Main Content

Ako môže niekto nominovať rozhodcu z Trenčína na zápas Trenčína?

piatok, 18. marec 2016 08:55 | Autor: Filip Chudý

Ako môže niekto nominovať rozhodcu z Trenčína na zápas Trenčína?
Ako môže niekto nominovať rozhodcu z Trenčína na zápas Trenčína? | zdroj: © TASR

O poslednom štvrťfinálovom zápase Slovnaft cup-u sa bude ešte dlho hovoriť, no nie kvôli výkonom hráčom, ale kvôli výkonu rozhodcu. Za všetky vzniknuté problémy môže amatérsky výber rozhodcu od kompetentných.

Komentár Filipa Chudého

Za normálnych okolností by si dnes na štvrťfinálový zápas Slovnaft cup-u Košice – Trenčín nespomenul už pomaly nikto. Postup obhajcu trofeje sa totiž očakával, na pôde druholigistu to bola priam povinnosť. O tomto zápase by sa hovorilo iba vtedy, ak by postúpili hráči druholigového lídra. Trenčín v tomto stretnutí slávu získať nemohol, mohol jedine stratiť. Ale opakujeme, to všetko by platilo iba za normálnych okolností, ktoré sa tohto zápasu ani nedotkli.

Výsledok sa síce zrodil očakávaný, ale aj tak tento súboj získal takú mediálnu odozvu, akú žiaden iný duel tohto ročníka národnej pohárovej súťaže, pričom sa o ňom ešte aj hovoriť bude.

Podľa domácich za všetko môžu rozhodnutia 31-ročného rozhodcu Mareka Špačeka. A hoci sme si stretnutie pozreli, jeho výkon hodnotiť špeciálne nebudeme, ten si musí zhodnotiť predovšetkým komisia rozhodcov. No zároveň chápeme zlosť domácich, pretože pán v modrom, ako ho vo svojej emotívnej výpovedi nazval košický kapitán Peter Šinglár, väčšinu chýb a chybičiek skutočne adresoval v neprospech domácich.

My sa na celú vec pozrieme z iného uhla pohľadu. Pretože je naozaj ťažko pochopiteľné, ako je možné, že zodpovední ľudia nominujú na stretnutie rozhodcu, ktorý pochádza z mesta, ktoré je v stretnutí priamo zúčastnené. Síce nie je žiadna záruka, že iný rozhodca by podal odlišný výkon, ale aspoň by nevznikli ďalšie zbytočné polemiky. Takto sa iba vo verejnosti vynárajú otázky o tom, či rozhodca Špaček pochádzajúci z Trenčína nebol k Trenčanom zhovievavejší.

Za toto musí niesť niekto zodpovednosť. Nehovoríme, že teraz má mať niekto okamžite sťatú hlavu, ale futbalovo povedané, niekto aspoň tú žltú kartu dostať musí. Vďaka takejto chybe má totiž náš futbal neželanú kauzu a aj zlú reklamu v zahraničí.

Totálne frustrovaným domácim fanúšikom totiž v závere v hlave preplo a neodpustili si opičie zvuky na adresu trenčianskych hráčov tmavej pleti, pričom ich neospravedlňuje ani to, že sa právom cítili podvedení. O ich správaní informoval na sociálne sieti aj anglický hráč Trenčína James Lawrence, čo sa hneď rozšírilo, pričom v jeho krajine sa berie táto téma oveľa vážnejšie, ako je tomu u nás. Tam je totiž za rasizmus považovaná už aj čokoládová zmrzlina, nieto zvuky opice.

Celá táto kauza bude mať dohru na disciplinárke a asi aj na komisii rozhodcov. Pritom sa tomu všetkému dalo predísť. Stačilo, aby si zodpovední naštudovali rodiská svojich rozhodcov, pričom na chybu v nominácii mohol upozorniť aj sám rozhodca Špaček. Teraz musia niesť všetci za svoje chyby zodpovednosť a hlavne sa poučiť, inak by táto kauza nemala ani jedno pozitívum.