Main Content

Babcock vtipkuje o Toronte. Po 8 rokoch s ním zostane ešte dva, lebo konečne bude dobré

sobota, 6. február 2016 12:14 | Autor: Martin Gregor

Babcock vtipkuje o Toronte. Po 8 rokoch s ním zostane ešte dva, lebo konečne bude dobré
Babcock vtipkuje o Toronte. Po 8 rokoch s ním zostane ešte dva, lebo konečne bude dobré | zdroj: © TASR

Opustil Detroit, ktorý trénoval 10 rokov, aby bol režisérom dlhodobého projektu v Toronte, na ktorého konci má byť zisk Stanley Cupu. 52-ročný rodák z provincie Ontário, ktorého hlavným mestom je práve Toronto, si uvedomuje, že zatiaľ robí s Maple Leafs len malé detské krôčiky.

Piatkový zápas Toronta s New Jersey bol pre domáceho trénera Mikea Babcocka výnimočný. Bol totiž už jeho 1000. v pozícii hlavného trénera klubu NHL. Pred tým ako prišiel do Toronta strávil dve sezóny na lavičke Anaheimu a desať v pozícii kormidelníka Detroitu Red Wings.

Kým v sezóne 2007/2008 doviedol Detroit až k zisku Stanley Cupu a pravidelne s nim postupoval do play-off, po podpise zmluvy s Torontom vedel, že v prvých rokoch bude samotný postup do vyraďovacej fázy mimoriadne náročný. V tejto sezóne to s Torontom naozaj nevyzerá dobre. Po 50 odohraných zápasoch sú play-off priečky v nedohľadne.

Babcock však mal po jubilejnom 1000 zápase dôvod na úsmev. Jeho zverenci porazili po predĺžení New Jersey a uzavreli jeho prvú tisícku v profilige s bilanciou 546 víťazstiev – 307 prehier - 19 remíz a 128 prehier po predĺžení. Po zápase dostal od predstaviteľov klubu pamätný strieborný puk, ktorý mu to má pripomínať.

Dvojnásobný zlatý medailista z olympijský hier ako tréner Kanady podpísal s Torontom pred týmto ročníkom dlhodobý osemročný kontrakt. Ak ho naplní na jeho konci by mohol byť blízko k 2000-zápasovej méte. Keď sa ho novinári spýtali, či si trúfa aj na dosiahnutie tohto čísla, odpovedal veľmi vtipne.

,,Viete, mám tu zmluvu na túto sezónu a ešte na ďalších sedem. A potom som pripravený ostať ešte ďalšie dve, pretože nás tím začne byť konečne dobrý,“ úsmevným spôsobom naznačil, že jeho projekt urobiť z Maple Leafs jeden z najlepších tímov NHL je len v plienkach.

Celá Kanada sníva o tom, že kanadský tím opäť vyhrá Stanley Cup. Naposledy sa to podarilo v roku 1993 Montrealu Canadiens a v tejto sezóne reálne hrozí, že si play-off oň nezahrá ani jeden (o tom čítajte viac tu v článku Kanadské tímy nestačia, fanúšikovia zúria). Ktovie, možno práve Babcock, trénerský hrdina javorových listov z posledných dvoch olympiád, im prinávrati lesk v NHL.