Main Content

Montoval rozvody, trénoval až po práci. Navrátil je českým Vardym

sobota, 13. február 2016 14:00 | Autor: Jakub Mihálik

Montoval rozvody, trénoval až po práci. Navrátil je českým Vardym
Montoval rozvody, trénoval až po práci. Navrátil je českým Vardym | zdroj: Instagram

Jeho Heracles útočí v holandskej Eredivisie na pohárové priečky. V 15 zápasoch dal 3 góly a dvakrát asistoval. Pred tromi rokmi pritom pracoval v továrni a hrával tretiu českú ligu.

“Po čase som si myslel, že tretia liga je môj strop, že vyššie už nepôjdem,” priznal Jaroslav Navrátil v zime 2012 v rozhovore pre stránku idnes.cz. Práve v tom období prišiel v jeho kariére zlom. Holandské Almelo angažovalo hráča, ktorý nikdy nehral vyššiu ako tretiu českú ligu.

Vstával o trištvrte na päť

Aj v doraste hrával  tretiu ligu za moravskú Břeclav. Ako sám hovorí, bol rád aj za to. V kútiku duše však dúfal, že sa vo futbale môže presadiť. Po maturite však nechcel staviť všetko na jednu kartu. Zamestnal sa a futbal za seniorov hrával až po práci.

“Kamaráti ma každé ráno vyzdvihli, autom sme išli do Brna a od šiestej do pol tretej som montoval rozvody,” spomína na svoje prvé kroky v dospelosti Jaroslav Navrátil. 

Keďže tretia česká liga nie je profesionálna, musel si nájsť aj nejaký vedľajší príjem. Okrem nutnosti ho však práca aj bavila. “Keď som mal predtým veľa voľna, tak som vstával neskoro a cez deň som absolútne nič neurobil, len vyčkával na tréning. Prišlo mi lepšie byť celý deň v záprahu. Je to samozrejme sila, keď po takom pracovnom dni prídete domov úplne vyriadený, no ja som si to užíval.”

Každý deň o pol tretej skončil v práci, prešiel na druhú stranu cesty, kde ho kamaráti vyzdvihli a odviezdli na tréning. “Domov som chodil o pol ôsmej. Jedlo, spánok. A potom znova. Každý deň,” opisuje.

Objavili ho náhodou

“Nikdy by mi nenapadlo, že spraví takú kariéru. Bolo s ním veľa práce,” spomína na jeho seniorské začiatky bývalý tréner z břeclavského tímu, Milan Valachovič. “Bol rýchlostný typ, ale jeho vrcholom bolo, keď niekoho predbehol. Chýbala mu napríklad finálna prihrávka, ani gólov veľa nedával.”
Prišla však zmena. Břeclav omladila tím, hráčom sa začali viac venovať a pomohlo to aj samotnému Navrátilovi. V jesennej časti sezóny 2012-2013 dal v súťaži 12 gólov. 

“Športový riaditeľ Břeclavi pozval na jeden zápas agenta Zdeňka Nehodu. Ten mal kontakty na holandských manažérov. Jeden z nich bol zrovna na pracovnej ceste v Jablonci, tak mu povedali, aby sa prišiel pozrieť do Břeclavi,” spomína na onen zápas, ktorý mu zmenil kariéru i život samotný futbalista. 

Prišla skúška v Holandsku, na ktorej uspel. Dvadsaťjedenročný poloprofesionál dal v práci výpoveď, pobalil si veci a o pár dní sa mal hlásiť Almere. Bezstarostný mladík sa však nevyhol komplikáciám pri svojom prestupe. “Prvého januára mal nastúpiť na sústredenie to Turecka a Jarda si zrazu spomenul, že nemá pas. Starosta obce, v ktorej vtedy býval musel narýchlo otvoriť úrad, aby mu vyrobil rýchlopas,” spomína Valachovič.

V Holandsku už je doma

Spočiatku bola zmena prostredia pre chlapca z Moravy šok. “Išiel som tam s tým, že po anglicky viem. Na mieste sa ukázalo, že veľmi nie,” spomína s úsmevom. “V Břeclavi som na tom bol kondične najlepšie. V Holandsku mali všetci spoluhráči na mňa náskok.”

Iné bolo prakticky všetko. V tretej českej lige zarábal päťtisíc českých korún (asi 200 eur), ako jeden z najmladších hráčov musel nosiť pitie, bránky, plniť typické úlohy futbalových “bažantov”. “Tu máme na všetko svojich ľudí,” opisuje prostredie, na ktoré sa zvyká ľahko. Futbalovo i ľudsky. “Som tu už ako doma. Je tu pokoj,” hovorí. 

Napriek momentálnej spokojnosti však nevylučuje, že by sa v budúcnosti posunul niekam ďalej. Zmluva mu končí v lete 2017 a ako sám vraví, nič nie je nemožné. "Chalani, ktorí tu hrali so mnou, sú v Alkmaare, Groningene, Saint-Etienne. To, ako hrám teraz, nie je môj strop," vyhlasuje už o niečo sebavedomejší 24-ročný futbalista. "Holandsko ma zmenilo vo všetkom."