Main Content

Ceny lístkov na Slovane: Hokejový Liverpool, či správne nastavená suma?

streda, 10. február 2016 10:58 | Autor: Jakub Mihálik

Ceny lístkov na Slovane: Hokejový Liverpool, či správne nastavená suma?
Ceny lístkov na Slovane: Hokejový Liverpool, či správne nastavená suma? | zdroj: © TASR

Hokejový Slovan zverejnil cenu lístkov na zápasy play-off KHL proti CSKA Moskva. Skalných priaznivcov nepotešil, ale...

Komentár Jakuba Mihálika

Možno je to rana pod pás pre všetkých tých, ktorí chodili počas sezóny na každý domáci zápas Slovana. Chodili aj v časoch, keď sa tímu nedarilo a s ambíciami bratislavského celku na play-off to vyzeralo približne rovnako ako počas predošlých dvoch sezón. Aj v časoch, keď klub po extempóre s výplatami nemal veľmi dobrú povesť a ešte horšiu dôveru. 

Čítal som reakcie fanúšikov pod statusom, ktorý HC Slovan zverejnil k určeniu cien za lístky na play-off. Človeku nie vždy dôjde, ako veľmi sa niektorí fanúšikovia musia obetovať, ak chcú svoj obľúbený tím podporiť. Stopäťdesiat-dvesto kilometrové vzdialenosti prekonajú za sezónu viac ako 20-krát. Odchádzajú skôr z práce, deti vyzdvihnú skôr zo školy, domov sa vracajú neskoro večer. Ak to pojmú ako rodinný výlet, môže ich to pokojne vyjsť na sto eur na zápas. Ak im klub trojnásobne zvýši cenu vstupeniek, zrejme si to rozmyslia a zapnú radšej televíziu. Škoda, sklamaný fanúšik sa o to viac musí premáhať, aby ostal verný aj v ďalšej sezóne, keď vie, že jeho povzbudzovanie v bojoch o play-off nakoniec zužitkujú iní. 

Nuž ale musíme brať do úvahy aj druhú stránku veci. Hokejový Slovan je v KHL prakticky od začiatku len „chudobným príbuzným“. Sponzori sa na Slovensku nehrnú, televízne práva veľa dukátov do pokladnice neprinesú, rozpočet je napnutý (niekedy až „prepnutý“, viď minulá sezóna). Slovan bojuje prakticky každý rok o prežitie. A tak sa nemôžeme čudovať, že účasť v play-off po dlhej dobe chce klub speňažiť. 

Slovan vie, že na klub ako CSKA a na úroveň, akou je play-off, svoj štadión zaplní. A tak môže dvihnúť ceny. Až trojnásobné zvýšenie ceny nie je najmenej, ale treba si uvedomiť, že na zápasy základnej časti cena nie je vôbec vysoká, ak ju porovnáme napríklad s cenou na niektorých štadiónoch futbalovej Fortuna ligy.

Šport je v súčasnosti hlavne o peniazoch. Vezmime si ako príklad futbalový Liverpool. The Reds sú jedným z najslávnejších klubov na svete, s najvyššími príjmami a jedným z 20 klubov, ktorý si onedlho rozdelia balík 9 miliárd (!) libier za televízne práva. Majú jedných z najvernejších fanúšikov na svete, ktorým teda rozhodne majú čo splácať (najmä trpezlivosť), no aj tak sa rozhodli na Anfield Road zvýšiť cenu lístkov. Sedemdesiatsedem libier, sto eur! A to aj vtedy keď hrá v meste Beatles Norwich, či Bournemouth. Každý jeden zápas sezóny. 

Iste, životná úroveň Britov je niekde inde ako tá na Slovensku, no na tomto príklade som chcel ukázať, že počínanie Slovana nie je v dnešnom svete športu nič zvláštne. Arsenal, Liverpool, či MŠK Žilina pred rokmi v Lige majstrov. Tí všetci chceli a chcú využiť to, že je o ich zápasy záujem. Slovan, nielenže chce, Slovan musí. Aby mohol pre budúcu sezónu vyskladať konkurencieschopný káder, či vôbec zložiť nejaký rozpočet, s ktorým ho do ďalšej sezóny KHL pustia. Aby potom mohli diváci na Slovensku chodiť na najlepšiu hokejovú súťaž Európy. 

Nie, nie je to málo. Štyridsať eur za jednu vstupenku si bude môcť dovoliť len rodina z vyššej vrstvy. Slovan mohol zvážiť odmeniť najmä držiteľov permanentiek znížením vstupného. Ale aj Belasí musia nejak vykryť to, že chcú hrať ligu „z vyššej vrstvy“.