Main Content

Na obzore viaceré megaprestupy v NHL. Trh rozhýbal Byfuglien

štvrtok, 11. február 2016 14:56 | Autor: Dávid Lech

Na obzore viaceré megaprestupy v NHL. Trh rozhýbal Byfuglien
Na obzore viaceré megaprestupy v NHL. Trh rozhýbal Byfuglien | zdroj: © TASR

Obranca Dustin Byfuglien podpísal s Winnipegom Jets novú päťročnú zmluvu, ktorá mu zaručí 38 miliónov amerických dolárov. Po tomto predĺžení zmluvy kanadského beka s Winnipegom sa začínajú pohýnať prestupové ľady v zámorskej profilige. V hre je množstvo hviezdnych mien!

Väčšina klubov NHL vyčkávala na to, ako sa vyvinie prestupová situácia vo Winnipegu Jets. Kanadský celok totiž mohol obchodovať s obrancom Dustinom Byfuglienom a útočníkom Andrewom Laddom. S prvým menovaným sa „tryskáči“ dohodli, kapitán kanadského celku ale podľa všetkého tím opustí.

Pred zápasom Winnipegu Jets so Saint Louis Blues sa Andrew Ladd vyrozprával tlači Winnipeg Free Press: „Ako som povedal už predtým, nikto sa neteší neistote, keď nevie, čo bude ďalej. No nič sa s tým nedá robiť. Je mnoho hráčov v podobnej situácii. Keď sa pozriem na druhú stranu, ich kapitán (kapitán St. Louis Davida Backesa pozn. red.) je v rovnakej situácii. Či sú dni, kedy je ťažšie sa sústrediť? Možno áno, ale to je časť života profesionálneho hokejistu, prekonanie duševných bojov a byť každý deň pripravený pre hru,“ citovala slová kapitána Winnipegu Jets stránka hngn.com.

Stránka secondcityhockey.com vidí situáciu ohľadom budúcnosti Ladda veľmi jasne: „Zisk Ladda by dával Chicagu Blackhawks veľký zmysel. Klub hľadá stáleho ľavého krídelníka do prvej formácie takmer celú sezónu. Ladd je pravdepodobne najlepšia možnosť pre obsadenie ľavého krídelníka v prvej formácii. 30-ročný kapitán má 30 bodov (13+17) v 52 zápasoch. Jeho produktivita a silná obojsmerná hra z neho robí ideálne doplnenie vedľa Toewsa a Hossu, dvoch popredných obojsmerných hráčov ligy,“ píše chicagsky web.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že Andrew Ladd bude vymenený. A kapitán kanadského klubu nie je jediným atraktívnym „obchodným“ artiklom v tejto sezóne National Hockey League.

V hre sú ďalšie hviezdne mená

Okrem Andrewa Ladda sa ale reálne špekulácie začínajú točiť aj okolo ďalších skvelých hráčov. Po osemnástich rokoch strávených v organizácii San Jose Sharks hrozí, že kalifornský celok opustí hviezdny krídelník Patrick Marleau.

Kanadský forward strelil v posledných šestnástich dueloch len dva góly a vedenie „žralokov“ sa ho bude zrejme chcieť zbaviť. Manažment Sharks túži predovšetkým po zisku obrancu a lákavou protihodnotou pre ostatné celky by mohol byť zisk skúseného 36-ročného forwarda.

Podľa zámorského webu hngn.com má San Jose Sharks záujem o zisk obrancu Keitha Yandlea z New Yorku Rangers. Kalifornský klub by mohol obchodovať aj s Nashvillom Predators. Tím z mesta country potrebuje krídelníka k novej posile Ryanovi Johansenovi z Columbusu Blue Jackets. Marleau je skúseným hráčom, ktorý má stále veľký potenciál a opačným smerom by mohol putovať zadák Ryan Ellis.

Patrick Marleau by mohol byť veľkým prínosom tiež pre celok Saint Louis Blues, ktoré má problémy so strieľaním gólov. Americký celok sa údajne usiluje o výmenu beka Kevina Shattenkirka a San Jose sa tak odkrýva možnosť veľmi slušného trejdu. Prípadným záujemcom o služby Marleaua môžu byť aj predstavitelia Anaheimu Ducks, ktorí disponujú viacerými kvalitnými defenzívnymi hráčmi, no ich útok patrí tento rok medzi najslabšie v NHL.

Medzi ďalšie zaujímavé mená, ktoré sú na trhu k dispozícii, sa radí meno českého útočníka Radima Vrbatu. 34-ročný veterán môže do tímu svojho nového zamestnávateľa vniesť cenné skúsenosti a okrem iného sa radí medzi hráčov s veľkým potenciálom. Tento rok sa mu až tak nedarí, no Vrbata je veľmi solídny kanonier s dobrými ofenzívnymi schopnosťami. „Viete, že sa o tom rozpráva, ale nemáte nad tým príliš veľkú kontrolu. Máte nejakú ochranu v zmluve (upravenú no-trade klauzulu), ale všetko, čo môžete urobiť je hrať a čakať ako to dopadne. Podpísal som dvojročnú zmluvu a nehodlám ju nedodržať, hoci v tejto sezóne mi to nejde až tak dobre. Ak príde výmena, tak príde a pôjdem do toho,“ cituje web hngn.com útočníka Vancouveru Canucks.

Do celkového prestupového diania by výrazne mohla prehovoriť Minnesota Wild, ktorá sa od úvodu kalendárneho roka herne i výkonnostne trápi a vedenie klubu sa snaží obmeniť nevýrazný káder. Tak či onak, zdá sa, že v posledných vyše dvoch týždňoch prestupového obdobia bude v NHL ešte rušno. Hokejoví priaznivci si nemôžu priať nič viac ako to, aby sa prestupový kolotoč poriadne roztočil a o zaujímavé výmeny nebola do konca februára núdza.