Main Content

Šťastie, či zmena trénera? Zámorie sa zamýšľa nad Crosbyho formou

sobota, 13. február 2016 14:42 | Autor: Dávid Lech

Šťastie, či zmena trénera? Zámorie sa zamýšľa nad Crosbyho formou
Šťastie, či zmena trénera? Zámorie sa zamýšľa nad Crosbyho formou | zdroj: © TASR

Kapitán Pittsburghu Penguins hrá v roku 2016 vo fenomenálnej forme. Naopak, v úvode ročníka bol priemerným hráčom. Čo stojí za jeho „znovuzrodením“? Prečítajte si názory hokejových analytikov zo zámoria.

Pittsburgh sa po príchode Kessela radil medzi najvážnejších kandidátov na zisk Stanley Cupu, no po úvodných zápasoch to vyzeralo tak, že boj o najcennejšiu hokejovú trofej sveta sa bude musieť zaobísť bez „tučniakov.“ Najväčšia spŕška kritiky sa zniesla na kapitána tímu. Sidney Crosby v prvých dvoch mesiacoch sezóny odohral 23 zápasov so ziskom 15 bodov a do „tabuľky pravdy“ si pripísal desať „mínusiek“. Jeho herný prejav bol veľmi slabý.

Herne začal ožívať až v decembri. V 13 dueloch pozbieral 12 kanadských bodov a za január a február si na konto pripísal skvelých 26 bodov (15+11) v 17 súbojoch. V čom tkvie taký výrazný nárast jeho formy?

Niečo z ich zápasového rozpisu – Penguins hrajú pravidelne s ľahšími súpermi. Hrajú viac v útočnom pásme. A veľa z toho je aj o šťastí – nezaujíma ma, kto ste, ale 23,3-percentnú úspešnosť streľby si nikto neudrží,“ pre sbnation.com povedal Erin Bolen, redaktor Defending Big D, ktorý ale priznal, že do osobného kontaktu s Crosbyho hrou príliš neprišiel, lebo sleduje predovšetkým Západnú konferenciu.

Naopak, Scott Wheeler z Pension Plan Puppets hviezdneho centra pozná dokonale. „Typologicky hral vždy silový hokej so schopnosťou nájsť spoluhráča prakticky kdekoľvek. Myslím, že zlepšenie jeho produktivity úzko súvisí s novým trénerom a tiež časom nájsť správne zaradenie pre nové posily. Nie je ľahké pridať niekoľko mien do zostavy a nájsť hneď súhru – aj pre Crosbyho.

13. decembra Mikea Johnstona pri kormidle „Pens“ vystriedal Mike Sullivan. Pod jeho vedením hra „tučniakov“ ožila a výrazne nabrala na kvalite.

Trochu rozdielny pohľad na vec má Ryan Batty. „Najväčší rozdiel bolo šťastie. Mal obrovskú smolu, ak ide o streleckú úspešnosť v úvode sezóny a odrazu to vyzerá, že všetko, čoho sa dotkne skončí v zadnej časti siete. Pri pohľade na čísla to vyzerá, že jeho spoluhráči z formácie sa tiež zlepšili. To z nich robí momentálne perfektnú lajnu,“ redaktor Cooper ´N Blue uzavrel svoje zamyslenie Crosbyho „obrody“ pre sbnation.com.

K veľmi častému názoru o zmene trénera sa pridáva aj Adam Herman z Blueshirt Banter: „Som presvedčený, že zmena koučingu urobila veľkú úlohu. Mike Johnston bol fantastický tréner vo WHL, ale koučovanie Pittsburghu bolo nad jeho sily. Pittsburgh bol slabým tímom pod Johnstonom, ale teraz je jedným z najlepších v NHL odkedy ho prevzal Sullivan. Zisk Hagelina dal tímu nové rozmery. Tak či onak, Crosby je človek ako každý iný. Niekedy aj skvelí hráči majú nevydarených niekoľko mesiacov. To sa stáva. Kto si myslel, že natrvalo stratil svoje schopnosti bol smiešny,“ uzavrel zámorský novinár.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že Crosbymu nesedel preferovaný štýl exkouča Pittsburghu Mikea Johnstona, pod ktorým sa herne trápil. Po príchode Johnstonovho menovca Mikea Sullivana, sa ale veci zmenili a azda najznámejšia tvár hokejového sveta opäť žiari. Tak či onak, kráľ hokeja je späť a fanúšikovia v zámorí si momentálne užívajú Crosbyho hrajúceho vo famóznej forme. Na jeho slabší štart sa už takmer úplne zabudlo.