Main Content

Už budúcu sezónu vraj vyhrá kanadské bodovanie. McDavidovi pomáha aj netypický mentor

sobota, 13. február 2016 15:00 | Autor: Dávid Lech

Už budúcu sezónu vraj vyhrá kanadské bodovanie. McDavidovi pomáha aj netypický mentor
Už budúcu sezónu vraj vyhrá kanadské bodovanie. McDavidovi pomáha aj netypický mentor | zdroj: © TASR

Connor McDavid si podmaňuje NHL. Naposledy doslova sám porazil Toronto piatimi bodmi a celé zámorie sa rozplýva nad jeho hrou. Len nedávno sa zámorské médiá dozvedeli viacero zaujímavých vecí zo zákulisia. Kto 19-ročného mladíka mentoruje?

Edmonton Oilers pred víkendom zdolal Toronto Maple Leafs na jeho ľade 5:2 a bilanciou 2+3 sa pod výhru podpísala minuloročná draftová jednotka. Hráčov „javorových listov“ privádzal 19-ročný Kanaďan Connor McDavid do nemého úžasu. „Pozrite sa na veci ktoré dokáže, tie malé veci, ktoré mnoho hráčov nevidí. Výkonnostne sa radí medzi najlepších hráčov ligy. Že je taký mladý chlapec taký dobrý, je šokujúce. Počul som o ňom mnoho veci, ale vidieť ho hrať, to je naozaj zážitok,“ nechal sa počuť pre thescore.com zadák Toronta Jake Gardiner.

Hrou McDavida boli fascinovaní aj samotní fanúšikovia Toronta, čo bolo pre hráča Edmontonu Oilers trochu zväzujúce. Hviezdny center totiž pochádza práve z torontskej oblasti a ako malý bol obrovský fanúšik „javorových listov.“ „Bolo premňa špeciálne hrať proti tomuto tímu. Pozeráte sa na ľad, vidíte to logo v strede, mal som z toho zimomriavky,“ hovoril po zápase rodák z Richmondu Hill z provincie Ontario, ktoré je od Toronta vzdialené necelých 40 kilometrov.

Po jeho doposiaľ najvydarenejšej noci v NHL twitter doslova explodoval oslavnými statusmi o mladej hviezde. Mnohí tvrdia, že McDavid stále vyhrá Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny, ktorú už má takmer vo vrecku Panarin.

Novinár Chris Johnston ho dokonca vidí ako horúceho kandidáta na zisk Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča už v budúcej sezóne.

Kouč Edmontonu Oilers je ale z hry svojho zverenca zrejme unesený najviac. „Môžete mať rýchlosť a zručnosť, ale potrebujete mať rozum, aby ste to správne využili. Connor má takú myseľ, ktorá mu to dovoľuje. Jeho perfektné zmýšľanie sa skvelo dopĺňa s jeho brilantnými zručnosťami,“ povedal pre bleacherreport.com 48-ročný tréner, ktorý má za sebou vyše 7-ročnú trénerskú kariéru.

Connor McDavid vstúpil do nového ročníka najlepšej hokejovej ligy sveta vo veľkom štýle, no neskôr ho pribrzdila zlomenina kľúčnej kosti. Po návrate na ľad v šiestich dueloch pozbieral 13 kanadských bodov a v celkovej produktivite má 24 bodov v 19 súbojoch. V priemere zbiera 1,26 bodu na zápas a v tejto štatistike je lepší len líder kanadského bodovania Patrick Kane s priemerom 1,33.

Cítim sa skutočne dobre. Snažím sa hrať lepšie a lepšie každý zápas. Myslím, že sa to deje,“ hovorí generačný talent, ktorý za sebou nemá ani 20 duelov v NHL.

Prekvapujúci mentor

Akýmsi neoficiálnym mentorom Connora McDavida sa stal prekvapujúco krídelník Taylor Hall. Len 24-ročný forward si ho po príchode do Edmontonu ihneď vzal do opatery. „Chcem mu len trochu pomôcť prispôsobiť sa životnému štýlu a prispôsobiť sa tlakom a myslím, že to je to, prečo s Connorom vychádzam dobre,“ povedala jednotka draftu 2010 a zároveň McDavidov spolubývajúci. „Bol som schopný naučiť ho niekoľko vecí. Prišiel do nového mesta, kde je množstvo povinností – platenie účtov, starať sa o byt – je to pre neho omnoho ľahšie, ak sa nemusí starať o tieto veci,“ hovorí o svojej pomoci opora „olejárov.“

Zaúčanie mladých talentovaných hráčov skúsenými borcami je pre NHL typické. Aaron Ekblad býval u rodiny Willieho Mitchella, Aleksander Barkov s Jonathanom Huberdeauom trávia mnoho času s Jaromírom Jágrom, Sidney Crosby býval s Mariom Lemiuexom, Jevgenij Malkin so Sergejom Gončarom a tak ďalej. V Edmontone to ale funguje trochu inak. Taylor Hall bol ubytovaný len pri o rok staršom Jordanovi Eberlemu a teraz Hall, ktorý je v procese dozrievania, pomáha McDavidovi.

Myslím, že Taylor preukázal skvelé líderské schopnosti tým, že Connora pozval do spoznávania sveta a zdieľal s ním svoje skúsenosti ako s jednotkou draftu po príchode z juniorky. Viem, že po odchode zo štadióna mu pomáha s riadením stravy, výživy i odpočinku,cituje bleacherreport.com hrdého kouča Edmotonu Todda McLellana.

Obaja milujeme túto hru. Obaja milujeme sledovanie hokeja, ale niekedy sa skúšame dostať mimo dianie. Edmonton možno prirovnať tak trochu k akváriu. Je ťažšie sa dostať preč. Vždy je to v TV. Vždy to máte na očiach, ale užívame si to,“ opisuje spoločný život s McDavidom v „meste šampiónov“ Taylor Hall.

Ako vidí Hall svojho spolubývajúceho po hokejovej stránke? „Rozhodne to nie je ľahké byť 19-ročný centrom v NHL, hrať proti najlepších hráčom sveta každý deň. Myslím si, že mu to ide veľmi dobre.

Svoj pohľad na hru mladého hráča poskytol pre bleacherreport.com aj kouč McLellan: „Connorov návrat nás ovplyvnil hneď viacerými spôsobmi. Myslím, že nám dal skutočný impulz. Tiež si však myslím, že trochu doplácame na to, že máme tendenciu len tak stáť a pozerať sa na jeho hru,“ vtipkuje.

Niet sa čomu čudovať. Hra kanadského hokejistu občas vyzerá akoby prišiel do NHL z inej planéty. „V posledných zápasoch sme videli, že jeden hráč – predovšetkým 19-ročný hráč – nemôže niesť ťarchu celého tímu. Ostatní nemôžu stáť za ním a čakať, čo spraví,“ naráža na fakt, že McDavid tak ohuruje spoluhráčov, protihráčov i celú hokejovú verejnosť, že keď má puk na hokejke, občas sa zastaví svet okolo neho.

Už pred jeho vstupom sa okolo Connora McDavida rozpútalo hotové šialenstvo. Po jeho prvých 19 zápasoch v NHL ale jeho popularita stále naberá na intenzite. „McJesus,“ ako ho mnohí Edmontončania prezývajú, je hráčom, ktorý sa tak skoro v hokejovom svete znovu neobjaví.