Main Content

Čepelová po prehre so Stosurovou: "Nedala mi šancu"

sobota, 6. február 2016 20:05 | Autor: TASR

Čepelová po prehre so Stosurovou: "Nedala mi šancu"
Čepelová po prehre so Stosurovou: "Nedala mi šancu" | zdroj: © TASR

Bratislava 6. februára (TASR) - Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie s Austráliou nerozhodne 1:1. O vyrovnávajúci bod pre austrálske farby sa v bratislavskom NTC zaslúžila líderka hostiek Samantha Stosurová, ktorá zdolala slovenskú dvojku Janu Čepelovú 6:3, 6:4. V úvodnom singli si slovenská jednotka Anna Karolína Schmiedlová po úspešnom obrate poradila s Arinou Rodionovovou po vyše trojhodinovej trojsetovej bitke 5:7, 7:5, 6:0. V druhom dejstve otočila z 1:4. Nedeľňajší program otvorí o 13.00 súboj tímových jednotiek Schmiedlovej a Stosurovej.

Čepelová začala proti Stosurovej nebojácne, hneď v úvodnom geme zobrala Austrálčanke podanie a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Stosurová sa však rýchlo otriasla, od stavu 1:3 získala päť gemov v rade a prvý set sa stal jej korisťou. Šampiónka US Open z roku 2011 sa ako už tradične opierala o kvalitný servis s kickom, z forhendu tlačila Čepelovú do defenzívy. O osude druhého dejstva rozhodol Stosurovej brejk za stavu 3:3. Čepelová viedla v siedmom geme 40:15, no Austrálčanka aj vďaka sérii winnerov získala štyri fiftíny za sebou. Za stavu 5:4 premenila Stosurová po víťaznom bekhendovom longlajne hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Čepelovou na 2:1.

Slovenka priznala, že Stosurová bola na dvorci lepšou hráčkou. "Bol to jej najlepší výkon z našich doterajších vzájomných zápasov. Nedala mi šancu. Kvalitne podávala, veľké problémy mi robil aj jej rotovaný forhend. V úvode oboch setov som s ňou držala krok, no potom som stratila podanie a ona ma už pri vlastnom servise nepustila k ničomu. Som rád, že mi kapitán Lipták dal šancu, hoci som až rebríčkovou slovenskou štvorkou," povedala Čepelová v prvej reakcii pre RTVS. Kapitán Lipták bol rád, že Schmiedlovej sa podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. "Kaja sa dlho trápila najmä na servise, bola veľmi nervózna. Za stavu 1:4 v druhom sete konečne zmenila systém hry a karta sa začala obracať. Pokiaľ ide o Janku, ktorá mala byť našim tromfom proti Stosurovej, nehrala zle. Samantha však podala skvelý výkon. Hrala svoj typický nepríjemný tenis, ktorý väčšine báb nevyhovuje. V oboch setoch boli rozhodujúce siedme gemy. Janka v nich mala gembaly, no nevyužila ich a Stosurová to potom už s prehľadom doservovala."

Vo fedcupovej histórii ide o druhý vzájomný súboj oboch krajín, v apríli 1995 na tráve v Perthe vyhrali domáce Austrálčanky 3:2. Slovenky vlani v 1. kole II. svetovej skupiny prehrali v Apeldoorne s domácimi Holanďankami 1:4. V baráži o účasť v druhej osmičke potom zdolali v NTC Švédsko 4:0.

 

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Slovensko - Austrália 1:1 po prvom dni

Anna Karolína Schmiedlová - Arina Rodionovová 5:7, 7:5, 6:0

Jana Čepelová - Samantha Stosurová 3:6, 4:6

nedeľa 13.00 Schmiedlová - Stosurová, Čepelová - Rodionovová, Daniuela Hantuchová, Čepelová - Stosurová, Casey Dellacquová