Main Content

Ako prebiehajú tenisové podvody? Prečítajte si šokujúcu výpoveď bývalého hráča

piatok, 5. február 2016 13:23 | Autor: Dávid Lech

Ako prebiehajú tenisové podvody? Prečítajte si šokujúcu výpoveď bývalého hráča
Ako prebiehajú tenisové podvody? Prečítajte si šokujúcu výpoveď bývalého hráča | zdroj: © TASR

V januári vyplával na povrch obrovský tenisový korupčný škandál. Bývalý hráč z Južnej Ameriky sa v rozsiahlom svedectve pre televíziu BBC otvorene rozhovoril o dohodovaní zápasov v tenisovom svete. Prečítajte si jeho šokujúcu výpoveď. Dozviete sa tiež o tom ako sa v tenise zarába, ak nepatríte medzi elitu.

Zverejnené informácie hovorili o tom, že až šestnásť tenistov zo svetovej TOP50-ky bolo v posledných desiatich rokoch zapletených do ovplyvňovania výsledkov. Zmanipulované nemali byť pritom žiadne „bočné“ turnaje, ale stretnutia na Australian Open, či Wimbledone. Šéf ATP Chris Kermode ale tieto informácie pred svetovými médiami výrazne popieral. Absolútne odmietam, že z nejakého dôvodu sme zamlčali dôkazy o zmanipulovaní zápasov alebo sme niektoré prípady nevyšetrovali."Šéf TIU Nigel Willerton rezolútne poprel, že by na tohtoročnom Australian Open štartovali hráči, ktorú sú podozriví z ovplyvňovania výsledkov. "Bolo by to odo mňa neprofesionálne vôbec komentovať túto záležitosť, ak by niektorí hráči štartujúci v Melbourne boli monitorovaní.

Bývalý tenista z Južnej Ameriky, ktorý si kvôli svojej ochrane neprial byť menovaný, si ale myslí opak. V rozhovore pre BBC sa otvorene vyjadril k manipulácii zápasov. Nechal sa počuť, že aj elitní hráči sú „tak trochu špinaví nejakým spôsobom“ a že zmanipulované stávkovanie je „tajomstvom, o ktorom každý vie.

Američan dokonca zašiel ešte ďalej a obviňuje tenisové autority, že „vedia kto to robí, no nechcú ho zastaviť,“ rozhovoril sa pre BBC. „Je to ako tajomstvo, o ktorom každý vie no nikto o tom nehovorí. My (hráči pozn red.) to len vidíme a pracujeme ďalej.

Ako to prebieha?

Povedal, že vo svete existujú tri veľké skupiny, ktoré sa starajú o tieto zákulisné hry. „Každá skupina má mnoho chlapov, ktorí chodia za hráčmi. Je tam mnoho ľudí vnútri tohto celého začarovaného kruhu.“ Nikto si nevšíma podozrivé stávky? „Majú mnoho bankových účtov. Majú 50-60 účtov, kde podávajú za malé čiastky. V konečnom dôsledku však ide o obrovský balík. Skutočne veľký.“ A čo z toho majú hráči? Tí za „dobre odvedenú prácu“ dostávajú peniaze v hotovosti, takže na ich bankových účtoch nevidieť žiadne podozrivé príjmy.

Pri otázke ako vie, kedy je zápas dohodnutý, to vysvetlil takto: „Viete kto to robí a kto nie. Ako hráč viem, kto robí v zápase chyby zámerne, kto sa snaží a kto nie. Pracujeme na tom. My to vieme.“ Hráč taktiež tvrdil, že hráči počas zápasu medzi sebou neverbálne komunikujú, čím znalcom zjavne poodkryjú fakt, že zápas bol zmanipulovaný.

Začal som tomu veriť pred niekoľkými rokmi, keď mi jeden známy povedal výsledky dvoch nasledujúcich turnajov, kde boli zapojení najlepší hráči. Povedal mi presne, kto vyhrá a ako sa to stane. Na začiatku som si myslel, že preháňa ale potom som sa smial, keď som videl, že každý zápas prebieha tak ako mi to hovoril, že to bude prebiehať... A to hovorím o tých najväčších turnajoch, kde hrajú samé veľké mená,“ šokuje bývalý tenista.

Takže vám vopred povedali, kto vyhrá? – znela otázka redaktorov z BBC. „Nie len to, boli mi povedaný presne ako vyhrajú. Keď som videl ako niekto vyhral veľmi ľahko a vzápätí robil nezmyselné chyby pri každej loptičke a jeho súper vyhral... Nemohol som tomu uveriť.

Prečo sa to nerieši cez úrady? „Mohli by sme spolupracovať s TIU (Tennis Integrity Unit), ale oni to nechcú zastaviť. Oni vedia presne, kto to robí a ak by ich chceli zastaviť, mohli by ich zastaviť už dnes. Je to super-ľahké. Oni to však nechcú spraviť,“ tvrdo kritizuje „tenisovú vrchnosť.“

TIU sa v oficiálnom vyjadrení nechala počuť, že „má nulovú toleranciu voči korupcii a kontrola je vykonávaná proti-korupčným programom, ktorý zahŕňa celoživotné zákazy činnosti a obrovské finančné pokuty. TIU úzko spolupracuje s hráčmi pomocou vzdelávacích programov o korupcii. Vyše 21 000 aktívnych profesionálnych tenistov sú dobrí ľudia a ich integrita je znižovaná tvrdeniami, že šport, ktorý milujú, je zapletený do korupcie.

Celoživotné zákazy a vysoké finančné pokuty sú síce nariadené, no ktorý hráč dostal v minulosti podobný exemplárny trest? Podľa bývalého hráča by sa miere korupcie mohlo zabrániť zvýšením príjmov tenistov. Vyžiť z tenisu totiž údajne nedokáže len tak hocikto.

Ako vyzerajú príjmy tenistov?

Štúdia vykonaná Medzinárodnou tenisovou federáciou v roku 2013 ukázala, že 45% z 13 736 hráčov na profesionálnej úrovni sa športom nedokáže uživiť a len 10% z nich si aspoň vďaka tenisu pokryla svoje náklady na život.

Z 8874 mužov a 4862 žien si až 3896 tenistov a 2212 tenistiek nezarobili žiadnu odmenu. Ďalšia štúdia bola uverejnená univerzitou v Kingstone. Podľa výskumov sa do ekonomickej návratnosti pri tenise dostalo len 253 žien, mužov bolo 336. Prvé percento mužského svetového rebríčka – teda zhruba TOP 50tka v ATP rebríčku zarobila 113 miliónov libier – teda 60% všetkých príjmov, ktoré bolo možné získať z tenisu. U žien zarobila TOP 50ka 51% všetkých príjmov, čo činilo 84 miliónov libier.

Hráč z TOP 50tky tak za rok zarobí priemerne 700 000 libier. Hráč pohybujúci sa v rebríčku na 21.-100. mieste zarobí zhruba 140 000 libier a hráč pohybujúci sa na rebríčku od 101. do 250. miesta okolo 59 500 libier. Náklady tenistu v roku 2013 na cestovanie, jedlo a ubytovanie pritom činili približne 27 100 libier pre muža a 28 100 libier pre ženu.

Ako to teda vlastne je?

Bývalý hráč tvrdí, že tenis je plný zmanipulovaných zápasov. Má ísť o zápasy na tej najvyššej úrovni a zároveň aj o zápasy medzi tenisovými „trpaslíkmi,“ ktorí si inou formou ako korupčnou nedokážu zarobiť na živobytie.

Na druhej strane stojí TIU, ktorá tvrdí, že jej protikorupčný program je stopercentný a vyzýva hráčov, že ak vedia o podobných nekalých praktikách, majú to hneď hlásiť príslušným orgánom.

Svetová hviezda Andy Murray či ženská svetová jednotka Serena Williams sa nechali počuť, že o takom niečom vôbec netušia. Roger Federer by pre zmenu chcel počuť aspoň jedno meno konkrétneho tenistu a potom by sa tým začal zaoberať viac. Momentálne tenisový muž č. 1, Novak Djokovič, otvorene priznal, že mu za jednu prehru bolo ponúknutých 110 000 libier, ktoré odmietol.

Ako to teda je? Vymýšľa si bývalý hráč z Južnej Ameriky alebo TIU berie jeho slová príliš ľahkovážne? Je vôbec reálne, aby sa hráči priznali k manipulovaniu zápasov a pripravili sa tak o svoje príjmy? To sa zrejme nikdy nedozvieme, korupčný škandál z januára ale naznačil, že „biely šport“ má výrazne pošpinené renomé.