestížnej súťaži, vyhral doma uplynulých jedenásť súbojov v EL. V tohtoročnom štvrťfinále ho čaká pikantný súboj proti Bilbau s osemgólovým kanonierom Aritzom Adurizom.

Finálový duel je na programe 18. mája na štadióne Sv. Jakuba v Bazileji.

žreb štvrťfinále Európskej ligy UEFA:

SC Braga - Šachtar Doneck
Villarreal CF - AC Sparta Praha
Athletic Bilbao - FC Sevilla
Borussia Dortmund - FC Liverpool
      
kalendár žrebov EL 2015/2016:

15. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

zápasový kalendár EL 2015/2016:

7. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
 14. apríla: odvety štvrťfinále
28. apríla: 1. zápasy semifinále
5. mája: odvety semifinále
18. mája: finále (Bazilej, štadión Sv. Jakuba)