Main Content

Plzeň ukázala cestu za úspechom aj slovenským klubom

sobota, 13. február 2016 08:50 | Autor: Filip Chudý

Plzeň ukázala cestu za úspechom aj slovenským klubom
Plzeň ukázala cestu za úspechom aj slovenským klubom | zdroj: © TASR

Pred štartom jarnej časti Synot ligy zaujala informácia, že Plzeň odmietla lukratívne ponuky na slovenských reprezentantov, a to len preto, že by ich nedokázala nahradiť, čím by boli ohrozené jej športové ciele. Cesta hodná nasledovania.

Komentár Filipa Chudého

Ak by niekto takto pred desiatimi rokmi povedal, že Plzeň bude v tomto čase trojnásobným majstrom a dvojnásobným účastníkom skupinovej fázy Ligy majstrov a Európskej ligy, nikto by mu neveril. Veď v tej sezóne bola opätovným nováčikom, keď predtým trikrát takmer za sebou vystriedala prvú a druhú ligu, pričom pred desiatimi rokmi sa tesne zachránila, inak by vypadla štvrtýkrát za osem rokov. Aj z historického hľadiska to bol málo úspešný český klub. No dnes je už situácia iná.

Plzeň je českým veľkoklubom, pričom sa stala na podmienky v našom regióne úspešná v takmer všetkých smeroch. Zo starého štadióna v socialistickom štýle si vybudovala modernú arénu, ktorú pravidelne zapĺňajú fanúšikovia. Z klubu, do ktorého chodili odložení hráči Sparty, sa stal príťažlivý klub aj pre žiadaných futbalistov. Viktoria navyše dokázala predať viacerých svojich hráčov prevažne priamo do bundesligy, veď Nemecko má za rohom. No zisková nebola len v tomto smere, ale obrovské milióny zarobila aj v pohárovej Európe. A keďže v nej zarobila, logicky dosahovala aj dobré výsledky, na klub z nášho regiónu v súčasnom futbale takmer stropové. No vývoj v tomto klube sa nezastavil, práve naopak, dosiahnuté úspechy sú novou motiváciou, ktorú predstavujú ešte nedosiahnuté športové méty.

Že to nie sú iba plané rečičky pre verejnosť, to dokazujú aj skutky. V tomto prestupovom období dostala Plzeň dve lukratívne ponuky na slovenských reprezentantov. Na Michala Ďuriša prišla z Francúzska v sume 2,7 milióna eur, čo je viac ako dvojnásobok jeho odhadovanej trhovej hodnoty. Koľko klubov by to odmietlo? Na Slovensku zrejme nikto, maximálne jeden, aj to len za určitých okolností. No Plzeň povedala nie, pretože vedela, že náhradu by okamžite nenašla, pričom najproduktívnejšieho hráča súťaže bude v boji o vytúženú obhajobu titulu potrebovať.

Hrošovského chcel milionársky Salzburg, čo nie je zlá adresa, pretože ak by sa ukázal dobre v ňom, o čom nepochybujeme, čoskoro by išiel do Lipska, ktoré bude od novej sezóny nielen bundesligové, ale tiež bude patriť do špičky jednej z najlepších líg sveta. Pretože majiteľ klubu a zároveň aj známeho energetického nápoja to tak chce. A keď dokázal vybudovať víťazný tím Formuly 1, v nemeckej bundeslige bude ďalšia jeho hračka hrať o špicu tiež. No Plzeň nedostala z ponuky krídla, hoci „energetický účinok“ by nebol zanedbateľný. Aj v tomto prípade prevládla športová otázka nad ekonomickou. Vedenie Viktorie si uvedomuje, že ešte nemá za Hrošovského pripravenú náhradu, preto ho nikam nepustilo.

Samozrejme, klub ide do rizika, pretože šanca, že ceny našich hráčov sa po Eure zdvihnú, sú asi jedna k jednej, no to ho veľmi netrápi, prvoradá je športová stránka. No a presne vďaka takémuto mysleniu sa z Plzne stal v ostatných rokoch možno aj najúspešnejší klub z krajín V4. Naše kluby by si z toho mali zobrať príklad, že športový aspekt musí byť vždy pred tým finančným. Ak to je naopak, ťažko si dokážete vybojovať slávu, pričom tá je večná, kým peniaze sa rýchlo minú.