Main Content

Borčice robia vietor v našom futbale, vďaka tomu môže mať Slovensko svetový unikát

piatok, 12. február 2016 14:29 | Autor: Filip Chudý

Borčice robia vietor v našom futbale, vďaka tomu môže mať Slovensko svetový unikát
Borčice robia vietor v našom futbale, vďaka tomu môže mať Slovensko svetový unikát | zdroj: © TASR

Malá dedinka na Považí posilnila svoj káder v zime tak, ako to nedokázala ani väčšina klubov Fortuna ligy. Stáva sa tak hlavným favoritom na postup, pričom to je šanca, že o nás bude čoskoro hovoriť celý svet.

Komentár Filipa Chudého

Najnovším hitom nášho futbalu sú Borčice. Pritom ak by sa mala umiestňovať ich poloha na slepej mape v známej šou Milujem Slovensko, je malá pravdepodobnosť, že by boli presne lokalizované. No je možné, že čoskoro sa tento stav zmení a ich polohu sa bude musieť naučiť každý Slovák, pretože táto dedina s cca 500 obyvateľmi to myslí s postupom do Fortuna ligy naozaj vážne.

Počas jesene sme si boli tento zázrak z Považia pozrieť na vlastné oči. A hoci vo vtedajšom zápase 4. kola Slovnaft cup-u vypadli so Žilinou, z tribún bolo priam cítiť vysoké ambície. A to nielen od funkcionárov, ale samotní fanúšikovia boli už vtedy presvedčení, že ich klub si to mieri do najvyššej súťaže.

Na druholigové pomery zaujímavú kvalitu už vtedajšieho kádra sme síce zvýraznili, ale tiež sme napísali, že až zima ukáže reálne postupové ambície klubu. Naše vtedajšie slová boli: „Ak v zime Borčice ešte vystužia svoj súčasný káder o troch, štyroch zaujímavých hráčov, o slovenskej lige sa môže v lete rozprávať vo veľkom, pretože takáto malá dedina v najvyššej súťaži by bola zrejme svetovým unikátom.“

Realita borčickej zimy je taká, že prišlo už päť hráčov, posilnila sa každá formácia a niektoré posily sú nielenže zaujímavé, ale dokonca exkluzívne. Hlavne príchod historicky najlepšieho strelca našej najvyššej súťaže Juraja Halenára je zárukou toho, že Borčice to myslia s postupom do najvyššej súťaže skutočne vážne. Halenár je hráč, ktorý hrá väčšinu kariéry pod tlakom, pričom ho dokáže zvládať, o čom najlepšie hovoria jeho góly v zlomových momentoch, množstvo trofejí, ktoré zdvihol nad hlavu, a aj pamätné výkony v zápasoch európskych pohárov. Jeho angažovaním urobili Borčice nielen skvelý športový ťah, ale aj marketingový, pretože toto spojenie bude sledovať celé futbalové Slovensko.

No nielen zimné nákupy Iskry otvárajú mäsiarom z Považia dvere do Fortuna ligy. V ich prospech hovorí aj situácia v iných kluboch DOXXbet ligy. Košice opustil nielen výborný tréner Vukušič, pod ktorým mužstvo išlo ako hodinky, ale aj polovica základnej zostavy. Nitra pustila žilou podobne, pričom reálne už nemá žiadnu šancu na postup. Banská Bystrica je tiež bodovo ďaleko, podobne, ako zvyšné mužstvá západnej skupiny. S výnimkou Pohronia, ktoré má o bod viac ako Iskra, no Stredoslováci už na jeseň vytáčali svoje schopnosti zrejme až za hranu, čo bude ťažké napodobniť. Súpera tak budú Borčice hľadať najskôr na východe, len či ho aj nájdu. Situáciu vedúcich Košíc sme spomínali, pričom oslabenie hlási aj druhý Prešov. Teoreticky môže vyskočiť posilnený Poprad, ktorý má ambíciu postúpiť do dvoch rokov do najvyššej súťaže, no aj tak sú v tejto chvíli jasným papierovým favoritom na postup do Fortuna ligy Borčice.

Tie v pondelok odchádzajú na sústredenie do Turecka, čo je tiež vec, ktorá hovorí v ich prospech. Pomaly sa zdá, že Borčice nebude mať čo zastaviť, no to je iba zdanie. Pozícia favorita súťaže slovenským mužstvám skôr ubližuje, pričom z tohto statusu sa Borčice ani sekáčom na mäso nedostanú. Tiež realizačný tím nevyzerá na papieri fortunaligovo, aj keď v tomto prípade to môže vypáliť tiež naopak. Problémom sa môže ukázať aj štadión. Ten je síce útulný, ale Fortuna liga sa musí hrať na lepšom, pričom času výnimiek musí byť definitívny koniec, no a do neďalekej Dubnice majiteľ klubu vraj ísť za žiadnu cenu nechce. Preto ak chcú hrať Borčice najvyššiu súťaž doma, rekonštruovať by mali začať čo najskôr, potrebné úpravy sa ťažko dajú stihnúť v letnej prestávke.

V každom prípade sa treba Borčiciam poďakovať za to, že sa starajú o šou v druhej lige, čím sa túto súťaž, ktorú kvalitatívne zabilo rozdelenie na dve skupiny, stáva pomerne atraktívnou pre futbalovú verejnosť. Či sa ich príbeh skončí šťastne, to sa ukáže v najbližších mesiacoch, ale či by to bolo šťastím aj pre našu najvyššiu súťaž, to je už iný príbeh...