Main Content

Chicago znepokojujú Panarinove dobré výkony. Prečítajte si dôvod

štvrtok, 17. marec 2016 16:00 | Autor: Dávid Lech

Chicago znepokojujú Panarinove dobré výkony. Prečítajte si dôvod
Chicago znepokojujú Panarinove dobré výkony. Prečítajte si dôvod | zdroj: © TASR

Artemi Panarin je najväčším ašpirantom na zisk Calder Trophy pre najlepšieho nováčika ligy, no jeho skvelá výkonnosť spôsobuje manažérom Chicaga aj bezsenné noci.

Mladý Rus je momentálne štrnástym najproduktívnejším hráčom NHL. V 69 dueloch pozbieral 62 kanadských bodov a je nepochybne jednou z najväčších opôr Chicaga Blackhawks.

Panarin v lete šokoval hokejovú verejnosť, keď dal prednosť ponuke Chicaga Blackhawks pred finančne výhodnejšími kontraktmi s Montrealom Canadiens, či Torontom Maple Leafs. 24-ročný forward tak vo veternom meste túto sezónu zarobí len 812 500 amerických dolárov.

Na bonusoch si ale niekdajšia hviezda SKA Petrohrad môže veľmi slušne privyrobiť. A to aj robí. Vďaka produktivite už splnil dohodu o bonusoch „typu A“ vo výške 850 000 USD a útočí taktiež na bonusy „typu B,“ ktoré zahŕňajú umiestnenie sa v top desiatke produktivity NHL. V hre sú aj ďalšie bonusy za góly, asistencie, body, priemer bodov na zápas, či víťazstvo v Conn Smythe Trophy ako najužitočnejší hráč play-off, prípadne za účasť v All-Star tíme sezóny. Panarin si tak môže prísť na ďalšie bonusy až vo výške 1,7 miliónov USD.

To všetko však Chicagu úplne tak nehrá do karát. Web sports.yahoo.com citoval slová Marka Lazerusa zo Chicaga Sun-Times: „Keďže Hawks sú veľmi blízko platovému stropu, väčšina z týchto bonusov sa prenesie do budúceho roku. Ak Panarin skončí v top 10 produktivity, je veľmi pravdepodobné, že Hawks si k platovému stropu budú musieť do platového stropu zarátať 2,3 miliónov USD navyše,“ vysvetľuje veľmi zložitú situáciu v organizácii Chicaga, ktorá v platovom strope ráta prakticky každý dolár.

Rovnica je  jednoduchá. Čím lepšie výkony Panarin podáva, tým viac mu Chicago vyplatí. Kouč Joel Quenneville ale odmieta „ísť s prúdom“ a po vzore ostatných klubov posadiť na tribúnu mladého hráča len kvôli tomu, aby mu nemuseli byť vyplatené bonusy za výkonnosť. „Chceme, aby hráči predvádzali to najlepšie, čo dokážu a my im nebudeme stáť v ceste,“ cituje jeho slová sports.yahoo.com.

Nie všetci s jeho názorom ale súhlasia. Klub obracia každý jeden cent a navýšenie platového stropu kvôli Panarinovým bonusom môže o rok výrazne prehovoriť do súpisky amerického tímu. Ak sa však Chicago rozhodne dať mladému Rusovi „voľnú ruku“ v závere základnej časti a naďalej ho bude podporovať v jeho rozvoji, bude to zo strany obhajcu titulu veľké gesto.