Main Content

Chcel postúpiť do Premier League už túto sezónu. Derby svojho trénera vyhodilo

streda, 10. február 2016 16:08 | Autor: Jakub Mihálik

Chcel postúpiť do Premier League už túto sezónu. Derby svojho trénera vyhodilo
Chcel postúpiť do Premier League už túto sezónu. Derby svojho trénera vyhodilo | zdroj: © TASR

Futbaloví tréneri často o prácu prichádzajú pre nenapĺňanie ambícií vedenia klubu. Anglické Derby County trénera Paula Clementa vyhodilo z trochu iného dôvodu.

Ako asistent trénera pôsobil po boku Carla Ancelottiho v PSG a Reale Madrid. Keď sa v lete kráľovský veľkoklub rozlúčil s obľúbeným talianskym koučom, Paul Clement usúdil, že prišiel čas na prvý veľký agažmán v pozícii kouča.

Kývol na ponuku Derby County, ambiciózneho klubu vo vlastníctve Mela Morrisa. Barani priviedli do klubu ďalšie posily, vďaka čomu sa stali tretím najhodnotnejším kádrom v druhej najvyššej anglickej súťaži. Paul Clement mal vytvoriť tím, ktorý bude schopný bojovať o postup do milionárskej Premier League.

Klub so slávnou minulosťou sa v tejto sezóne mohol pochváliť najvyššou priemernou návštevnosťou v súťaži. Viedol ligový pelotón a napriek tomu, že v predošlých siedmich zápasoch nedokázal vyhrať, patrí mu piate miesto, ktoré by zaručovalo baráž o postup do Premier League, pričom na prvý Middlesbrough strácajú len šesť bodov. Napriek tomu sa na začiatku tohto týždňa vedenie klubu rozhodlo odvolať svojho trénera. 

„Časový horizont Paula bol kratší ako ten náš. Chcel postúpiť už v tejto sezóne. My sme chceli vybudovať tím, rozvíjať ho, postupne s ním rásť a nechať proces plynúť tak, aby nás postupne dostal do Premier League, či už túto sezónu, ďalšiu, alebo tú potom. Myslím si, že pre Paula to bol príliš dlhodobý plán,“ povedal pre BBC Mel Morris po tom, čo trénera odvolal.

Pre samotného trénera, ale aj fanúšikov to nebol príliš pochopiteľný krok, veď ani krátka séria bez výhry, či vypadnutie v FA Cupe proti Manchestru United, nemohli považovať za väčší neúspech. Majiteľ klubu sa však zrejme chce do Premier League dostať až vtedy, keď si bude istý, že v nej vydrží dlhšie ako vtedy, keď sezóna 2007-2008 bola jedinou po návrate medzi elitu. Derby vtedy skončilo posledné v Premier League a opäť putovalo do The Championship.

„(Postúpiť do Premier League) nebolo nikdy cieľom pre túto sezónu. Povedal som to pri rôznych príležitostiach a zopakoval som to v novembri. Povedali sme Paulovi v jeho prvý deň vo funkcii, že toto nie je naším cieľom,“ tvrdil Morris.

Hoci ešte na konci roku Morris tvrdil, že Clement môže byť Alexom Fergusonom jeho klubu, už vo februári sa anglického kouča zbavil. Clement sa však o svoju budúcnosť báť nemusí. Ešte pred odvolaním mu Carlo Ancelotti prisľúbil asistentskú pozíciu v Bayerne Mníchov, ak o ňu bude mať záujem.