Main Content

Hráčovi NHL zostane z 1 000 000 dolárov menej, než si myslíte

utorok, 7. marec 2017 11:58 | Autor: Martin Gregor

Hráčovi NHL zostane z 1 000 000 dolárov menej, než si myslíte
Hráčovi NHL zostane z 1 000 000 dolárov menej, než si myslíte | zdroj: © TASR, pexels.com

Keď čítame o exkluzívnych zmluvách, ktoré podpisujú hráči NHL, len ticho závidíme. V skutočnosti však ostane hráčom profiligy zo zverejnených súm menej, než by ste čakali.

Novinár Mike Brophy z portálu thehockeynews.com napísal veľmi zaujímavý článok o tom, ako v skutočnosti vyzerajú príjmy hráčov NHL. Ako príklad uviedol zmluvu v hodnote jedného milióna amerických dolárov. Kontrakt v približne tejto sume majú väčšinou mladí hráči, alebo hokejisti s neistou pozíciou v prvom tíme.

,,Ak vyhráte v Kanade milión dolárov v lotérii, všetko je vaše, pretože neplatíte daň. Je to ozajstných milión dolárov,“ vysvetľuje Rand Simon, hráčsky agent z Toronta. ,,Podľa toho, aký ste starý a kde žijete, táto suma vám môže na chvíľu vystačiť. Milión dolárov v Toronte je úplne niečo iné ako milión dolárov v North Bay, alebo niekde na vidieku. Rovnaké je to aj s hokejovými hráčmi. Milión dolárov na jednom mieste nie je to isté, ako milión dolárov na inom, pretože to závisí od výšky daní (na danom mieste) a ceny života (náklady v meste)”.

Čo sa týka peňazí z kontraktu, dôležité je, za ktorý klub hráte. Ak ste hráčom kanadského mužstva, ste na tom v súčasnosti o čosi lepšie. Kontrakt na jeden milión amerických dolárov znamená vďaka nižšiemu kurzu kanadského dolára zhruba 1,4 milióna. V NHL totiž aj kanadské kluby musia odovzdávať hráčom výplaty v amerických dolároch.

Vráťme sa ale pre prehľadnosť k spomínanému miliónu dolárov amerických. 18 percent z tejto čiastky (tj. 180 tisíc dolárov) musí každý hráč na základe kolektívnej zmluvy s NHL odovzdať lige ako zálohu. Ak sa bude súťaži ekonomicky dariť tieto peniaze sa hráčom vrátia. Naopak, ak by bola liga v mínuse, peniaze zostanú na krytie jej ekonomických strát.

Najväčšiu časť z peňazí, ktoré zarobia hráči v NHL, si zoberie štát formou daní. Tie sa pohybujú okolo 40 až 50%.

Ďalšie náklady hráčov súvisia s odmenami pre hráčskych agentov – ide o čiastku medzi 3 až 6 percentami výšky kontraktu po odpočítaní 18% vyššie spomínanej zálohy pre NHL.

Podľa Randa Simona si veľa mladých hráčov tieto skutočnosti pred vstupom do profiligy neuvedomuje. Vôbec nepočítajú s tým, že si musia zo zvyšných peňazí platiť ubytovanie, stravu, či  auto. V New Yorku alebo Chicagu platia za ubytovanie aj 15 tisíc dolárov mesačne, čo je ďalších 180 tisíc dolárov za rok. V menších mestách to ale môže byť menej než polovica tejto sumy. Priemerné náklady na auto ich môžu vyjsť vrátane poistiek na ďalších 25-30 tisíc.

,,Fanúšikovia by mali vedieť, že 1 milión dolárov nie je pre hokejistu tak veľa, ako si ľudia myslia. Samozrejme tým nechcem povedať, že sa hráči sťažujú. Všetci sú nadšení, že môžu hrať v NHL a robiť to čo ich baví,“ vysvetľuje na záver.

Koľko teda zostane hráčovi, ak zarába 1 milión dolárov za sezónu?

plat1 000 000 USD
záloha pre NHL 18%mínus 180 000 USD
daň 40 - 50 %mínus 328 000 USD až 410 000 USD
agent 3-6%mínus 24 600 USD až 49 200 USD
bývanie/rokmínus 50 000 USD až 180 000 USD
auto a ostatnécca 30 000 USD
hráčovi zostane150 800 až 387 400 USD

Ide len o orientačnú tabuľku. Niektorí hráči nemusia mať auto, iní môžu bývať so spoluhráčmi vo dvojici, či trojici. Túto alternatívu používajú najmä mladí hráči s nováčikovskými kontraktmi, ktorí zarábajú práve okolo milióna dolárov (alebo menej).

Nemožno tvrdiť, že hokejisti NHL patria k nízkopríjmovej časti obyvateľstva. Ale hokejista hrajúci napríklad v drahom New Yorku si naozaj nepríde na skutočný milión dolárov. Skôr bude rád, ak mu zostane z tejto čiastky po roku aspoň 15%.